Herpesul in timpul sarcinii

Herpesul in timpul sarcinii

Carmen Rotaru

Herpesul este una dintre cele mai neplacute boli. Desi nu se manifesta tot timpul, ea este latenta in corpul celui infectat si poate avea unele dintre cele mai neplacute efecte in timpul sarcinii. Afla cum te poti proteja de herpesul genital in timpul sarcinii si ce ar trebui sa faci daca infectia exista in organismul tau sau al partenerului tau.

Care sunt riscurile pentru fat daca am herpes genital in sarcina?

Cea mai mare problema care poate deriva din aceasta situatie este faptul ca ai putea da aceasta infectie si fatului in timpul sarcinii sau al nasterii. Totusi, herpesul la nou nascuti este relativ rar, dar boala poate avea un efect devastator, deci este important sa invatam cum am putea reduce riscurile imbolnavirii copilului nenascut.

Poti transmite herpesul genital fatului in timpul sarcinii sau chiar al nasterii. Riscul transmiterii virusului este foarte mare in sarcina, mai ales mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Mult mai putin intalnit este cazul in care infectia recurenta in corpul tau s-ar putea transmite fatului. In cazuri si mai rare o femeie insarcinata poate transmite infectia bebelusului prin placenta daca se imbolnaveste de herpes in primul trimestru. Daca bebelusul se infecteaza in aceasta maniera, virusul poate cauza serioase probleme la nastere.

Voi avea nevoie de cezariana in cazul in care am herpes?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu si in acelasi timp complicat: depinde. Daca infectia cu herpes a aparut pentru prima data inainte de al treilea trimestru sau inainte de a ramane insarcinata si nu sunt semne ale unei eventuale complicatii, atunci poti opta pentru o nastere naturala. In aceasta situatie, riscul ca bebelusul tau sa ia boala este de unu la suta. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul tau a inceput sa dezvolte anticorpi impotriva infectiei, anticorpi care se vor transmite bebelusului prin placenta.

Pe de alta parte, daca boala este avansata sau ai simptome clare de infectie herpetica in momentul nasterii, atunci doctorul va fi nevoit sa iti faca o cezariana. Acesta ar fi cazul daca ai leziuni vizibile la nivelul cervexului sau al  vaginului. Ar mai putea fi un caz, cel in care, avand leziuni vizibile, bebelusul s-ar putea naste prematur. In acest caz, doctorul ar putea sa incerce sa intarzie nasterea pentru a lasa timp fatului sa se dezvolte suficient sau sa ia masuri farmacologice pentru a preveni complicatiile respiratorii care apar la nasterea unui copil prematur in cazul in care nu poate fii amanata nasterea.

Este posibil ca bebelusul sa ia herpes dupa nastere de la mine sau de la altcineva?

Si aceasta varianta este posibila. Aproximativ cinci la suta dintre bebelusi contracteaza aceasta infectie dupa nastere si aceasta poate sa fie la fel de periculoasa ca in cazul in care ar capata infectia in timpul sarcinii. Poti sa iti feresti bebelusul de probleme daca ai grija sa iei anumite precautii. De exemplu, este important sa ai grija sa te speli pe maini inainte de a intra in contact cu bebelsul tau, ai aceasta precautie ar fi indicata si in cazul persoanelor care intra in contact cu micutul. Mai exista cazuri, foarte rare, cand ai putea sa dezvolti pe degete rani sau semne de la herpes. In acest caz este de dorit sa se opreasca orice contact cu bebelusul.

Pot sa alaptez in cazul in care virusul se manifesta activ?

Este in regula sa alaptezi atat timp cat nu ai leziuni herpetice pe sani. De asemenea este necesar sa iti acoperi leziunile din alte zone ale corpului si sa te speli foarte bine pe maini.

Daca ai leziuni doar pe unul dintre sani, poti sa iti alaptezi bebelusul la celalalt. In acest caz, ar fi de dorit sa cureti foarte bine zona si sa acoperi pe cat posibil orice alte leziuni.

 

Ce precautii trebuie sa iau in cazul in care am leziuni herpetice?

Daca ai leziuni din cauza virusului care se localizeaza in cavitatea bucala, pentru a evita transmiterea catre bebelus, trebuie sa eviti sa il saruti pana ce inflamatia dispare. Daca inflamatiile din cauza herpesului sunt repetitive si apar cu frecventa este bine sa mergeti la medic pentru un tratament serios. Un medicament antiviral ar fi indicat, dar tratamentul antiviral scurteaza perioada in care sunt vizibile veziculele caracteristice, nu sterilizeaza virusul.

Ce s-ar intampla daca bebelusul ar lua herpes in timpul nasterii sau la varste fragede?

Intr-o treime dintre cazuri, bebelusul este afectat la nivelul pielii, ochilor sau al gurii, dar nu la nivelul celorlalte organe. Inflamatiile cauzate de herpes sunt vezicule si pot aparea oriunde pe corpul nou-nascutului. Tratamentul potrivit in aceste cazuri este cel intravenos, sub supravegherea medicului. In 90% dintre cazuri, bebelusii care au avut aceasta forma de herpes si au urmat tratamentul corespunzator nu au mai avut probleme dupa varsta de un an. In cazul in care nu este tratat corespunzator, boala poate recidiva si se poate agrava.

Bebelusul se poate imbolnavi si de o forma mai complicata de herpes care poate afecta si organele interne ale copilului, precum plamanii si ficatul. Aceasta forma de herpes este mult mai grava si poate afecta in mod serios dezvoltarea bebelusului. Fara un tratament adecvat si prompt, copilul se poate afla chiar si in pericol de moarte.

Cum se poate contracta herpesul?

Herpesul oral care se manifesta prin inflamatii la nivelul cavitatii bucale sunt cauzate de virusul de tip HSV-1. Se transmite infectia in mod direct, cel mai adesea prin sarut. Herpesul simplex de tip 2 care cuzeaza infectia genitala se transmite prin sexul neprotejat cu un partener infectat. Poti lua herpes genital si prin sex oral cu un partener infestat cu herpes oral.

Ce se intampla o data ce am luat virusul?

O data ce ai contractat virusul, acesta se stabileste pe nervii din apropierea coloanei vertebrale si se poate manifesta in orice moment. Unii purtatori ai acestui virus au manifestari ale acestuia frecvent, altii din contra foarte rar. 

Este foarte posibil si sa ai si sa nu ai simptome in timpul unei astfel de reveniri ale bolii. In primele 14 zile de la infectare poti avea tot soiul de umflaturi rosii si dureroase la nivelul vaginului. De asemenea, zona genitala se poate infecta, poate deveni rosie, dureroasa si se poate umfla in timpul unei astfel de manifestari a virusului. Cand infectia se manifesta prima oara poti avea parte de simptome asemanatoare gripei care trebuie tratate intravenos.

Se mai poate manifesta prin: senzatie de usturime la urinare, durere la contactul sexual, marirea de volum si durere la nivelul ganglionilor inghinali. 

Pot sa am herpes genital si sa nu stiu?

Sigur ca da. De fapt multe persoane infectate nu stiu de aceasta infectie, fie pentru ca niciodata nu au avut simptomele in cauza, fie pentru ca au avut numai simptome foarte blande, fie pentru ca nu stiu cum se manifesta aceasta boala.

Ce ar trebui sa faci daca tu nu ai herpes, dar partenerul tau are?

Chiar daca partenerul tau are infectia de ani buni fara a ti-o transmite tie, este important sa ai grija de tine si mai ales daca esti insarcinata. Ce-i de facut in perioada sarcinii?

Abtine-te de la contactul cu organele genitale ale partenerului tau, mai ales daca acest are o recidiva a infectiei exact in aceasta perioada.

Foloseste neaparat prezervative din latex cand faceti dragoste, fie ca virusul este latent sau nu.

Infectarea se face chiar daca se foloseste prezervativul daca persoana cu care ai contact sexual are vezicule la suprafata pielii 

Unii experti recomanda ca partenerul sa se trateze medicamentos pe tot parcursul acestei perioade.

Inca o data, igiena sexuala si protectia sunt cele mai importante in cazul unei astfel de boli. Desi latenta, aceasta boala poate avea simptome neplacute si deranjante. Ideal ar fi ca in cazul in care ai mai multi parteneri sexuali sa te portejezi, tocmai pentru a evita o astfel de infectie. Herpesul in timpul sarcinii este una dintre cele mai neplacute complicatii care iti poate afecta atat fatul, cat si contactul fizic cu acesta dupa nastere.

Articolul urmator
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    © 2024 Qbebe