- Este bine sa iau antibiotice in timpul sarcinii?
- Este bine sa iau ibuprofen in timpul sarcinii?
- Este ok sa iau aspirina in timpul sarcinii?
- Este bine sa iei medicamente impotriva diareei in timpul sarcinii?
- Este in regula sa iau medicamente impotriva racelii in timpul sarcinii?
- Febra in timpul sarcinii poate afecta fatul?
- Ceaiurile de plante in timpul sarcinii
- Acupunctura in timpul sarcinii
Este bine sa iau antibiotice in timpul sarcinii?
Intrebarea aceasta are un raspuns relativ: depinde. Exista pe piata antibiotice care pot fi luate in timpul unei sarcini, antibiotice care ar putea sa afecteze dezvoltarea fatului si altele care sunt undeva la mijloc. Totusi, majoritatea antibioticelor trec bariera placentara si ajung in circulatia sanguina a fatului, interferand cu dezvoltarea normala si determinand malformatii.
Penicilinele fac parte din categoria antibioticelor mai putin toxice folosite pentru tratarea infectiilor cu o gama larga de germeni. Cefalosporinele sunt extrem de bune, dar trebuie administrate cu foarte mare prudenta. Aminoglicozidele pot determina surditate, pot afecta mentinerea echilibrului si determina fenomene toxice la nivel renal. Tetraciclinele sunt interzise in sarcina, mai ales in trimestrele II si III, deoarece ajunse in sangele fetal, se acumuleaza in oasele si dintii acestuia, sunt toxice pentru ficat. Cloramfenicolul la nou nascut poate determina "sindromul cenusiu" care se manifesta prin: voma, diaree, pielea vanata, deshidratare.
Este bine sa iau ibuprofen in timpul sarcinii?
Ibuprofenul este un antiinflamator folosit in mod frecvent pentru tratamenul artritei, cefaleei, durerilor musculare, febrei si crampelor musculare. Denumirile comerciale ale ibuprofenului sunt Advil, Nurofen, Paduden, Rupan. Doua studii au aratat un risc crescut de avort din cauza utilizarii ibuprofenului in primul trimestru de sarcina. Cu toate acestea, alte studii nu au demonstrat aceasta asociere. De asemenea exista studii care arata ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate impiedica implantarea fatului.
Folosirea ibuprofenului in trimestrul trei de sarcina poate inhiba travaliul sau poate cauza scaderea cantitatii de lichid amniotic. De aceea, este recomandata administrarea ibuprofenului in trimestrul al treilea de sarcina numai sub supraveghere atenta. Academia Americana de Pediatrie a incadrat ibuprofenul in grupul medicamentelor permise la femeile care alapteaza. Ibuprofenul ajunge in cantitate foarte mica la nivelul laptelui matern.
Este ok sa iau aspirina in timpul sarcinii?
Dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului. Dozele mici de aspirina s-ar parea ca sunt totusi sigure in sarcina, dar si mai sigur este sa nu folosesti acest medicament, daca medicul tau nu ti-a spus ca ai neaparata nevoie de el. Exista cazuri, totusi in care aspirina este folosita in sarcina, sub foarte atenta supraveghere medicala cu scopul de a preveni preeclampsia si tensiunea arteriala.
Preeclampsia este caracterizata prin hipertensiune arteriala si urme de proteine in urina sau umflarea mainilor si picioarelor gravidei in jurul saptamanii a 20-a de sarcina. De asemenea, se poate caracteriza si printr-o luare in greutate brusca in ultimele luni de sarcina. In forma cea mai pericoloasa, preeclampsia poate cauza blocaj renal, intoxicatia ficatului, arest cardiac, atac cerebral sau chiar moartea. Preeclampsia este una dintre cauzele cele mai frecvente care pot conduce la decesul gravidei.
Este bine sa iei medicamente impotriva diareei in timpul sarcinii?
Daca suferi de diaree, nu numai ca este bine, dar ar fi si indicat sa iei medicamente impotriva diareei pentru a evita deshidratarea. Daca te deshidratezi in timpul sarcinii sangele nu va mai putea circula normal spre organe si placenta si, in mod cert, vei avea nevoie de spitalizare. Daca diareea este intr-adevar grava si scaunul este insotit de sange ar trebui sa consulti medicul imediat.
Este in regula sa iau medicamente impotriva racelii in timpul sarcinii?
Anumite medicamente sunt in regula in timpul sarcinii, dar luate la sfatul medicului, altele sunt complet interzise. Medicamentele care ar trebui evitate cu totul sunt antiviralele precum Relenza sau Tamiflu. De asemenea Pseudoephedrine nu este recomandat in primul trimestru de sarcina.
Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care, in sezonul de gripa, se afla in, dar sunt si trecute de saptamana a 14-a de sarcina. Potrivit studiilor, schizofrenia la copiii ale caror mame au fãcut gripa in primele trei luni de sarcina este destul de des intalnita. Mai tirziu, dupa luna a treia de sarcina, boala poate duce la nasterea prematura a copilului. Pentru a scapa de eventualele complicatii din timpul sarcinii, specialistii le recomanda viitoarelor mame sa se vaccineze preventiv, chiar inainte de a ramine însarcinate.
Febra in timpul sarcinii poate afecta fatul?
Febra si expunerea la temperaturi mari trebuie evitate mai ales intre saptamanile 4 si 14 a sarcinii. Febra dupa aceasta perioada, in semestrul doi sau trei, nu prezinta un risc atat de ridicat de a face rau bebelusului. Cercetatorii au mai descoperit o legatura intre febra prelungita, mai ales in primul semestru de sarcina, cu pierderea sarcinii, dar rezultatele nu sunt ingrijoratoare.
Daca temperatura organismului tau creste de la 37 de grade pana la 39 de grade, poate impiedica proteinele de a functiona cum trebuie si poate duce chiar la o pierdere a sarcinii.
Ceaiurile de plante in timpul sarcinii
Ceaiurile sunt cunoscute ca remedii naturale impotriva anumitor boli si uneori sunt cele mai bune remedii naturale impotriva gripei si cele mai la indemana. Exista insa unele plante care ar trebui evitate in timpul sarcinii pentru ca pot afecta evolutia sarcinii, dezvoltarea fatului sau placenta. Printre plantele interzise in timpul sarcinii sunt: coada soricelului, pelin, rostopasca, feriga, ienuparul, levantica, cimbru si vasc.
Acupunctura in timpul sarcinii
Tratamentul prin acupunctura este folosit in general pentru ameliorarea durerii, dar specialistii s-au orientat si catre sporirea gradului de confort si asigurarea sanatatii pacientelor in timpul sarcinii, dar si dupa nastere. Exista in strainatate, dar si la noi in tara centre in care poti beneficia de acupunctura pentru ameliorarea diverselor simptome care apar in perioada sarcinii si la nastere. Folosita in timpul travaliului, acupunctura reduce intensitatea durerilor. De asemenea, in situatii de nevoie ea poate sa stimuleze contractiile fara sa mai fie nevoie de administrarea unor medicamente. Tratamentul poate sa ajute femeile chiar si dupa nasterea copilului prin tratarea mastitei sau a lactatiei insuficiente.
Sanatatea este deosebit de importanta si cu atat mai mult in timpul sarcinii. De aceea, inainte de a folosi automedicatia, este bine sa te gandesti de doua ori, o data la tine si o data la sanatatea bebelusului. Sunt medicamente sau chiar si ceaiuri care pot afecta dezvoltarea fatului sau pot provoca avortul spontan. Alte tratamente sunt chiar benefice in timpul sarcinii. De aceea importanta este consultarea frecventa a medicului, mai ales in acea perioada delicata.