Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le va pune orice mamica atunci cand va incerca sa se hotarasca daca este bine sau nu sa faca sport in timpul sarcinii. Dar inainte de a incerca sa gasim raspunsuri, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:
- Orice program de exercitii prenatale ai alege (deoarece sunt multe variante pentru care poti opta), cere sfatul medicului tau inainte de a te apuca sa le practici.
- Siguranta si sanatatea ta si a bebelusului sunt cele mai importante. Intrerupe imediat orice exercitiu fizic daca nu te simti confortabil sau daca ai stari de oboseala.
- Nu exagera! Evita exercitiile complicate sau acelea care presupun un efort prea mare.
Sportul in timpul sarcinii este strict interzisa daca:
- Exista un risc de nastere prematura.
- Astepti gemeni sau tripleti.
- Suferi de hipertensiune arteriala sau ai probleme de sanatate mai grave.
- Ai avut o sarcina cu probleme.
Care sunt avantejele sportului in timpul sarcinii?
In primul rand, este important sa ai un tonus bun si o stare de sanatate perfecta. Apoi, orice femeie isi doreste sa isi recapete foarte repede silueta dupa nastere. Daca faci sport inca din timpul sarcinii, vei reusi sa ajungi la kilogramele dorite mai repede decat daca alegi un mod de viata sedentar pe parcursul celor noua luni. In plus, facand sport poti evita anumite probleme cu care se confrunta majoritatea mamicilor, precum picioare umflate, dureri de spate sau dureri de gat.
Pe langa acestea, vei vedea ca putina miscare iti va reda si buna dispozitie si vei avea o stare generala mult mai buna. Nu trebuie sa uiti nici de faptul ca miscarea in timpul sarcinii se pare ca influenteaza travaliul, in sensul ca acesta poate dura mai putin, sau poate fi mai putin dureros pentru femeile care obisnuiesc sa practice un sport.
Dupa cum vezi seria de avantaje este destul de mare, asa ca, daca medicul iti da voie, de ce nu ai incerca si tu?
Inainte de a practica orice sport, nu uita sa:
- Faci exercitii de incalzire (stretching) inaintea fiecarui antrenament. Numai asa vei evita neplacuta febra musculara si te vei simti bine pe parcursul orei tale de sport.
- Bei multa apa, pentru o hidratare corespunzatoare. Ia cu tine o sticla de apa si bea de fiecare data cand simti nevoia, inainte, in timpul sau dupa sedinta de sport.
- Iei o gustare sanatoasa.
Daca vei tine cont de toate aceste sfaturi si de sfaturile pe care le vei primi de la medicul tau, atunci cu siguranta ca nu vei intampina nicio problema legata de activitatea fizica in timpul sarcinii. S-ar putea sa te intrebi totusi ce exercitii ar fi „mai indicate”.
In cazul acesta, mersul pe jos poate fi un punct de inceput. Este placut, relaxant si iti va reda energia la care sperai. In plus, iti vei putea da seama si de nevoile corpului tau, daca mersul pe jos este ceea ce ai nevoie sau poate o alergare usoara, in parc, te va face sa te simti mai bine. Pentru ca fiecare femeie este diferita si activitatile sportive in timpul sarcinii trebuie sa fie individualizate, in sensul ca ceea ce tu percepi ca un efort usor, pentru o alta femeie insarcinata, acel efort poate fi mai mare sau chiar foarte mare.
Un alt sport foarte potrivit pentru viitoarele mamici este inotul. In acest caz, nu numai ca te vei simti excelent dupa antrenament, dar vei reusi sa imbini si utilul cu placutul...vei putea merge cu prietenele tale sau vei intalni alte viitoare mamici. Pe langa asta, inotul iti va oferi un tonus bun, iar exercitiile de la piscina te vor relaxa, pregatindu-te in acelasi timp pentru ziua cea mai asteptata – nasterea bebelusului tau.