Cursuri Lamaze, istorie, definitie si practici
Lamaze este o tehnica de pregatire prenatala care a fost „inventata" pe la 1940 de catre medicul obstetrician Dr. Fernand Lamaze, ca alternativa la utilizarea interventiilor medicale in timpul travaliului. Dr. Lamaze s-a inspirat din practicile de nastere sovietice, care implicau tehnici de respiratie si relaxare, sub suprevegherea unei moase. Metoda Lamaze a devenit populara in America dupa ce Majorie Karmel a descris aceasta experienta intr-o carte, publicata in anul 1959 .In zilele noastre, cursurile Lamaze prezinta mamelor tehnici de respiratie, dar si alte metode prin care se poate reduce durerea din timpul travaliului, cum ar fi utilizarea compreselor calde sau reci, schimbarea pozitiilor, utilizarea "mingiei de travaliu", astfel incat mama sa ramana in pozitii verticale.
Cursurile Lamaze se adreseaza si tatilor care trebuie sa se implice activ in acest proces si trebuie sa fie constienti de toate problemele mamei. Tatal invata cum sa o ajute si cum sa o sprijine pe viitoarea mamica.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine practicile Lamaze care promoveaza nasterea naturala si sanatoasa. Indiferent de marimea copilului sau de durata si complexitatea travaliului, mama trebuie sa tina cont de urmatoarele 6 practici Lamaze:
-Travaliul incepe de la sine;
-Mergi, fa miscare, deplaseaza-te, misca-ti pozitia in timpul travaliului;
-Vino la spital cu familia, cu prietenii sau cu oricine-ti poate oferi suport moral;
-Nu apela la interventii medicale daca nu sunt necesare;
-Evita sa nasti in pozitia culcata pe spate, corpul tau trebuie sa impinga pentru ca bebelusul sa se nasca;
-Mama si bebelusul trebuie sa ramana impreuna dupa nastere. Este cel mai bine pentru mama, copil si alaptarea la san.
De ce Lamaze?
Lamaze este singura metoda de educatie prenatala certificata existenta pe piata romaneasca. In acelasi timp Lamaze este un sistem functional recunoscut in toata lumea. Avand in vedere ca nasterea inseamna schimbari majore in viata unui cuplu, in psihicul unei mame, in cotidianul unei familii, ai nevoie de o persoana autorizata si instruita care sa te pregateasca pentru toate aceste schimbari. Instructorul Lamaze vorbeste cu tine despre toate temerile pe care le ai, vis-a-vis de rolul de mama, de rolul tatalui, de sprijinul celorlalti. Te invata cum sa faci fata durerilor care apar in travaliu. Iti arata cum sa respiri corect, cum sa-ti ajuti corpul sa dea afara copilul, pentru ca, mai apoi, sa-l primesti in brate.Frica este un sentiment care apare des in sarcina si in primele luni de viata ale copilului. Frica de durere, frica de boala, frica de schimbare... mama le simte si de multe ori trece singura prin toate. Dupa cursurile Lamaze, multe viitoare mamici spun ca se simt mai pregatite sa faca fata NASTERII.
Dincolo de discutii si pregatirea psihologica pe care ti-o ofera aceste cursuri, vei invata despre metode de ameliorare a durerii, inclusiv masaj, relaxare, respiratie si medicatie.
Lamaze are o programa de curs contemporana care prezinta nasterea ca fiind naturala, normala si sanatoasa. Cursurile Lamaze ofera viitorilor parinti posibilitatea sa ia decizii informate acoperind in timpul cursurilor urmatoarele capitole importante:
-Travaliul normal, nasterea si lauzia timpurie
-Pozitionarea corpului pentru travaliu si nastere
-Tehnici de relaxare si masaj menite sa amelioreze durerea
-Suportul in travaliu
-Abilitati de comunicare - cu personalul medical
-Informatii precise despre procedurile medicale
-Alaptarea si primele zile de lauzie
-Stil de viata sanatos pentru perioada de sarcina si pentru perioada de lauzie
Unde facem cursuri Lamaze?
Despre instructorii Lamaze poti intreba medicul de familie, prieteni care au urmat cursurile Lamaze, sau solicita astfel de informatii la clinica unde urmeaza sa nasti. Daca nu reusesti prin aceste metode poti accesa pagina www.lamaze.ro. Fiecare educator Lamaze iti poate oferi detalii despre curs, despre costuri, durata si numarul de participanti.
Cum facem cursurile Lamaze?
Primul pas este sa gasim un educator certificat Lamaze si sa stabilim detalii legate de curs, program, locuri si costuri. Apoi, mergem la o sedinta pe saptamana, care tine in general 2 ore. Un curs Lamaze dureaza in general 6 saptamani. In cadrul acestuia poate participa si viitorul tatic. Estimativ, pretul unui curs Lamaze este de 500 lei, dar difera de la un educator la altul.
Este recomandat sa faci cursul Lamaze in a-29-a saptamana de sarcina, pentru ca informatiile sa fie proaspete in mintea ta.
Cursurile Lamaze sunt utile si pentru viitoarele mamici care, din diverse motive, vor naste prin operatie de cezariana.
Surse: lamaze.org; lamaze.ro; wikipedia.org; mc.road9media.com