Calatoria cu avionul in timpul sarcinii

Calatoria cu avionul in timpul sarcinii

Roxana Cristea

Calatoria cu avionul in timpul sarcinii, din punct de vedere medical, nu are efecte directe asupra evolutiei si dezvoltarii copilului, nici nu prezinta riscul de avort spontan. Totusi, este important sa stii ca raul de inaltime, emotia si stresul aferente unei astfel de calatorii, mai ales daca reprezinta o premiera pentru tine, iti pot spori disconfortul cauzat de sarcina.

In ce perioada a sarcinii ar fi bine sa ne planificam o calatorie cu avionul?

In primul rand, trebuie sa stii ca poti calatori cu avionul fara restrictii in timpul sarcinii doar in primele doua trimestre. Daca sarcina are mai mult de 34 de saptamani, pentru a putea calatori cu avionul va trebui sa prezinti companiei aeriene un bilet parafat de medicul care te supravegheaza in timpul sarcinii, care sa ateste ca nu ai niciun fel de probleme in acest sens. De asemenea, trebuie sa te cunosti indeajuns de bine incat sa stii daca o calatorie cu avionul te face sa fii agitata, stresata sau daca iti poate provoca atacuri de panica.

Specialistii spun ca cel de-al doilea trimestru este cel mai indicat pentru calatoria cu avionul in timpul sarcinii. Si asta pentru ca majoritatea gravidelor scapa de greturile matinale, riscul de avort spontan este mult mai scazut decat in primul trimestru si nu s-au acumulat inca foarte multe kilograme in plus.

Ce risti atunci cand calatoresti cu avionul in timpul sarcinii?

In primul trimestru de sarcina ar fi bine sa eviti calatoriile cu avionul in cazul in care ai greturi severe insotite de varsaturi. Este dificil sa faci fata unui zbor in asemenea conditii. In plus, daca ai "rau de avion", toate aceste stari specifice sarcinii s-ar putea acutiza. Nu uita si ca, in primul trimestru de sarcina riscul de avort spontan este mai mare decat in celelalte trimestre.

In general, disconfortul din sarcina va fi sporit de decolarile, aterizarile si conditiile din avion (statul pe scaun, centura de siguranta, lipsa oxigenului din avioanele nepresurizate).

Cel de-al doilea trimestru este considerat cel mai sigur pentru calatoria cu avionul in timpul sarcinii. Insa exista anumite riscuri pe care trebuie sa le iei in seama atunci cand calatoresti cu avionul.

Riscul de tromboza in sarcina este destul de mare atunci cand stai cateva ore pe un scaun, fara sa te misti prea mult – posibilitatea de a face miscare intr-un avion este redusa. Trebuie sa stii ca o gravida este de 5-6 ori mai expusa trombozei venoase decat o femeie care nu poarta un bebe in pantece. Tromboza inseamna formarea de cheaguri de sange in venele pofunde, de obicei, de la nivelul picioarelor. Tromboza venoasa profunda poate provoca embolie pulmonara - un cheag de sange se desprinde de pe peretii venelor profunde si ajunge in plamani.

(Trombofilia – afectiune a sangelui care are tendinta sa se coaguleze in vasele sanguine – este asociata cu risc crescut de avort spontan. Daca ai trombofilie si esti gravida, nu este indicata o calatorie cu avionul in timpul sarcinii.)

Dupa 34 de saptamani calatoria cu avionul in timpul sarcinii ar trebui evitata. Medicii recomanda ca o gravida aflata in ultimul trimestru de sarcina sa stea mai mult la domiciliu si foarte aproape de doctorul care-i ingrijeste sarcina. Exista riscul de nastere prematura. Iar daca te incumeti sa zbori cu avionul dupa 37 de saptamani, ai toate sansele sa nasti in aeronava, fara medic sau asistenta medicala de specialitate. Asa ca, daca nu este o urgenta, amana calatoria.

Trebuie sa mai stii ca presiunea aerului in timpul zborului este usor mai scazuta decat in mod normal, ceea ce poate duce la reducerea cantitatii de oxigen din sange, dar daca esti sanatoasa si ai o sarcina buna acest lucru nu reprezinta o problema.

De asemenea, expunerea la radiatiile asociate cu transportul aerian la altitudini mari nu este considerata a fi o problema pentru sarcina, in cazul in care calatoresti foarte rar. Avertizarile de acest gen sunt pentru femeile care sunt nevoiete sa faca aceste calatorii foarte des, fie ca fac parte din personalul aflat la bordul avionului, fie ca trebuie sa zboare in mod constant pentru afaceri. Daca trebuie sa calatoresti frecvent cu avionul in timpul sarcinii ar fi bine sa vorbesti cu medicul tau despre acest lucru, pentru ca sarcina poate sa fie afectata de un anumit nivel de radiatii cosmice.

Cand trebuie sa eviti calatoria cu avionul in timpul sarcinii?

Este clar ca orice zbor cu avionul dupa 34 de saptamani ar trebui evitat. Insa, exista anumite complicatii ale sarcinii care te pot tine departe de o astfel de calatorie in orice moment al sarcinii. Este posibil ca medicul sa iti recomande sa NU zbori cu avionul in caz ca ai anemie, placenta praevia, preeclampsie, sangerari vaginale in sarcina, daca au aparut contractiile, daca ai facut amniocenteza sau ai sarcina multipla. De asemenea, ar fi bine sa nu te urci in avion in cazul in care ai avut anterior o nastere prematura sau dezlipire de placenta intr-o sarcina anterioara.

* Anemia in sarcina este posibila din cauza carentei de fier, deficit de acid folic sau de vitamina B12. In caz de anemie, sangele tau nu are suficiente globule rosii pentru a transporta oxigen la tesuturi. In timpul sarcinii, corpul tau produce mai mult sange pentru a sustine cresterea copilului. Daca organismul nu are suficient fier sau vitamine, nu va putea face fata solicitarii suplimentare. Asa se instaleaza anemia. In sarcina este normal sa ai o anemie usoara care te face sa te simti obosita si slabita, dar nu trebuie sa ignori aceste probleme pentru ca ele se pot agrava.

* Preeclampsia sau toxemia de sarcina este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si cantitati semnificative de proteine in urina gravidei. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate evolua in eclampsie, stadiu in care apar convulsiile si viata gravidei este pusa in pericol.

* Placenta praevia apare atunci cand placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul. In mod normal placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului.

*Sangerarea vaginala in sarcina sau hemoragiile in timpul sarcinii pot avea mai multe cauze. De multe ori nu se poate stabili o cauza anume. Unele femei sangereaza putin, in momentul in care ovulul fecundat se implanteaza in uter. La jumatate dintre femeile care au sangerari vaginale la inceputul sarcinii, acestea se opresc fara alte complicatii ulterioare. De multe ori insa, hemoragiile vaginale de la inceputul sarcinii pot fi grave. Ele pot indica o sarcina ectopica sau posibilitatea unu avort spontan.La sfarsitul sarcinii, o hemoragie vaginala destul abundenta poate fi provocata de separarea placentei de peretele uterin (placenta praevia sau dezlipirea de palcenta).

* Nasterea prematura inseamna debutul travaliului inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cervixul se va subtia si se va dilata inainte de vreme, debutul contractiilor va fi, de asemenea, timpuriu. Orice copil nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina, este un copil prematur.

O femeie gravida poate trece in siguranta printre detectoarele de metal din aeroport?

In cele mai multe aeroporturi, pasagerii care trec printre detectoarele de metale (care utilizeaza un camp electromagnetic de joasa frecventa pentru a cauta arme) sunt in siguranta, inclusiv femeile gravide – orice lucru care genereaza sau utilizeaza energie electrica ( liniile de inalta tensiune, aparatele casnice) produce un camp magnetic. Avand in vedere nivelurile joase de energie pe care pe le emite un detector de metale, expunerea este sigura pentru toata lumea – copii, batrani, gravide.  Acest lucru este valabil si pentru "baghetele" pe care le folosesc cei care fac parte din personalul de securitate (acele aparate lungi care sunt trecute pe langa corpul calatorului la controlul individual).

Multi oameni cred gresit ca aceste detectoare de metale folosesc raze X – dar nu este asa. Aparatele cu raze X sunt folosite la scanarea bagajelor. Acestea emit acelasi tip de radiatii ca la o radiografie dentara cu raze X si sunt utilizate doar pentru controlul bagajelor.

Sunt unele aparate de screening corporal (prezenta lor este foarte rara, le gasim mai mult in aeroporturile din SUA) care se folosesc cu scopul de a gasi armele ascunse pe sub hainele calatorilor si care folosesc un nivel scazut de raze X. Aceste aparate de scanare a corpului au ridicat cateva controverse cu privire la impactul lor asupra sanatatii corpului uman.

Administratia de Siguranta in Transportul Aerian sustine ca nivelul de radiatii produse de aceste masinarii este atat de scazut incat chiar si o gravida poate trece de acest control in siguranta. Insa, unii experti medicali sustin se intreaba daca aceste aparate au fost testate suficient de bine.

Oricum ar fi, daca dai de astfel de aparate si esti gravida, vei putea opta pentru un control corporal, facut de un agent- femeie.

Sfaturi pentru calatoria cu avionul in timpul sarcinii?

Pentru a evita aumite neajunsuri care ar putea sa apara atunci cand calatoresti cu avionul in timpul sarcinii, este necesar sa acorzi atentie urmatoarelor aspecte:

- Ai grija ca locul rezervat sa fie cel dinspre culoar, astfel incat sa te poti ridica oricand si sa poti face miscare periodic, pentru a preveni coagularea sangelui in venele picioarelor.

- Poarta mereu cu tine dosarul medical care contine monitorizarea detaliata a sarcinii.

- Asigura-te ca in bagajul de mana ai un pachetel si o sticla cu apa, daca acest lucru este permis de compania aeriana cu care calatoresti – nu ar strica sa pui in pachetel si ceva dulce pentru a preveni ametelile cauzate de scaderea glicemiei.

- Mergi la toaleta inainte de imbarcare.

- Nu calatori singura, deoarece prezenta unei persoane cunoscute va reduce stresul si teama.

- Ai grija cum porti centura de siguranta, recomandata de altfel, astfel incat burtica ta sa nu fie incomodata.

- Alege companii cunoscute si inainte de a-ti cumpara biletul documenteaza-te in legatura cu serviciile acestora. Acorda o atentie sporita calitatilor tehnice ale avionului, indeosebi gradului in care acesta este presurizat, pentru a fi sigura ca diferentele de presiune nu iti vor provoca ruperea prematura a membranei amniotice.

 - Imbraca-te si incalta-te cu lucruri comode, astfel incat sa nu transpiri, sa nu obosesti sau sa te impiedici in timpul calatoriei.

- Cumpara-ti o asigurare medicala completa, pentru a beneficia de cea mai buna ingrijire medicala, in cazul in care ai probleme.

- Trebuie sa-ti iei un bagaj mai mic, cu strictul necesar, ca sa nu fii nevoita sa cari o geanta grea. Nu uita sa pui in bagaj: dosarul cu asigurarea medicala si cu analizele medicale recente, scrisoarea medicala de la medicul ginecolog si actele personale.

Respectand aceste masuri de precautie, calatoria cu avionul in timpul sarcinii nu va mai fi un motiv de stres si neliniste, ci dimpotriva, o ocazie in plus de a te relaxa si de a te bucura de perioada speciala in urma careia vei deveni mamica.

Surse: mayoclinic.org; babycenter.com; pregnancy.about.com.

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

    Primul zbor cu avionul al copilului poate fi un real coșmar, atât pentru el, cât mai ales, pentru părinți. Cu multă compasiune, înțelegere, cu un bagaj pregătit...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Călătoria de 25 de minute cu mașina care m-a schimbat radical ca părinte
    Călătoria de 25 de minute cu mașina care m-a schimbat radical ca părinte

    Uneori, chiar și cele mai banale momente pot face o diferență enormă în viața cuiva. Asta s-a întâmplat și în cazul acestei mame, care s-a așezat la volanul...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    O poveste despre curaj și iubire: Călătoria extraordinară a unei familii cu cvadrupleți
    O poveste despre curaj și iubire: Călătoria extraordinară a unei familii cu cvadrupleți

    Chance, Cheston, Chesley May și Chatham sunt cvadrupleți și au venit pe lume în luna iulie a anului trecut. Cele două seturi de gemeni identici - două fetițe și doi băieți -...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    © 2024 Qbebe