Boala trofoblastică gestațională

Boala trofoblastică gestațională

Irina Olteanu - Redactor Senior

Boala trofoblastică gestațională este încadrată în rândul afecțiunilor de tip canceros care necesită tratament complex și monitorizare pe lungă durată, însă de cele mai multe ori este curabilă, mai ales dacă este identificată timpuriu. Iată care sunt simptomele sale, cauzele, precum și modalitățile de tratament specifice.

Informații despre boala trofoblastică gestațională

Tumorile pot să apară în orice parte a corpului, atunci când celulele din corp încep să se dezvolte excesiv. Unele tumori pot să prezinte celule canceroase în interiorul lor, în timp ce altele nu. Celulele din oricare parte a corpului pot să devină cancer și se pot răspândi în alte regiuni. Boala trofoblastică gestațională reprezintă un grup de tumori rare care implică o dezvoltare anormală de celule în interiorul uterului; nu este vorba de celule ale uterului (cancer cervical sau endometrial), însă tumorile debutează în celulele care în mod normal se transformă în placentă în sarcină. Mai exact, este vorba despre celulele trofoblastice care înconjoară în mod normal embrionul (trofo - nutriție, iar blast - celulă de dezvoltare inițială) care formează proiecții mici, similare unor degete cunoscute drept vili. Acestea cresc în mucoasa uterului, iar în timp stratul de trofoblast se dezvoltă în placentă, organul care protejează și hrănește fătul.
Majoritatea bolilor trofoblastice gestaționale sunt benigne și nu invadează țesuturile corpului și nici nu se răspândesc în alte părți ale sale; unele sunt însă maligne. Deoarece nu toate tumorile sunt canceroase, au primit denumirea cunoscută; pot fi tratate, iar în majoritatea cazurile vindecarea este completă.
Tipurile de boală trofoblastică gestațională: molă hisatidiformă (completă sau parțială), molă invazivă, coriocarcinom, tumoare placentară trofoblastică, tumoare trofoblastică epietelioidă.

boala trofoblastica gestationala

Cauze și factori de risc

Atunci când nu regăsești un factor de risc nu înseamnă că nu vei dezvolta cancer; cel mai indicat este să discuți cu medicul dacă suspectezi că ai motive de îngrijorare. Factorii de risc pentru boala trofoblastică gestațională includ: sarcină atunci când ai mai puțin de 20 de ani sau mai mult de 35 de ani, un istoric personal de molă hisatidiformă.

Simptome

Aceste simptome, precum și altele pot fi cauzate de boala trofoblastică gestațională sau de alte afecțiuni. Trebuie să te adresezi medicului dacă observi următoarele: sângerare vaginală care nu are legătură cu menstruația, uter mai mare decât se așteaptă în timpul sarcinii, durere sau presiune în pelvis, greață și vărsături grave în sarcină, hipertensiune cu durere de cap și inflamația picioarelor/mâinilor la începutul sarcinii, sângerare vaginală care continuă mai mult decât este normal după naștere, oboseală, scurtarea respirației, amețeală și ritm cardiac rapid sau neregulat cauzat de anemie. Uneori boala asociază și o tiroidă hiperactivă, care presupune următoarele simptome: ritm cardiac rapid sau neregulat, tremurat, transpirații, tranzit instestinal frecvent, probleme cu somnul, stare anxioasă sau irascibilă, scădere în greutate.

Diagnostic pentru boala trofoblastică gestațională

Următoarele teste și proceduri pot fi de ajutor: examinare fizică și istoric medical (verificarea stării generale de sănătate, inclusiv semne de boală, un istoric al obiceiurilor pacientului, al îmbolnăvărilor și tratamentelor anterioare), examinare pelvină (a vaginului, cervixului, uterului, trompelor uterine, ovarelor și rectului, inclusiv examen Papanicolau), examinare ecografică a pelvisului (uneori și ecografie transvaginală), teste sanguine (verificarea ficatului, rinichilor și a măduvei osoase, precum și a altor organe din corp în funcție de parametrii sanguini), testare serică de markeri tumorali (verificarea unor substanțe care sunt asociate anumitor tipuri de cancer - markeri tumorali, în special beta gonadotropina corionică umană), urocultura (culoarea și compoziția urinei - zaharuri, proteine, sânge, bacterii și nivel de Beta-hCG).

Tratament

Opțiunile de tratament depind de asemenea de faptul dacă femeia respectivă dorește să rămână însărcinată în viitor, precum și de factorii următori: tip de boală, stadiu, grup de risc, dorința pacientei și starea generală de sănătate. Sunt implicați în tratament medici din multiple specializări: ginecolog (tratează problemele sistemului reproducător), ginecolog oncolog (specializat în tratamentul cancerului localizat în sistemul reproducător). Mai pot fi necesari: oncolog, chirurg, oncolog specializat în radioterapie, precum și alții (nutriționiști, consilieri, farmaciști, terapeuți etc.). Boala este în principiu vindecabilă, în special când este descoperită timpuriu. Intervenția chirurgicală și/sau chimioterapia pot fi necesare.
Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea tumorii și o parte din țesutul sănătos din jur (primul tratament pentru sarcina molară și uneori singurul necesar): dilatație și chiuretaj, histerectomie, histerectomie simplă, histerectomie radical, histerectomie supracervicală.

Chimioterapia sistemică presupune introducerea în sânge a unor substanțe medicamentoase pentru a ajunge la tumorile canceroase răspândite în corp. Modalități comune de administrare includ: injecție intramusculară, tub intravenous introdus într-o venă cu ajutorul unui ac sau într-o capsulă/pilută înghițită (administrare orală). Cel mai adesea boala trofoblastică gestațională este curabilă, însă sunt și situații în care recuperarea nu este posibilă. Dacă nu poate fi vindecată sau controlată, boala poate fi denumită avansată sau terminală, iar îngrijirea de tip paliativ poate reprezenta o opțiune pentru persoanele aflate în această situație. 

boala trofoblastica gestationala

Factori care influențează tratamentul

De obicei această afecțiune poate fi vindecată. Tratamentul și prognosticul depind de următoarele aspecte: tipul de boală, dacă tumoarea s-a răspândit la uter, noduli limfatici, părți distante ale corpului, numărul de tumori și locul unde se află în corp, mărimea celei mai mari tumori, nivelul de Beta-hCG din sânge, cât de devreme a fost diagnosticată tumoarea după debutul sarcinii, dacă boala gestațională trofoblastică a apărut după o sarcină molară, pierderea sarcinii sau o sarcină normală, tratamente anterioare pentru această afecțiune.

 

Surse: www.cancer.org; www.cancer.gov; www.cancer.net

Articolul urmator
Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă
    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă

    Armani Milby a fost adusă pe lume prin cezariană la 33 de săptămâni. Încă de când era în burtică, fetița a fost diagnosticată cu o boală rară, care o face...

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară
    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară

    Michele Holbrook are o boală genetică extrem de rară, numită neurofibromatoză, cu care a fost diagnosticată după ce și-a născut fiul, acum 30 de ani. Boala cauzează apariția și...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    A murit marele actor Mircea Diaconu. De ce boală cruntă suferea
    A murit marele actor Mircea Diaconu. De ce boală cruntă suferea

    Doliu în teatrul și cinematografia românească. Marele actor Mircea Diaconu a încetat din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini vârsta de 75 de...

    © 2025 Qbebe