Din ce cauze apar arsurile gastrice în perioada sarcinii
Arsurile gastrice se declanșează când sfincterul esofagian inferior (care face legătura dintre esofag și stomac) nu se închide complet și de aceea acizii din stomac nu mai pot rămâne acolo și se întorc la esofag.
În timpul sarcinii, arsurile pot interveni din mai multe motive:
• Creșterea producției de progesteron va determina inclusiv relaxarea sfincterului esofagian interior, ceea ce va favoriza acumularea de acizi la nivelul esofagului, iritându-l și conducând la apariția senzației de arsură în partea centrală a pieptului
• Tot în urma transformărilor hormonale, toleranța față de alimente se modifică și din acest motiv pot apărea mai frecvent arsuri stomacale decât în mod obișnuit
• Arsurile sunt un simptom obișnuit încă din primul trimestru al sarcinii, fiind în legătură cu grețurile
• Lărgirea uterului este responsabilă de exercitarea unei presiuni suplimentare asupra abdomenului, iar acizii din stomac vor ajunge mai ușor la esofag- Acest fenomen este mai pregnant în ultimul trimestru de sarcină
• Nu este exclus ca arsurile gastrice să apară ori de câte ori ai o indigestie
• În cazuri rare, prezența calculilor biliari poate să favorizeze inclusiv arsurile stomacale
De asemenea, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: arsurile digestive din sarcină vor fi mai intense în oricare dintre aceste situații:
• Este vorba despre o sarcină multiplă
• Fătul are o greutate mare
• Bebelușul are o poziție care îl va face să stea cu capul astfel încât acesta va apăsa în zona de dedesubtul diafragmei
Citește și: Arsurile in piept in timpul sarcinii
Simptome ale arsurilor digestive din sarcină
Când te confrunți cu această afecțiune în timp ce ești însărcinată, ar trebui să semnalezi prezența oricăror dintre manifestările de mai jos:
• Vei resimți o arsură în spatele osului pieptului, ce intervine după mese și care poate dura între câteva minute și câteva ore
• Durerea în partea superioară a stomacului, în special în poziția întins, în timpul meselor sau când te apleci
• Vei avea arsuri în gât
• Poți să începi să tușești
• Vei avea senzația că începi să-ți pierzi vocea, că ești răgușită
• Poate interveni și respirația șuierătoare, mai ales în timpul în care stai culcată
Când ar trebui să consulți un medic
Dacă arsurile stomacale nu te supără în mod constant în lunile de sarcină și nu se agravează substanțial pe măsură ce sarcina avansează, nu este motiv să te îngrijorezi. În schimb, când arsurile devin tot mai frecvente și mai persistente, ia legătura cât mai rapid cu un medic, întrucât poate fi vorba despre afecțiuni serioase, precum refluxul gastro-esofagian sau chiar preeclampsia. Numai un specialist va ști ce să-ți prescrie pentru ca sarcina să nu fie afectată.
Vei sesiza că te vei simți mai bine datorită unor medicamente antiacide sub formă lichidă, care asigură o protecție mai bună a mucoasei esofagului. De asemenea, vei constata o ameliorare semnificativă a simptomelor după ce vei naște.
Ce poți face pentru a preveni arsurile gastrice din sarcină
Ca să nu ai prea mult de suferit din cauza lor, poți să urmezi și sfaturile de mai jos:
• Mănâncă încet
• Încearcă să mănânci de mai multe ori într-o zi, nu să te limitezi la cele trei mese principale
• Evită alimentele prea prăjite, prea condimentate, prea grase
• Nu bea nimic în timpul mesei- Cu cât vei bea mai mult când mănânci, cu atât vei avea mai multe probleme din cauza arsurilor stomacale
• Nu te întinde în pat imediat după ce mănânci
• Ai grijă cum te vei așeza în pat- Cel mai bine va fi să ai capul așezat mai sus decât picioarele, așezând, de exemplu, niște pernuțe sub umeri
• Fii atentă la hainele pe care le porți- Pe măsură ce sarcina avansează, nu uita că este bine să porți mai ales haine largi, care să nu favorizeze și ele o presiune suplimentară asupra stomacului tău
• Evită, pe cât posibil, să fii constipată- În acest scop, asigură-te că vei avea un aport suficient de fibre și de lichide
În același timp, te poți ajuta și de diverse remedii naturale, ce pot contribui la o ameliorare semnificativă a simptomelor neplăcute cauzate de arsurile gastrice.
Exemple de remedii naturale utile pentru arsurile stomacale din sarcină
Iaurtul sau laptele
Oricare dintre ele îți pot ușura arsurile stomacale. Cel mai bine va fi să încălzești ușor laptele și să adaugi și puțină miere, care va proteja mai bine mucoasa stomacului. Iaurtul potrivit este cel natural, fără adaos de conservanți, pe care să-l servești simplu.
Nu vei greși nici dacă vei bea lapte de orez, de migdale sau lapte de capră!
Alimentele bogate în enzime
Spre exemplu, ananasul, avocado sau bananele conțin enzime naturale ce te vor ajuta în procesul de digestie. Datorită lor vei reuși să te simți mai bine și să nu te mai confrunți atât de mult cu arsurile stomacale.
Aloe vera
Consumă suc din această plantă pentru a mai reduce din simptomele neplăcute ce însoțesc arsurile digestive sau aplică un gel de aloe organic în zona pieptului, pe gât și pe partea superioară a abdomenului. Oricare dintre aceste demersuri vor mai diminua inflamația și vor mai reduce din disconfort.
Semințele de fenicul
Acestea te pot ajuta să mai scapi de arsuri, în condițiile în care îți vor calma tractul digestiv prin reducerea acizilor și diminuarea inflamației mucoasei esofagului.
Tot ce vei avea de făcut va fi să zdrobești câteva semințe de fenicul și să le adaugi în ceaiul sau alte băuturi pe care le consumi adesea. Ai însă grijă și nu face abuz de ele, întrucât prea mult fenicul poate să antreneze apariția contracțiilor!
Alimentele fermentate
Specialiștii ne îndeamnă ca în timpul sarcinii să nu evităm nici alimentele fermentate, întrucât acestea vor oferi enzime și bacterii bune, care vor proteja sistemul digestiv și vor mai preveni și arsurile stomacale.
De pildă, orientează-te spre alimente precum varza murată sau kefirul, pe care este bine să le incluzi la o masă bogată în proteine.
Migdalele crude
Grație uleiurilor conținute, acestea pot fi de mare ajutor contra arsurilor gastrice pentru că mai neutralizează din acțiunea acizilor din stomac, odată ce aceștia ajung la esofag.
Ulmul alunecos
Este cunoscut și sub denumirea de „ulm american" și poate fi o soluție bună pentru diminuarea intensității arsurilor la stomac. Proprietățile sale vindecătoare reies din capacitatea de a asigura protecție suplimentară la nivelul mucoaselor stomacului și esofagului.
Vei folosi partea interioară a cojii de ulm alunecos și vei lua din ea cam 2-4 doze pe zi, în funcție de intensitatea arsurilor. Cel mai bine este să îl iei și înainte de culcare.
Rădăcina de nalbă
Ceaiul va fi preparat astfel: vei fierbe 1 lingură de plantă într-o cană cu apă. Vei lăsa la infuzat (cam 30 de minute) și vei bea din acest ceai câte o cană, de două ori pe zi.
Dacă nu vrei să bei ceai, poți recurge și la capsulele umplute cu pulbere de nalbă. În acest caz, vei lua câte 2 capsule de 2 până la 4 ori pe zi.
Uleiuri esențiale
Experții în terapii alternative recomandă, pentru perioada sarcinii, să se încerce un amestec de 4 picături de ulei esențial de lămâie sau de portocale/ de neroli. Acestea vor fi combinate cu 1 lingură de ulei purtător (de cocos, de măsline etc.).
Ideal va fi să te masezi cu uleiurile pe spate (în partea superioară) sau pe piept sau să pui picăturile de ulei în apa în care vei face baie, astfel încât să poți inhala vaporii degajați.
Ceaiurile de plante
Unele ceaiuri, precum mușețelul, păpădia sau ghimbirul pot fi și ele remedii pentru ușurarea disconfortului cauzat de arsurile stomacale. Înainte să le alegi, ține cont de următoarele precizări:
• În cazul în care ai avut vreo sângerare, bea puțin ceai de ghimbir, întrucât acesta conține substanțe care pot reduce din viteza de coagulare
• Dacă suferi de diabet gestațional și iei un tratament, evită ceaiul de păpădie, întrucât acesta poate interfera cu medicamentele
• În situația în care ai adesea insomnii, nu bea ceai de mușețel întrucât acesta te poate face să adormi și mai greu
Apa de cocos
Nu o vei ocoli dacă ai probleme cu arsurile gastrice. Și ea te poate ajuta rapid să te simți mai bine!
Oțetul de mere
Condiția este să fie unul organic pentru a-ți de ajutor dacă ai arsuri digestive. Nu va trebui dcât să amesteci 1 linguriță de oțet cu apă și să bei din acest amestec treptat, pe parcursul unei zile. Vei încerca să bei mai ales înainte de mese și vei sesiza că durerile și arsurile se vor mai diminua.
Cartofii copți
Prepară-ți mai des cartofi copți, cu iaurt, cu unt organic sau cu brânză organică., întrucât și aceștia te vor face să te simți mai bine când ai arsuri gastrice supărătoare.
Tu ai avut de suferit din cauza arsurilor stomacale din perioada sarcinii?
Citește și: 11 remedii naturale pentru arsurile stomacale
Surse:
www.americanpregnancy.org, www.babycenter.com, www.holisticallyloved.com, www.mamanatural.com,www.mindbodygreen.com, www.webmd.com