Obtine aprobarea medicului de familie inainte de a incepe un program de exercitii fizice
Chiar daca miscarea de-a lungul perioadei de sarcina este benefica atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru dezvolatrea bebelusului, trebuie sa existe masuri de precautie, mai ales daca in istoria medicala a femeii insarcinate au existat boli precum: diabet, hipertensiune arteriala, atacuri de panica. De asemenea, multe dintre miscari presupun pozitii inconfortabile pentru femeia insarcinata.De aceea este bine sa stim cand ar trebui sa facem sport si cand programul de exercitii trebuie intrerupt
Simptome ce te avertizeaza ca trebuie sa te opresti in a mai face exercitii pe parcursul sarcinii
- nu poti vorbi fluent in timpul exercitiului;
- respiratie greoaie;
- ameteli si transpiratie excesiva;
- dureri de cap, in piept sau dureri musculare;
- dueri de spate si/sau pelviene;
- scurgeri vaginale;
- sangerari persistente in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina;
- palpitatii ale inimii (inima bate tare chiar si atunci cand te odihnesti);
- contractii.
Acestea sunt cateva dintre simptomele ce te atentioneaza ca ceva este in neregula cu sarcina si solutia ideala este sa consulti imediat medicul care te are in vedere.
Daca esti o persoana activa opteaza pentru mersul pe jos, exercitii usoare de rotire a bratelor inainte si inapoi, extensii ale capului fata-spate, rotiri circulare ale capului, ridicarea picioarelor de la sol la nivelul genunchiului.
In timpul efectuarii oricarui tip de exercitii fii atenta constant la cum te simti. Daca intampini unul dintre simptomele de mai sus, opreste-te imediat si suna-ti doctorul.
Nu uita! Orice miscare este resimtita de bebelusul tau.