Despre greturile in sarcina
Acestea constituie un disconfort prezent deseori, ale caror simptome sunt cel mai des observabile in primele ore ale diminetii si de obicei se reduc treptat (pot aparea insa in orice moment al zile), reprezentand un prim semn prevestitor al sarcinii. Majoritatea gravidelor incep sa se confrunte cu greturi incepand cu a sasea saptamana de sarcina si "incheie" aceasta perioada dupa aproximativ 12 saptamani gestationale (insa nu este o regula, putand sa dureze mai mult sau sa lipseasca complet, ambele variante fiind posibile si normale).
Specialistii asociaza problema cu nivelurile crescute de estrogeni, deoarece simptome similare sunt identificate si in cazul femeilor care utilizeaza metode contraceptive hormonale sau terapie hormonala de substitutie. Pe langa senzatia de greata si eventual varsaturi, apar si scaderea apetitului sau chiar efecte psihologice cum sunt anxietatea si depresia.
Severitatea simptomelor variaza - de la usoare pana la severe - in cazurile grave (hyperemesis gravidarum) fiind vorba de o complicatie ce pune in pericol atat mama, cat si copilul (apar dereglari metabolice, scadere in greutate, hipocalcemie, alcaloza si deshidratare din cauza varsaturilor). Procentul de femei afectat de aceasta forma mai grava este de 1% (conform statisticilor).
Cauze
Cauzele direct asociate greturilor in sarcina includ:
- salivatie abundenta in timpul primului trimestru (de obicei cu gust amar) care este ingerata in timpul somnului cauzand senzatia de greata la trezire
- un nivel crescut de estrogen. Nu exista insa vreo dovada certa a diferentelor intre acesta si nivelurile de bilirubina intre femeile care se confrunta si cele care nu au probleme
- glicemie scazuta (hipoglicemie) din cauza faptului ca placenta atrage nutrimente vitale de la mama; studiile au fost concludente doar cu privire la gravidele cu diabet de tip 1
- un nivel crescut de progesteron care relaxeaza muschii din uter (ce previn nasterea prematura) insa pot relaxa si stomacul/intestinele cauzand un exces de acid gastric si uneori boala de reflux gastroesofagian (poate aparea in urma sarcinii)
- o crestere a nivelului HCG (hormonul gonadropinei corionice umane), dar in mod indirect deoarece acesta stimuleaza ovarele sa secrete estrogen (ce cauzeaza greata). In cazul in care este vorba de o sarcina multipla, acest hormon are niveluri si mai mari, putand cauza simptome proportional mai severe.
- o sensibilizare crescuta la mirosuri care suprastimuleaza factorii declansatori ai starii de greata (specialistii suspecteaza ca are legatura cu nivelurile de estrogen). Unele femei au pur si simplu tract digestiv sensibil sau prezinta infectie cu bacteria Helicobacter pylori (asociate cu problemele de tip digestiv)
- o crestere a nivelurilor de bilirubina din cauza enzimelor hepatice marite
- stresul poate fi inclus drept cauza posibila din pricina raspunsului anormal al organismului fata de acesta (insa nu exista dovezi stiintifice in acest sens)
Citeste si:
Greturi in sarcina: cauze, manifestari si tratamente
Cand apar greturile in sarcina
Greata ca mecanism de aparare
Unii specialisti considera aceasta problema drept un mecanism de aparare evoluat care protejeaza fatul de toxinele ingerate de mama. Astfel, multe plante contin chimicale care devin novice cand sunt consumate, iar adultii dispun de mecanisme de aparare impotriva acestora inclusiv forme extinse de enzime pentru detoxificare produse de ficat si de tesuturile exterioare ale diverselor alte organe. In interiorul copilului, aceste mecanisme de aparare nu sunt complet dezvoltate si chiar si mici doze din toxinele plantelor (care nu au nicio influenta asupra adultului) pot fi daunatoare sau letale pentru fat.
Greturile de sarcina apar la gravide cand sunt expuse mirosului sau gustului alimentelelor respective (chiar daca nu dauneaza in mod concret). Desi nu exista dovezi care sa sprijine aceasta teorie, greturile matinale reprezinta o problema comuna in timpul sarcinii, indicandu-se mai degraba drept o adaptare functionala si nu o patologie. Apoi, vulnerabilitatea fetala la toxine este exacerbata in jurul varstei de 3 luni (cand apar si greturile) si exista in acest sens o corelatie evidenta intre concentratiile de toxine din alimente si gusturile/mirosurile care cauzeaza repulsia. Insa studiile au indicat faptul ca femeile care nu prezinta greturi matinale sunt mai susceptibile avortului deoarece astfel de femei au sanse mai mari de a ingera substante daunatoare fatului.
In plus fata de protejarea fatului, greturile pot avea si rolul de a proteja mama deoarece sistemul imunitar al femeii este suprimat in timpul sarcinii, tocmai pentru a reduce sansele de a respinge tesuturile propriei progenituri. Din acest motiv, produsele animale care contin paraziti si bacterii daunatoare pot fi periculoase, existand si dovezi ca ingerarea de peste si carne este adeseori cauza declansatoare. In schimb, prescrierea medicatiei antiemetice (impotriva varsaturilor) poate reprezenta efectul nedorit cauzator de defecte la nastere sau de avorturi prin incurajarea optiunilor dietetice daunatoare.
Iata si categoriile de femei care sunt mai predispuse decat altele greturilor in sarcina:
- dupa cum am mentionat anterior, femeile cu sarcina multipla (insa nu este o regula)
- greata si varsaturi intr-o sarcina anterioara
- un istoric de greata si varsaturi in urma administrarii de pilule contraceptive (raspunsul organismului la estrogen)
- un istoric medical ce include rau de miscare
- predispozitie genetica la greturi (daca si mama sau surorile s-au confruntat cu aceasta)
- un istoric medical de migrene
- daca sunteti insarcinate cu fete (un studiu a demonstrat ca femeile cu simptome severe in primul trimestru aveau sanse de 50% sa afle ulterior ca sunt gravide cu fete)
Cum afecteaza greturile copilul?
Greturile usoare spre moderate si prezente ocazional nu afecteaza de obicei evolutia intrauterina a fatului. In cazul in care nu luati in greutate in primul trimestru de sarcina, nu este o problema atat timp cat ramaneti hidratate si puteti pastra in organism o parte din alimentele ingerate. In majoritatea cazurilor, apetitul va reveni la normal destul de rapid si veti incepe din nou sa luati in greutate. Daca greturile va impiedica sa consumati o alimentatie echilibrata, asigurati-va ca obtineti nutrimentele necesare din vitaminele prenatale (indicate de medic). In cazurile grave de varsaturi, au fost constatate riscuri crescute de nastere prematura, greutate mica la nastere si se poate apela la hranire artificiala (intravenos); un studiu a demonstrat faptul ca o luare in greutate a unei cantitati de 7 kg (in timpul sarcinii) nu a prezentat niciun pericol nici pentru mame, nici pentru fat.
Ce puteti face
In primul rand, consumati mese si gustari mici si dese (mestecati si inghititi incet) pentru ca stomacul sa nu ramana niciodata gol. Carbohidratii reprezinta cea mai atragatoare optiune alimentara pentru femeile insarcinate atunci cand le este greata, insa studiile au demonstrat ca mai degraba alimentele bogate in proteine amelioreaza cel mai rapid simptomele. Evitati sa va intindeti dupa ce mancati (in special pe partea stanga) deoarece puteti incetini digestia. Pastrati langa pat gustari usoare cum sunt biscuiti (simpli sau sarati, nu cu crema); cand va treziti consumati cativa biscuiti si odihniti-va 20-30 minute inainte de a va da jos din pat (este indicat sa coborati lent si nu rapid din pat).
Evitati alimentele si mirosurile (chiar parfumurile si stimulii vizuali cum sunt luminile intermitente) care va declanseaza simptomele; daca nu suportati decat cateva alimente, consumati-le doar pe acelea. Incercati sa mancati alimentele gatite la temperatura mai scazuta sau la cea a camerei deoarece au o aroma mai puternica cand sunt fierbinti. Evitati alimentele grase (se digera greu), dar si pe cele picante, acide sau prajite, deoarece pot irita sistemul digestiv, optand pentru alimente mai degraba fade. Spalati-va pe dinti si clatiti-va gura dupa ce mancati. Consumati multe lichide intre mese (nu exagerat, ci sorbiti cate putin pe durata intregii zile) pana la 1,5 litri pe zi; pentru unele gravide sunt utile bauturile reci, carbonatate sau chiar acre cum este limonada. In cazul in care ati vomitat mult, apelati la bauturi sportive care contin glucoza, sare si potasiu ce pot inlocui electrolitii pierduti (si eventual saruri de rehidratare). Iesiti la aer curat sau deschideti un geam cand va simtiti rau si relaxati-va citind sau urmarind un film. Greturile se pot agrava cand sunteti obosite prin urmare dormiti si dupa-amiaza daca aveti posibilitatea.
Puteti apela si la hipnoza, care s-a dovedit utila in tratamentul greturilor din timpul chimioterapiei. In ce priveste vitaminele prenatale, este de preferat sa le ingerati alaturi de mancare sau chiar inainte de a va culca (verificati daca fierul continut de acestea va agraveaza simptomele apeland la medic pentru o varianta inlocuitoare). Un remediu alternativ eficient este ghimbirul, care ajuta stomacul si-l calmeaza; preparati o bautura cu ghimbir adaugand planta proaspata in apa fierbinte (puteti gasi in comert si bomboane sau comprimate, insa nu aveti cum sa cunoasteti cantitatea de substanta activa continuta). Unele gravide apeleaza si la ceai de menta sau la bomboane mentolate, in special dupa mese.
Exista de asemenea si varianta bratarilor de acupresiune care se poarta la incheietura mainii si pot fi achizitionate din farmacii/plafare; acestea actioneaza asupra unui punct de acupresiune ce conecteaza creierul de senzatiile de greata/varsaturi (nu au efecte adverse sau contraindicatii, insa nici nu au o eficienta garantata). Nu in ultimul rand, puteti experimenta cu aromoterapie, apeland la uleiuri esentiale cum sunt: lamaie, menta sau portocale (exista si difuzoare speciale sau puteti picura 1-2 picaturi pe o batista si inspirati).
Daca greata si varsaturile sunt grave si nu puteti pastra nimic in organism (inclusiv apa, suc, alimente, vitamine sau medicamente) este posibil sa suferiti de hyperemesis gravidarum si in unele cazuri medicul va poate recomanda internarea si tratamentul intravenos (pentru lichide si medicatie). Daca vomitati sange sau o substanta ce seamana cu zatul de cafea, apelati urgent la medic.
Doamna doctor Corina Stoica, medic specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria ne ofera urmatoarele informatii:
"Greata apare in timpul sarcinii datorita modificarilor hormonale induse de aceasta si apare in orice moment al zilei. Se poate trata naturist (ghimbir), vitamine(B6), bauturi acidulate, inclusiv sau mai ales Cola rece si foarte acidulata, psihoterapie, aproape nelipsita in tarile occidentale, unde se cauta si o cauza psihologica a situatiei, cel mai frecvent o situatie conflictuala in familie, medicamente antiemetice la recomandarea medicului specialist.
Daca e atat de severa incat impiedica alimentarea mamei, se pot administra solutii perfuzabile. Aceasta situatie se intalneste de obicei in greata insotita de varsaturi. Se vor exclude alte cauze medicale de greata. Sarcina nu este afectata de greata, evolueaza frumos mai departe. In cateva situatii pe care le cunosc a fost afectata vital, adica femeia a refuzat pastrarea unei sarcini care ii provoca o stare teribila de rau. Personal cred ca era oricum vorba de sarcini nedorite."
Multumim doamnei doctor Corina Stoica pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
Medicamente si remedii pentru greturi in sarcina
Greturile matinale: 5 metode de a le combate
Surse:
www.babycenter.com; http://en.wikipedia.org; www.betterhealth.vic.gov.au/