De ce este afectat parul in timpul sarcinii?
In perioada sarcinii, din cauza nivelului crescut de estrogen, faza de crestere a parului este prelungita, iar cea de repaus scade. De aceea unele femei au un par mai bogat si mai stralucitor in timpul sarcinii.
Dupa nastere insa, scade nivelul de estrogen si creste nivelul prolactinei, lucru care inverseaza fenomenul, scade faza de crestere, iar faza de repaus este marita. Astfel apar modificari ale firului de par, acesta devine mai tern, se rupe mai usor si cade in cantitati destul de mari.
De aceea majoritatea femeilor se plang de caderea parului in timpul sarcinii dar mai ales dupa nastere. Avand in vedere ca este un fenomen hormonal, nu ai cum sa-l controlezi sau sa-l opresti, insa nu ai de ce sa-ti faci griji, deoarece cantitatile de par care cad nu sunt atata de mari incat sa apara chelirea prematura sau pierderea permanenta a parului.
De ce cade parul in timpul sarcinii?
Caderea parului in cantitati mari este intalnita mai ales dupa nastere. Daca esti insarcinata si observi ca iti cade parul foarte tare, inseamna ca ai o carenta de vitamine si minerale in organism. De aceea in timpul sarcinii este recomandata o dieta echilibrata, bazata pe vitamine, minerale si proteine.
Cum previn caderea parului in timpul sarcinii?
- Incearca sa nu te ususci cu uscatorul de par, deoarece temperatura foarte ridicata a acestuia contribuie la degradarea firului de par.
- Nu folosi placa de intins parul, deoarece este unul dintre cei mai mari dusmani in aceasta perioada.
- Evita produsele de styling, deoarece incarca parul si il pot rupe.
- Foloseste un sampon cu o textura mai fina si cu o concentratie mai mica, care poate fi utilizat pentru spalari frecvente sau chiar zilnice. Acesta nu contine atat de mult detergent si nu ataca firul de par si nici nu irita scalpul.
- Evita sa-ti prinzi parul in coc sau in coada de cal, deoarece poti trage tare de el si se poate rupe.
- Nu te pieptana zilnic si fa acest lucru doar atunci cand parul este ud, deoarece astfel eviti sa se rupa.
- Asigura-te ca ai o alimentatie sanatoasa, bogata in minerale, proteine, fier si vitamine.