Ce este preeclampsia?
Preeclampsia este una dintre problemele asociate cu sarcina. Aceasta afectiune apare atunci cand tensiunea arteriala a femeii insarcinate creste peste valorile normale. In general, femeile care sufera de preeclampsie au de obicei si edeme la nivelul membrelor. Atunci cand apare, aceasta afectiune debuteaza pe finalul trimestrului al doilea de sarcina sau in trimestrul al treilea. In cazurile mai rare, preeclampsia apare si mai devreme de trimestrul al doilea.
Eclampsia reprezinta faza finala si cea mai grava a preeclampsiei si apare, asa cum este si de asteptat, atunci cand preeclamsia este lasata netratata. Eclampsia poate induce simptome dintre cele mai severe de la convulsii, coma pana la moartea mamei si a fatului. Eclampsia poate aparea inainte, dupa sau chiar in timpul nasterii.
Ciocolata si preeclampsia
Desi ceea ce am scris mai sus despre preeclampsie si forma ei mai grava pare destul de sumbru, cercetatorii americani ne dau vesti bune: pe langa tratamentele clasice aplicate in cazul preeclampsiei, aceasta afectiune poate fi prevenita cu ajutorul ciocolatei negre. Un studiu publicat in august 2010 de catre cercetatorii de la Universitatea Yale arata ca mamicile care consuma ciocolata neagra in fiecare zi sunt cu 69% mai protejate impotriva preeclampsiei. Inclusa in discutie este si ciocolata calda.
Studiul a fost realizat prin monitorizarea a 2.500 de femei insarcinate si obiceiurile lor alimentare. Studiat a fost si sangele din cordonul ombilical al bebelusilor mamelor participante la studiu si s-a observat un nivel mai ridicat de teobromina. Aceasta substanta, prezenta in ciocolata, se pare ca este responsabila cu scaderea tensiunii arteriale si evitarea preeclampsiei. Indragostita de ciocolata? Acum ai un motiv in plus sa o iubesti si mai mult.
Avantaje ale consumului de ciocolata in sarcina
Conform jurnalului ,,Annals of Epidemiology" in care s-a publicat studiul, teobromina, o substanta care se gaseste in cacao, mentine tensiunea la cote normale deoarece ajuta vasele de sange sa se dilate. In studiu se mai arata ca ciocolata, consumata de trei ori pe saptamana, scade riscul de preeclampsie, dar si de nastere prematura din aceasta cauza la jumatate. Mai ales in prima saptamana se recomanda ca ciocolata sa fie consumata regulat.
In 2009 si cercetatorii suedezi au aratat ca dupa un atac de cord cei care mananca ciocolata cel putin de doua ori pe saptamana scad riscul de a muri de boli de inima cu aproximativ 70%. Alte studii, mai vechi, au demonstrat ca o substanta care se gaseste in cacao face ca tumorile sa evolueze mai incet.
Orice fel de ciocolata este benefica?
Prea bine sa fie adevarat? Poate. Cercetatorii subliniaza si faptul ca intrebandu-le pe femeile insarcinate ce anume au mancat cu exactitate, poate conduce la inexactitati. Aceeasi cercetatori sustin si faptul ca ciocolata alba sau cea cu lapte nu are aceleasi efecte benefice ca cea neagra deoarece aceste sortimente contin o mai mare cantitate de zahar si contin o mai mica cantitate de teobromina.
In concluzie, daca ar fi sa ne luam dupa cercetatorii americani, bucurati-va de sarcina alaturi de o portie moderata de ciocolata neagra. Totusi, ce parere aveti despre rezultatele studiului? Sunt ele veridice?