- Ce este astmul?
- Care sunt simptomele astmului?
- Care sunt consecintele asmului in timpul sarcinii?
- Cum tratez astmul in timpul sarcinii?
- Ce se intampla daca nu tratez astmul?
- Cum se trateaza astmul in sarcinia?
- Cum ma protejez de alergii in timpul sarcinii?
- Exista posibilitatea unor crize de astm in timpul nasterii?
Ce este astmul?
Astmul este o boala care afecteaza caile respiratorii, caracterizata printr-o limitare temporara a spatiului de comunicare cu plamanii. Aceste regiuni inguste nu permit trecerea aerului.
Care sunt simptomele astmului?
Simptomele astmului sunt greutatea in respiratie, tusea si ameteala.
Care sunt consecintele asmului in timpul sarcinii?
Daca ai astm in timpul sarcinii, nu inseamna ca sarcina va fi neaparat mai dificila pentru copil sau pentru tine. Trebuie doar sa tii aceasta afectiune sub control prin medicatia corecta.
Cum tratez astmul in timpul sarcinii?
Medicina moderna permite ca multe dintre medicamentele administrate in timpul sarcinii pentru astm sa nu aiba efecte adverse asupra fatului.
Ce se intampla daca nu tratez astmul?
Daca nu ai avut astm inainte de a ramane insarcinata, aparitia unei respiratii dificile sau respiratia zgomotoasa, ar trebui sa-ti traga un semnal de alarma. Daca boala era prezenta inainte de sarcina, fii foarte atenta la simptome.
Daca astmul bronsic nu e controlat exista riscul unor complicatii ca hipertensiunea arteriala, varsaturile aparute precoce si in cantitate mai mare decat in mod normal, travaliul ce nu se declanseaza in mod natural (este provocat de medicul ginecolog) si poate fi complicat.
In ceea ce priveste copilul, poate aparea moartea la nastere (mortalitate perinatala), dezvoltarea anormal de lenta a fatului (retard de crestere intrauterin), greutatea scazuta la nastere, nasterea prematura.
S-a descoperit in cazul unui tratament inadecvat impotriva astmului, rata avorturilor spontane era mai crescuta fata de cea a celorlalte femei (in primele 20 de saptamani de sarcina).
Numarul de avorturi spontane era de doua ori mai mare la femeile cu astm, decat cel inregistrat la alte femei insarcinate.
Aceste cercetari arata faptul ca femeile insarcinate au nevoie de un control permanent si de un tratament adecvat pentru astm in perioada de sarcina.
Cum se trateaza astmul in sarcinia?
Astmul in timpul sarcinii este identic cu cel al femeii care nu este insarcinata. Ca toti bolnavii de astm, tu trebuie sa beneficiezi de tratament si monitorizare pentru a controla inflamatia, pentru a preveni si controla episoadele acute de astm.
Monitorizarea gravidei cu astm trebuie sa includa si observarea miscarilor fatului. Aceasta se poate face urmarind daca miscarile fetale scad de-a lungul timpului. In cazul in care in timpul unui episod acut, activitatea fetala scade, trebuie contactat de urgenta medicul specialist.
Cum ma protejez de alergii in timpul sarcinii?
Multe dintre gravidele cu astm au si boli alergice, cum este rinita alergica. Tratamentul alergiilor este o parte importanta a controlului astmului.
Este indicata evitarea factorilor declansatori ai crizelor de astm: fumul de tigara, praful, polenul, astfel incat femeii insarcinate i se vor administra cat mai putine medicamente. Este importanta, de asemenea, protectia viitoarei mame impotriva gripei. In acest scop, se indica vaccinarea antigripala inaintea sezonului friguros (octombrie - jumatatea lunii noiembrie) indiferent de varsta sarcinii.
Exista posibilitatea unor crize de astm in timpul nasterii?
Crizele de astm sunt destul de rare in momentul nasterii. Tratarea lor include inhalatori ce pot fi folositi in timpul travaliului. Daca femeia are nevoie de steroizi (Prednisone), atunci acestia vor fi injectati intravenos.