HIV si SIDA in timpul sarcinii

HIV si SIDA in timpul sarcinii

Carmen Rotaru

HIV pare o sentinta la moarte pentru cei mai multi dintre cei infectati. Exista insa tratamente care cresc speranta de viata si scad riscul infectiilor. Un om infectat cu HIV poate avea o viata absolut normala atat timp cat urmeaza un tratament adecvat. Iata ca o femeie infectata cu HIV poate naste fara riscuri prea mari copii sanatosi. Sa aflam impreuna ce este HIV si cum poate deveni acesta un virus alaturi de care sa poti sadi o viata noua.

 

Ce este HIV?

In primul rand trebuie sa stim sa facem diferenta intre HIV, care reprezinta virusul si boala pe care acesta o cauzeaza si SIDA. HIV reprezinta prescurtarea de la virusul imunodeficientei umane sau, in varianta in limba engleza, Human Immunodeficiency Virus. HIV ataca sistemul imunitar al omului, slabind capacitatea organismului de a se apara sau de a lupta impotriva anumitor infectii sau agenti patogeni. De exemplu, unei persoane infestate cu HIV o raceala banala ii poate fi fatala din cauza nepuntintei organismului de a lupta cu boala.

Ar putea trece ani de zile pana ca virusul sa produca boala (SIDA), chiar daca pacientul nu urmeaza vreun tratament. Exista insa tratamente care pot impiedica evolutia virusului si instalarea vreunei boli mai grave. Exista in lume persoane infectate cu HIV care isi tin sub control infectia si duc o viata relativ normala. Infectarea cu HIV nu inseamna neaparat condamnarea la moarte sau garantia ca vei avea si SIDA.

SIDA este boala care deriva din infestarea cu HIV. Prescurtarea vine de la Sindromul Imunodeficientei Dobandite sau, in varianta engleza, AIDS, adica Acquired Immune Deficiency Syndrome. Practic, infectia cu SIDA reprezinta ultimul stadiu si cel mai grav al infestarii cu HIV. Sistemul imunitar este foarte slabit si pot sa apara foarte usor diverse boli sau tumori.

Statisticile din Romania cu privire la numarul celor care sufera din cauza acestei boli nu sunt prea imbucuratoare. Totalul cazurilor ale celor care sufera de SIDA este de 10 447 de persoane, majoritatea fiind chiar copii, adica un numar de 7 411.

Cum se transmite HIV?

HIV se poate transmite prin sex neprotejat cu un partener infectat, fie el vaginal, anal sau oral. De asemenea, prin folosirea acelorasi ace in cazul unei injectii sau chiar prin atingerea unei rani deschise ale persoanei infectate. Practic purtatoarele virusului sunt sangele, sperma si secretiile vaginale. Virusul se transmite si de mama catre copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii.

Exista riscul transmiterii virusului si prin transfuzii de sange. Acest lucru a fost deosebit de vizibil la noi in tara in anii '80. Subtipul F al virusului HIV este un subtip intalnit doar in cazurile din Romania si mai este recunoscut in Brazilia si Africa Centrala. Acest subtip de virus a fost practic indus copiilor mici prin tratare cu instrumente medicale nesterilizate sau prin transfuzie de sange infestat, in anii '80. Astfel, zeci de tineri romani au inceput sa descopere la varsta de 18 sau 19 ani ca sunt infectati cu acest virus, si nu din vina lor.

Cum imi poate afecta HIV sarcina si sanatatea copilului?

Fiind infectata cu virusul HIV, acest lucru iti poate afecta evolutia sarcinii. Fie bebelusul tau se poate naste prematur, fie sarcina se va opri din evolutie, fie bebelusul se va naste mort. Riscul de a intampina una dintre aceste complicatii este direct proportional cu gravitatea cazului si starea in care se afla organismul femeii infectate. Conform unor studii recente, se pare totusi ca femeile infectate cu HIV sau chiar bolnave de SIDA mai au o sansa. Paradoxal, o sarcina se pare ca incetineste si in unele cazuri impiedica evolutia virusului si a bolii, contrar credintelor inca actuale, conform carora sarcina ar mari viteza de evolutie a virusului.

25% este procentul de risc in cazul infectarii bebelusului pe timpul sarcinii sau al nasterii. Acest procent poate fi redus la 2 sau chiar 1% daca mama insarcinata urmeaza un tratament adecvat, cel mai adesea o terapie antiretrovirala extrem de activa, pe scurt TAEA.

 

Ar trebui sa fac un test HIV in timpul sarcinii?

Orice femeie ar trebui sa faca un test pentru depistarea HIV in timpul sarcinii (corect ar fi sa faca acest test inainte sa ramana insarcinata, sau chiar la inceputul sarcinii) chiar daca considera ca nu ar avea de unde sa se fi infectat. In cazul in care o femeie este depistata ca fiind purtatoare a virusului HIV, atunci ea va urma un tratament care sa scada riscurile fatului de a se infecta si el. Prin urmare, cu cat afli mai repede adevarul, cu atat ai posibilitatea sa iti pui la adapost bebelusul inca nenascut sau sa eviti complicatiile in sarcina, complicatii de care am vorbit mai sus.

Daca tu nu ai apucat sa faci testul in timpul sarcinii sau daca esti infectata cu HIV si nu ai avut posibilitatea sa urmezi un tratament adecvat in timpul sarcinii, atunci este recomandat ca bebelusul tau sa fie testat la randul lui. Cu cat este testat mai repede, cu atat mai repede i se va putea aplica un tratament adecvat fiindca este bine de stiut ca primele 12 ore de viata sunt cruciale pentru un bebelus, mai ales daca mama este infectata.

 

Care sunt simptomele virusului HIV?

HIV nu se manifesta neaparat prin simptome specifice. Adesea o persoana poate sa fie infectata de ani buni pana sa-si dea seama ca are acest virus, de aceea sunt recomandate testele HIV, mai ales daca cineva are mai multi parteneri sexuali. Virusul distruge sistemul imunitar si deschide calea altor infectii, de aceea in prima faza HIV este usor de confundat cu alte boli.

Intr-un stadiu mai avansat, HIV are simptome asemanatoare altor infectii: febra, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, greturi, lipsa poftei de mancare, umflarea ganglionilor, oboseala si lipsa adaptarii la efort, scadere in greutate. Uneori poate apare si o afectiune dermatologica, o eruptie pe piele.

 

Cum este tinut sub control HIV in timpul sarcinii?

Primul pas pe care il poti face in cazul in care esti diagnosticata cu HIV si ai ramas insarcinata este sa nu intrerupi medicamentatia impotriva virusului. Aceasta nu numai ca nu va afecta bebelusul, dar va scadea riscurile ca acesta sa se infecteze pe toata durata sarcinii si va tine virusul sub control.

Testarea este, asadar, primul pas in depistarea virusului in organismul tau sau al bebelusului. In functie de rezultate, doctorul, (ginecolog si infectionist) sau doctorii iti vor putea indica un tratament adecvat, cel mai adesea, in cazul unei sarcini o terapie antiretrovirala extrem de activa, pe scurt TAEA. Totul depinde de evolutia sarcinii si de urmarirea atenta a acesteia pe parcursul dezvoltarii ei. Sunt cazuri in care femeia insarcinata a facut un tratament medicamentos consistent in timpul primului trimestru al sarcinii sau, din contra, doctorul i-a recomandat un tratament medicamentos in trimestrul al treilea.

Ingrijirea prenatala nu consta doar in tratamente si medicamente, ca la orice femeie insarcinata, trebuie avut grija si de alimentele pe care le consuma. Fumatul, consumul de cafea sau de orice alt drog ar putea creste riscul transmiterii virusului catre bebelusul inca nenascut. In cazul in care viata sexuala nu are de suferit in timpul sarcinii, nu trebuie uitat de prezervativ. Riscul de contaminare a partenerului este inca deosebit de crescut.

Cezariana este obligatorie in cazul unei mame infectate cu HIV?

In anumite cazuri, cand mama nu a raspuns suta la suta pozitiv la tratament sau cand se afla intr-un stadiu mai avansat al infectarii cu virusul HIVcezariana este necesara tocmai pentru a evita o eventuala infectare a bebelusului (prin contaminare/infectare cu secretiile mamei la nasterea naturala). Cercetatorii americani sustin ca femeile care au urmat o terapie anti-HIV combinata si ale caror rate de transmitere a virusului sunt scazute, pot naste fara pericol de infectare pentru fat, prin orice metoda.

 

Ce se va intampla dupa nastere?

O data nascut copilul, va fi testat inca din prima zi de viata pentru depistarea virusului HIV. Aproape 40% dintre copiii nascuti din mame infectate au rezultatul pozitiv la testul facut exact dupa nastere, iar 90% dintre ei au un rezultat negativ in cazul unui test realizat dupa doua saptamani. Pentru ca primele zile sunt cruciale pentru un bebelus cu risc de infectare, acesta va fi supus unor tratamente medicamentoase, chiar daca testul initial este negativ.

 

Pot alapta daca am HIV?

Daca nasterea naturala sau un copil perfect sanatos in cazul unei mame infectate sunt posibile, alaptarea este interzisa. Prin lapte virusul va fi transmis catre bebelus in mod sigur, daca acesta a scapat de infectie la nastere. De aceea este recomandata hranirea cu o formula alternativa de lapte praf.

 

Cum ma pot proteja de infectarea cu HIV?

Primul pas ar fi ca femeia sa aiba un singur partener sexual, care la randul lui o are doar pe ea ca partenera sau  testarea ambelor parti pentru anticorpi antiHIV, daca nu vor sa foloseasca prezervativ. In cazul in care o persoana are mai multi parteneri sexuali este recomandat ca acea persoana sa se protejeze, iar prezervativul este calea cea mai sigura.

Un al doilea pas ar fi evitarea pe cat posibil a intrarii in contact cu sangele unei persoane infectate.

Daca crezi ca in timpul sarcinii ai fost expusa riscului infectarii cu HIV, anunta-ti medicul, fa un test si in caz de nevoie urmeaza un tratament adecvat. Medicamentele potrivite si un regim de viata sanatos va pot salva si tie si bebelusului tau viata.

Articolul urmator
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV
    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV

    În afară de faptul că au de înfruntat boli incurabile, unii adolescenți nu au parte nici de dragostea părinților, de căldura unei familii. Prin așa ceva trece în...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    © 2024 Qbebe