Antibioticele in timpul sarcinii

Antibioticele in timpul sarcinii

Carmen Rotaru

Antibioticele in timpul sarcinii sunt un subiect de dezbatere existent de foarte multa vreme printre mamici. Daca unele exagereaza si iau antibiotice chiar si pentru o banala durere de cap, altele nu iau deloc de frica sa nu afecteze fatul. Aflati mai jos care dintre antibiotice in sarcina sunt sigure si care dintre infectii ar trebui neaparat tratate cu acest tip de medicamente. Nu trebuie uitat faptul ca antibioticele in cazul sarcinii se iau doar pe baza de reteta medicala.

Am voie sa iau antibiotice in timpul sarcinii?

Raspunsul nu este nici da, nici nu, ci depinde. Unele antibiotice nu includ riscuri prea mari pentru copil sau pentru sarcina in sine si pot fi recomandate in timpul sarcinii, altele, din contra, fac parte din categoria celor interzise in aceasta perioada delicata. Unele antibiotice se afla undeva la mijloc, in sensul ca nici nu fac parte din categoria celor recomandate, nici din categoria celor interzise.

Cand un anumit medicament face parte din ultima categorie, este din cauza faptului ca specialistii nu au destule informatii in legatura cu eventualele sale efecte adverse. Cu alte cuvinte, daca intr-adevar esti bolnava si un antibiotic ar fi singurul lucru care te-ar putea face bine, ar trebui sa il iei, la prescriptia medicului. Uneori boala sau infectia de care suferi poate fi mai periculoasa pentru fat decat medicamentul in sine si efectele sale.

Tipuri de antibiotice disponibile pe piata

Antibioticele sunt, prin urmare, impartite in cateva clase, in functie de modul in care actioneaza si de efectele pe care le au asupra sarcinii. Unele antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii, altele trec de placenta si patrund pana in lichidul amiotic ajungand chiar la nivelul circulatiei sanguine a fatului.

Tetraciclinele reprezinta un grup foarte mare de antiobiotice. Acestea sunt interzise in sarcina, mai ales in trimestrele al doilea si al treilea. Tetraciclinele pot patrunde prin placenta, concentrandu-se in oasele si dintii fatului, fiind toxice chiar si pentru ficat. Sunt interzise, de asemenea, in timpul perioadei de alaptare, deoarece aceasta clasa de antibiotice se concentreaza foarte bine in laptele matern si poate ajunge la bebelus si in felul acesta. Nici pentru copiii pana in opt ani aceste antibiotice nu sunt recomandate.

Chinolonele sunt antibiotice folosite mai ales in tratarea infectiilor urinare. Ele sunt contraindicate femeilor insarcinate si copiilor deoarece se concentreaza in oase si cartilaje, producand, cel mai adesea, dureri ale oaselor si dureri articulare.

Sulfamidele sunt si ele contraindicate in timpul sarcinii si la nou-nascuti. Acest tip de antibiotice trec foarte usor prin placenta, putand provoca icter grav daca se administreaza in apropierea momentului nasterii.

Cloramfenicolul este un antibiotic folosit pentru mai multe afectiuni. Este interzis in perioada sarcinii, dar si la nou-nascuti, din cauza  reactiilor sale adverse extreme de toxice, dar rare. Poate produce la bebelus voma, diaree, piele vanata si deshidratare.

Macrolidele fac parte din categoria antibioticelor admise in timpul sarcinii. Sunt antibiotice cu spectru larg de actiune, mai ales in cazul infectiilor pielii si tesuturilor moi.

Aminoglicozidele sunt, cel mai adesea, interzise in timpul sarcinii. La prescriptia medicului, pot fi luate doar in caz de infectie severa si pentru o perioada scurta de timp. Din cauza acestei categorii de antibiotice  fatul s-ar putea confrunta cu probleme in mentinerea echilibrului, cu afectiuni renale sau cu surditate.

Cefalosporinele pot fi administrate in timpul sarcinii, dar doar sub strica supraveghere a medicului. In ceea ce priveste efectele adverse, aceste antibiotice pot cauza anumite alergii.

Penicilinele sunt o clasa de antibiotice foarte putin toxice, folosite pentru o gama larga de infectii. Reprezinta antibioticele cel mai des recomandate in timpul unei sarcini.

Infectiile care necesita tratament antibiotic pe timpul sarcinii

Gonoreea este una dintre bolile cu transmitere sexuala destul de comuna pe parcursul vietii unei femei. Statisticile arata ca cele mai expuse femei sunt cele cu viata sexuala active si cu varsta pana in 25 de ani.Gonoreea este tratata cu antibiotice care sunt sigure pentru perioada sarcinii. Este foarte important ca in acelasi timp sa se trateze si partenerul pentru a evita reinfectarea. In timpul tratamentului ar fi preferabil evitarea raporturilor sexuale.

Vaginita bacteriana, numita si vaginita nespecifica, este una dintre cele mai frecvente infectii ale aparatului reproducator feminin. Vaginita bacteriana se declanseaza atunci cand speciile bacteriene numite Gardnerella vaginalis predomina flora vaginala. Vaginita bacteriana este cel mai des declansata de de o specia numita Gardnerella vaginali). Aceasta afectiune poate fi tratata prin antibiotice care nu afecteaza sarcina. Acestea ar trebui sa fie recomandate doar de medicul specialist. Este important ca tratamentul sa fie dus pana la final, desi simptomele pot disparea pe parcursul acestuia si bacteria sa persiste.

Infectia cu Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala, boala prezenta atat la femei, cat si la barbati. Chlamydia infecteaza uretra la barbati si colul uterin, respectiv organele reproductive superioare, la femei. Infectia cu Chlamydia poate fi vindecata cu ajutorul antibioticelor.

Listerioza este o afectiune rara provocata de o bacterie numita Listeria Monocitogenes. Aceasta se transmite la oameni prin intermediul produselor alimentare contaminate, precum laptele, branza veche sau carnea cruda.Listerioza se trateaza cu antibiotice. Din cauza faptului ca boala este destul de grava, adesea pacientii sunt internati pentru a fi mentinuti sub supraveghere permanenta. De obicei, antibioticele se administreaza intravenos pentru a ajunge direct in sange.

Hepatita B este cea mai frecventa boala cronica din lume. Virusul hepatic B este de aproximativ 100 de ori mai usor de transmis decat virusul HIV. S-a demonstrat ca hepatita B se trasmite prin sange, contact sexual neprotejat sau materonofetal; se poate lua prin saliva de la donator, daca primitorul are leziuni - rani in gura, buze, etc si astfel virusul intra practic in sange. La nastere, fatului i  se face vaccin cu un virus atenuat.

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala, care netratata poate produce complicatii grave. Infectia are perioade alternative de activitate si inactivitate. Simptomele apar in timpul perioadelor de activitate. In perioadele de inactivitate nu exista nici un simptom, dar pacientul este infectat in continuare. Oricine vine in contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu sifilis se poate imbolnavi. Antibioticele sunt tratamentul eficient in orice stadiu. Tratamentul antibiotic nu poate vindeca complicatiile deja aparute, insa le poate ameliora. Penicilina este antibioticul preferat pentru tratamentul sifilisului.

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in alimente crude si la pisicile care se hranesc cu carne cruda. Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati, cat si la femei. Infectia din timpul sarcinii este cea mai ingrijoratoare, pentru ca poate duce la toxoplasmoza congenitala ceea ce inseamna ca fatul poate fi si el infectat. Femeile insarcinate diagnosticate cu acest tip de afectiune vor primi tratament cu antibiotice. Antibioticele reduc sansele ca bebelusul sa fie si el infectat.

Infectiile de tract urinar la femei sunt reprezentate de cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita si bacteriuria asimptomatica. Ineficienta unei cure de tratament de 5-7 zile, repetata,  daca infectia revine, sub antibioticul corect, indica, adesea, o infectie la rinichi si necesita antibiotice mult mai agresive. Ineficienta dupa cea de-a doua saptamana de tratament sugereaza o infectie renala profunda si necesita o alta cura de antibiotice de patru pana la sase saptamani  si de obicei tratament injectabil, cu spitalizarea femeii.

Lista cu infectii tratabile cu antibiotice poate fi continuata. Mai sus vi le-am prezentat doar pe cele mai frecvente printre femeile insarcinate. Daca aveti simptome specifice uneia dintre aceste afectiuni, mergeti la medic. In niciun caz automedicatia nu va este de folos, cu atat mai putin in aceasta perioada sensibila.
Articolul urmator
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    © 2024 Qbebe