Cauzele posibile ale sangerarilor in sarcina
Sangerarea de nidatie
Desi nu ar trebui sa existe in perioada sarcinii, unele femei prezinta o sangerare usoara mai ales in primul trimestru al sarcinii. Aceasta sangerare este diferita de ciclul menstrual, nu este abundenta si nu este insotita de dureri, crampe abdominale. Conform statisticilor, 1 din 4 femei prezinta o astfel de sangerare, numita sangerare de implantare sau sangerarea de nidatie si este cauzata de ovulul ce se implanteaza in uter. In mod normal, aceste sangearari sunt slabe si nu dureaza mai mult de cateva zile. Multe femei nu stiu ca sunt insarcinate si confunda acest fenomen cu menstruatia. Problema intervine atunci cand sangerarile se prelungesc, de accea trebuie sa consulti urgent un medic.
Avortul spontan
Daca sangerarile vaginale sunt insotite de crampe abdominale, atunci este necesar sa te duci la spital deoarece acestea pot fi semnele unor probleme grave. Daca sangerezi in saptamana 12 de sarcina sau mai tarziu, sangerarile pot fi simptomele unui avort spontan. Asociate cu febra, frisoane si crampe abdominale, sangerarile reprezinta un real pericol pentru sarcina. Desi avorturile prezinta o frecventa mai mare in primul trimestru de sarcina, riscul unui avort este la fel de mare si in cel de-al doilea trimestru de sarcina.
Sangerari in urma contactului sexual
Sangerarile vaginale pot aparea si dupa contactul sexual. Unele femei prezinta o sensibilitate crescuta la nivelul colului, de accea este posibil sa apara sangerarea in timpul actului sexual. De regula acestea sunt inofensive pentru sanatatea ta si a faptului insa daca sunt insotite si de alte simptome este necesar un consult de specialitate.
Sarcina extrauterina
Sarcina extrauterina - numita si ectopica - poate fi cauza ce determina sangerari. Acest tip de sarcina este una extrem de periculoasa pentru mama. Embrionul implantat in afara uterului poate provoca sangerari care pot pune in pericol viata mamei. De asemenea, daca sangerarile sunt accentuate, ele pot fi semnul unor hemoragii interne grave, de aceea medicul este cel in masura sa rezolve problema.
Infectii la nivelul cervixului, travaliu prematur sau ruptura uterina
Sangerarile in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina, insotite de crampe, dureri de spate, presiune pelvina si contractii pot fi semnele unui travaliu prematur. Aceleasi simptome intervin si in cazul in care exista o infectie la nivelul cervixului. Cervixul inflamat poate provoca sangerari vaginale.
In cazuri mai rare, sangerarile pot fi semnele unei rupturi uterine. Femeile predispuse la acest lucru sunt cele care au trecut printr-o operatie de cezariana. Ruptura uterina este caracterizata pe langa sangerare, de dureri abdominale puternice. In aceasta situatie este nevoie de operatie cezariana pentru a evita complicatiile si pentru a nu pune in pericol viata mamei si a fatului.
In cazul in care prezinti astfel de sangerari, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa actionezi rational. Medicul specialist este cel in masura sa iti ofere ajutor si sa identifice posibilele cauze si riscurile implicate. Fii o mamica precauta si nu ezita sa ceri ajutorul!