- Ce este infectia cu chlamydia?
- Cum se transmite infectia cu Chlamydia Trachomatis?
- Care sunt cauzele infectiei cu Chlamydia?
- Care sunt simptomele infectiei cu Chlamydia?
- Cum poate fi vindecata infectia cu Chlamydia?
- Ce tratament impotriva infectiei cu Chlamydia trebuie sa urmez daca sunt insarcinata?
- Cum afecteaza Chlamydia perioada de sarcina?
- Ce complicatii pot aparea pe parcursul sarcinii daca am Chlamydia?
- Cum ma pot proteja de infectia cu Chlamydia?
Ce este infectia cu chlamydia?
Infectia cu Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala la femeile de varsta reproductiva prezenta de asemenea si la barbati. Chlamydia infecteaza uretra la barbati si canalul cervial si organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul si suprafata oculara si pleoapele.
Cum se transmite infectia cu Chlamydia Trachomatis?
Chlamydia se transmite fie prin sex neprotejat, fie de la mama la fat in timpul pasajului acestuia prin vagin, la nastere. Aproximativ 70% dintre copiii nascuti de mame infectate cu Chlamydia sunt infectati la nastere. Acestia dobandesc infectia Chlamydia la nivelul ochilor, rectului, vaginului si peretelui posterior al gatului. Intre 30 si 40% dintre acesti nou-nascuti infectati dezvolta complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia. Infectia cu Chlamydia creste riscul de infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV), in cazul expunerii.
Statisticile arata ca aproape 5% din populatia cu varstele cuprinse intre 18 si 35 de ani este infectata cu Chlamydia.
Care sunt cauzele infectiei cu Chlamydia?
Clamidioza este o infectie determinata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis.Infectia poate fi prezenta chiar si in absenta simptomelor si poate fi transmisa pana cand este tratata.
Care sunt simptomele infectiei cu Chlamydia?
Pana la 90% dintre femeile si barbatii cu clamidioza nu prezinta nici un fel de simptome.
Perioada de timp dintre infectare si debutul simptomelor, numita perioada de incubatie, poate fi de la zile pana la luni de zile. Simptomele debuteaza de obicei la o saptamana sau o luna de la contactul sexual infectant.
Primele semne ale infectiei cu Chlamydia la femei includ usturimi sau dureri la urinat, urina inchisa la culoare, sangerari vaginale intre ciclurile menstruale, mancarimi, febra si oboseala.
Daca apar urmatoarele simptome: secretii vaginale de culoare galbena, vascoase sau urat mirositoare, sangerari intermenstruale numeroase, dureri la contact sexual, sangerari dupa contact sexual sau dus, umflaturi, noduli, mancarimi, excrescente in jurul zonei genitale sau anale, arsuri, dureri sau mancarimi la urinat sau cresterea frecventei urinarilor care dureaza mai mult de 24 de ore sau dureri abdominale joase fara o cauza evidenta, se recomanda consultul medical de urgenta pentru a trata din timp infectia cu Chlamydia.
Cum poate fi vindecata infectia cu Chlamydia?
Infectia cu Chlamydia poate fi vindecata cu ajutorul antibioticelor. Infectia nu determina afectarea pe termen lung daca este tratata la timp, inainte de aparitia complicatiilor. Infectia cu Chlamydia, netratata, poate determina complicatii multiple, chiar si infertilitate.
Acest tratament se recomanda persoanelor care au teste pentru Chlamydia pozitive, partenerilor sexuali din ultimele 60 de zile ai persoanelor infectate, chiar daca sunt asimptomatici, respectiv nou- nascutilor care au mame infectate in momentul nasterii.
Este foarte importanta evitarea contactelor sexuale timp de o saptamana dupa incheierea tratamentului pentru Chlamydia. In cazul in care partenerul sexual nu este tratat concomitent, se produce reinfectia.
Infectiile clamidiene repetate cresc riscul pentru boala inflamatorie sexuala.
Tratamentul trebuie efectuat complet, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa cateva zile.
Se recomanda retestarea la trei luni de la tratament, pentru a reduce riscul complicatiilor reinfectiei.
Ce tratament impotriva infectiei cu Chlamydia trebuie sa urmez daca sunt insarcinata?
Medicul specialist va recomanda un tratament special viitoarelor mamici intrucat nu toate antibioticele sunt recomandate femeilor insarcinate si nici bebelusului.
Exista antibiotice care pot fi administrate fara risc in sarcina.
Exista riscul de 5-10 % de esec al tratamentului, de aceea se recomanda repetarea testarii la trei sapatamani dupa terminarea tratamentului.
Pacientele infectate cu Chlamydia trebuie investigate si pentru prezenta concomitenta a altor infectii cu transmitere sexuala. Partenerii acestora trebuie de asemenea tratati, iar in timpul tratamentului se recomanda abstinenta sexuala.
Cum afecteaza Chlamydia perioada de sarcina?
Infectia cu Chlamydia este frecvent intalnita in sarcina. Aceasta este clar una din cauzele cele mai frecvent intalnite in aparitia sarcinii extrauterine.
Factorii de risc pentru infectia cu Chlamidia Trachomatis la femeile insarcinate sunt varsta mai mica de 25 ani, prezenta sau antecedente de boli cu transmitere sexuala, parteneri sexuali multipli sau partener sexual nou in ultimele trei luni.
Ce complicatii pot aparea pe parcursul sarcinii daca am Chlamydia?
Unele studii arata ca infectia netratata creste riscul de nastere prematura, ruptura prematura a membranelor si mortalitate perinatala. Este controversata implicarea Chlamydiei in avorturile de prim trimestru - primele 13 saptamani de sarcina.
Complicatiile la femeile insarcinate mai includ sarcina ectopica (in afara uterului), avortul, nasterea premature, ruptura prematura a membranelor.
S-a descris aparitia endometritei la doua-trei saptamani dupa nastere, a carei cauza este Chlamydia, manifestata prin sangerare vaginala, subfebrilitate, dureri in etajul abdominal inferior, sensibilitate la palparea uterului.
In ceea ce priveste complicatiile la nou-nascuti, acestia pot avea conjunctivita, infectii la nivelul nasului si gatului, otita medie, uretrita (mai ales fetitele nascute de mame care au aceasta infectie), pneumonie si un risc major de imbolnavire.
Pneumonia si conjuctivita sunt cele mai frecvente complicatii aparute la bebelusii infectati perinatal cu acesta bacterie.
Cum ma pot proteja de infectia cu Chlamydia?
Pentru a evita infectia cu Chlamydia, protejeaza- te in timpul sexului, evita lenjeriile sintetice si stramte, spalaturile intravaginale, spray-urile pentru igiena intima, iar la primele semne, mergi la medical specialist.