10 efecte neplacute ale sarcinii

10 efecte neplacute ale sarcinii

Georgiana Nenciu

Sarcina este un fenomen care, desi aduce multe bucurii in viata unei femei, poate fi foarte dezavantajoasa pentru ca o femeie care reuseste sa conceapa trece prin anumite schimbari fizice si psihice.

1. Durerea de spate

Durerea de spate este un efect al sarcinii de care se plang majoritatea femeilor ce urmeaza sa aiba copii. Este de obicei experimentata in partea de jos a spatelui, de-a lungul feselor, pana la picioare. Durerea de spate poate fi agravata stand pentru o perioada indelungata ridicata sau dormind in pozitii nepotrivite, in special in timpul ultimului trimestru de sarcina.

Durerea usoara de spate se poate transforma intr-una severa in momentul in care iti misti coloana vertebrala si pelvisul in directii opuse, de exemplu atunci cand te muti pe partea cealalta in pat.

Nivelul mare de progesteron din corp eliminat cand esti insarcinata determina intinderea si slabirea ligamentelor din zona pelvisului necesare la pregatirile pentru sarcina. Si ligamentele din jurul coloanei vertebrale se relaxeaza, iar ca urmare toata greutatea va cadea pe spate si solduri.

In timpul sarcinii corpul tau incepe sa produca un hormon de relaxare, acest lucru incepand de obicei in cel de-al doilea trimestru. Hormonal de relaxare iti slabeste toate articulatiile si ligamentele pentru pregatirile de sarcina.
Este foarte dureros la nivelul osului pubian de cele mai multe ori cand te rasucesti in pat.

Osul pubian este format din doua oase ce se unesc la mijloc, iar atunci cand misti aceste oase provoci durere. Acest hormon provoaca si durerea de spate si iti da senzatia ca articulatia soldurilor tale este slabita, iar picioarele nu se mai potrivesc.

Una din metodele de a scapa de durerea de spate este prin masaj, dar si exercitiile pentru intarirea spatelui. Este bine sa te duci la un consult medical pentru a vedea daca spatele tau este intr-o forma buna si abia apoi sa ti se prescrie exercitiile care te pot ajuta.

Incearca sa eviti sa porti incaltaminte cu tocuri inalte, sa dormi pe o saltea prea moale, sa ridici greutati mari si incearca sa te mentii intr-o postura corecta. Cand te rasucesti in pat incearca sa o faci incet si in etape, acest fapt va ajuta la diminuarea durerii prin prevenirea indepartarii prea mari a articulatiei de ligament.

 

2. Constipatia

Este un efect provocat de eliminarea de progesteron. Constipatia este comuna si in timpul sarcinii si dupa ce ai nascut. Cand cantitatea de progesteron din corp relaxeaza muschii intestinelor, atunci contractile muschilor prin care mancarea este impinsa se diminueaza.

Ca un rezultat, corpul absoarbe mult mai multa apa decat de obicei facand ca depunerile (fecalele) sa fie mai tari si mai uscate.

Cea mai buna solutie sa combati constipatia este sa bei multe lichide, in special apa si sa mananci alimente cu multe fibre, legume si fructe. Iar daca te gandesti sa iei laxative, cel mai bine este sa consulti un medic de specialitate si sa vezi daca iti recomanda un astfel de tratament. 

3. Crampele

Crampele din timpul sarcinii apar de obicei la coapsele interioare si labele piciorului si constau intr-o durere ascutita la inceput, urmata de una insuportabila. Sunt mult mai comune in ultimile trei luni de sarcina si se dezvolta de cele mai multe ori noaptea, nelasandu-te sa dormi.

Se presupune ca aparitia crampelor este cauzata de nivelul mic de calciu. Daca ai crampe, poti sa masezi zona ferm sau sa intinzi si sa starngi piciorul. Unele femei gasesc destul de confortabil sa doarma cu picioarele mai sus, cu o perna dedesubt.

In timpul zilei este necesar sa faci exercitii regulate, dar potrivite pentru sarcina. Poarta incaltaminte cu tocuri mici, cand te odihnesti pune-ti picioarele pe o perna, astfel incat sa sa fie mai sus si misca-ti degetele. Consuma o cantitate mai mare de lapte si poti sa folosesti apa tonica sau lamaie pentru a scapa de crampe.

4. Stare de ameteala

Aceasta poate sa apara cand te ridici prea repede, in special cand vremea este calda, dupa o baie fierbinte sau daca ai stat de mult timp. Motivul pentru care apare este lipsa de circulatie corecta a sangelui spre creier, care de obicei se depune in picioare sau in talpa daca stai in picioare.

Cand esti insarcinata uterul are nevoie de mult sange si de aceea se dezvolta si aceste stari de ameteala. Pentru a evita ameteala nu trebuie sa stai in picioare pentru mult timp, incearca sa stai intr-un mediu cat mai racoros in timpul perioadelor calduroase si sa eviti sa te ridici brusc.

Daca stai in picioare pentru o perioada mai mare, incearca sa misti greutatea de pe un picior pe altul pentru a mentine circulatia sangelui normala. Ai grija sa bei suficiente lichide pentru ca deshidratarea induce stari de lesin.

5. Retinerea de lichide 

   Umflarea picioarelor este ceva normal la femeile insarcinate, mai ales in perioadele calduroase ale anului. O crestere a cantitatii de lichid din tesutul mainilor sau al picioarelor poate duce la retinerea de lichide in corp.


Poate determina umflarea edemului, de obicei, la picioare, fata si maini. Lichidul se poate depozita la glezne daca stai pentru mult timp in picioare, iar daca ai tensiune ridicata, aceasta poate forta trecerea lichidului din vasele de sange in tesut.


Si hormonii eliminati in timpul sarcinii cauzeaza retinerea de sodiu la nivelul rinichilor, determinand pe de alta parte si retinerea de fluide.

 

Pentru a evita acest efect trebuie sa eviti sa stai in picioare pentru mult timp, sa eviti consumul de mancaruri sarate, sa incerci sa mananci macar la o masa vegetale diuretice proaspete precum telina, castravetele, salata verde si alte legume cu frunze verzi.

Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a evita umflarea rinichilor, nu mai mult de doua cesti de cafea pe zi, culcat-e pentru o jumatate de ora in fiecare dupa amiaza pe o parte laterala, partea stanga de preferat, dar daca nu este cumva inconfortabil pe acea parte si inceraca sa iti ridici picioarele mai sus.

Bea ceai de papadie, fa exercitii de inot, misca-ti membrele exterioare prin indoire si relaxare, ai grija sa fie suficienta vitamina B6, magneziu si vitamina E in dieta, consuma bucati de patrunjel si maseaza-ti picioarele si gleznele cu ulei de esenta de mandarina sau grapefruit.

6. Hemoroizii

Hemoroizii sunt varice ale anusului. Devin evidenti la sarcina in momentul in care progesteornul relaxeaza vasele de sange si uterul in continua crestere preseaza. Hemoroizii in sarcina pot sa apara si ca urmare a incordarilor din cauza miscarilor intestinale. Acestea pot sa slabeasca vasele de sange de la spate, ducand la formarea hemoroizilor.

Simptome: dureri ascutite in regiunea anala, mancarime in jurul anusului, scrugeri de sange in timpul scaunului, disconfort sau dureri in timpul si dupa miscarile intestinale.

7. Hipertensiune

Tensiunea se masoara de obicei la vizitele prenatale de la ginecolog. Pentru unele femei insarcinate tensiunea sangelui poate creste peste nivelul normal. Poate sa porneasca de la un caz usor de tensiune ridicata si sa ajunga la ceva mult mai sever.

Poti sa nu ai simptome deloc sau sa ai mai multe, precum stari de voma, dureri de cap, vedere slaba si dureri ascutite exact sub osul de sub san. Tensiunea este mult mai comuna femeilor care nasc pentru prima data, care au nascut de mai multe ori sau care au peste 35 de ani.
Daca ai unul din simptomele acestea, este bine sa consulti un doctor de specialitate. 

  

8. Greturile de dimineata

Greturile de dimineata pot pleca de la o stare de greata usoara si se pot dezvolta pana la stari constante de voma ce necesita spitalizare. In ciuda numelui pe care l-a primit, poti avea aceste greturi oricand pe timpul zilei si de obicei in primul trimestru al sarcinii, insa nu este ceva sigur, deoarece pot continua pe o perioada de timp necunoscuta.

Doctorii sunt de parere ca greturile de dimineata sunt cauzate de nivelul scazut de zahar din sange sau de iritarea stomacului provocata de hormonii emisi in aceasta perioada.

Sunt si cateva remedii cu privire la greturile de dimineata, dar trebuie sa tii cont de faptul ca nu sunt de ajutor pentru toate femeile: bea multe lichide, evita mirosuri ca cel de la tigari sau alte mirosuri puternice, mananca mese mici, dar frecvente, ia vitamina B6 sau gustari cu ghimbir, bea ceai de menta.

9."Umflarea" vaginului

Candida albicana este o ciuperca microscopica ce determina umflarea vaginului. Desi acest organism traieste in tubul intestinal al barbatului sau al femeii, numai 1 din 3 femei au candida albicana in interiorul vaginului. Poate deveni o problema serioasa in momentul in care numarul de ciuperci este mai mare decat bacteriile bune din vagin, care il protejeaza.

In timpul sarcinii, vaginul devine mare in glicogen, substanta ce hraneste aceasta ciuperca, de aceea o femeie insarcinata este mult mai probabil sa dezvolte umflarea vaginului ce are ca simptome secretii vaginale dense si albe, "seceta" vaginului, mancarimi in jurul vaginului, a vulvei, a perineului sau a anusului, senzatie de usturime cand te duci la toaleta sau cand intretii relatii sexuale.

10. Formarea varicelor

Cand esti insarcinata pot sa apara varice in zona picioarelor, a anusului sau a vulvei. Este, de obicei, rezultatul ridicarii tensiunii sangelui in extremitatile membrelor sau a largirii uterului alaturi de circulatia sangelui de la inima la picioare.

Pentru a impiedica formarea varicelor incearca sa eviti sa stai prea mult in picioare si cand stai jos pune-ti picioarele pe ceva pentru a le tine mai sus, misca-ti degetele, misca articulatiile si fa cercuri cu picioarele, nu iti incrucisa picioarele, poarta ciorapi si incaltaminte cu talpa joasa. Maseaza-ti picioarele, insa daca ai deja varice nu este recomandat sa le masezi.

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”
    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”

    A spune un „NU” ferm copilului este o îndatorire a părintelui, îndeosebi atunci când situația o cere. Din ce în ce mai mulți părinți se feresc de...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri
    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

    În anii adolescenței, copiii experimentează foarte mult și, de aceea, nu este exclus să ajungă să consume alcool. Fie că este vorba despre curiozitate, fie că este vorba despre...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii
    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii

    De la un pahar se ajunge la mai multe, de la mai multe la o sticlă. Dependența de alcool este sinuoasă și dezastruoasă pentru familii, îndeosebi pentru copiii care au unul sau...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    © 2025 Qbebe