Greutatea in sarcina - alimentatie, exercitii, limite normale

Greutatea in sarcina - alimentatie, exercitii, limite normale

Raluca Cristea

Greutatea in sarcina este una dintre aparentele probleme ale fiecarei viitoare mamici. Pentru a avea un copil sanatos trebuie sa iei treptat, de-a lungul celor noua luni de sarcina, in jur de 10-12 kilograme. Un copil care cantareste mai putin de 2,5 kilograme trebuie sa ramana in spital. Atfel, este important ca tu, ca mama sa ai grija sa ai o dieta echilibrata si sa nu te feresti sa iei in greutate deoarece cantarul arata valori pentru doi oameni, nu doar pentru tine.

Nu este nevoie sa mananci pentru doua persoane, asa cum probabil ai auzit, deoarece in sarcina greutatea se poate mari rapid daca nu ai grija de alimentatie. Este adevarat ca trebuie sa ii oferi micutului toate elementele nutritive pentru o dezvoltare optima, insa trebuie sa stii ca nu este indicat sa consumi cu mai mult de 300 de calorii pe zi fata de perioada cand nu erai insarcinata.

Afla de mai jos ce si cat trebuie sa mananci, ce exercitii fizice trebuie sa faci pentru a nu te ingrasa in timpul sarcinii, cum se impart kilogramele in timpul sarcinii si care este greutatea ideala in sarcina in functie de IMC (indicele de masa corporala)!

Sfaturi de alimentatie

Pentru o greutate ideala in sarcina, ar fi perfect sa mananci de doua ori mai bine (mai consistent si mai sanatos), nicidecum de doua ori mai mult. Atat timp cat respecti regulile alimentatiei variate si echilibrate, vei reusi sa asiguri atat tie, cat si bebelusului, necesarul zilnic de elemente nutritive. In acest sens, trebuie sa ai in vedere si piramida alimentatiei.

Mananca putin si des, mesteca incet si spala-te pe dinti dupa fiecare masa! Acum, mai mult ca oricand, o carie sau o infectie dentara pot fi foarte periculoase, mai ales pentru bebelus! Dupa fiecare masa, incearca sa te odihnesti cel putin 30 de minute, pentru a usura digestia.

Dulciurile nu iti sunt interzise, insa trebuie sa le consumi in cantitati mici, altfel risti sa te ingrasi mai mult decat este normal. Ingrasarea din timpul sarcinii provocata de dulciurile in exces lasa urme serioase: celulita, vergeturi, imposibilitatea de a scapa de kilogramele in plus.

Specialistii te sfatuiesc sa nu tii un regim de slabire in timpul sarcinii, chiar daca ti se pare ca te ingrasi mai mult decat trebuie. Totusi, daca observi ca te ingrasi prea mult, redu painea, pastele fainoase, lactatele grase si dulciurile.
alimentatia in timpul sarcinii

Gimnastica in timpul sarcinii

Exista inca ideea preconceputa conform careia gravida trebuie sa evite miscarea in ultimele luni de sarcina. Gresit! Mamica mileniului III este activa, lucreaza chiar si pana in ultima luna de sarcina si este bine informata. In acest sens, este extraordinar sa faci exercitii de gimnastica de-a lungul perioadei de sarcina.

Gimnastica in sarcina te ajuta sa construiesti o conditie fizica de invidiat, sa eviti ingrasarea in exces si sa aduci un plus de optimism si buna dispozitie fiecarei zile de sarcina!

Alte avantaje ale exercitiilor fizice pentru gravide: imbunatatesc circulatia sangelui, oxigeneaza tesuturile mamei si bebelusului, elimina toxinele din organism si ajuta la o nastere usoara.

Specialistii considera ca gimnastica din timpul sarcinii pregateste corpul pentru perioada de travaliu. Urmand un program de exercitii special create pentru gravide, vei putea exersa pozitii de travaliu, vei invata cum sa respiri in timpul contractiilor, cum sa te asezi, cum sa te ridici si cum sa tii spatele in timpul sarcinii.

Iata cateva exercitii care te vor ajuta sa mentii o greutate optima in timpul sarcinii:

- stand in picioare, departeaza putin talpile, indoaie genunchii, incordand mai mult muschii fesieri si mai putin muschii abdominali, astfel incat bazinul sa aiba o usoara miscare de balansare. Te poti misca incet de pe un picior pe celalalt, sau te poti ridica pe varfuri la fel, alternand;

- te apleci usor, te intinzi cu mana dreapta spre varful piciorului drept apoi o intinzi si pe mijloc, alternand mainile si picioarele. Poti folosi si mingea de fitness pentru exercitii usoare;

- tot un exercitiu fizic este sa te plimbi zilnic prin parc sau in locuri cu racoare si verdeata, cu atat mai bine, sa alergi usor, pe varfuri, macar in primele 4 luni de sarcina.

 gimnastica in timpul sarcinii

Cat este normal sa ma ingras in timpul sarcinii?

Dupa primele 3 luni de sarcina, vei acumula in jur de 2 kg daca inainte aveai o constitutie solida sau 3 - 4 kg, daca inainte de sarcina erai mai slabuta. Apoi, luna de luna, vei lua in greutate cel putin 500g, insa atentie, nu tot surplusul de greutate este cauzat de depozitele de grasime!

Daca la sfarsitul sarcinii constati ca ai acumulat, de exemplu, 13 kg, afla ca doar 4 kg sunt depozite de grasime. Restul de 8 kg se imparte astfel: 3 - 3,5 kg = bebe ; 1 - 1,5 kg = lichid amniotic ; 500 g = placenta ; 600 - 900 g = marirea sanilor ; 1 - 1,5 kg = uterul ; 1 kg = marirea volumului de sange. Parca te-ai mai linistit, nu-i asa?

greutatea in sarcina

Limita normala a greutatii pe care o poti castiga in sarcina este de maximum 13 kilograme. Bineinteles, valoarea difera in functie de fiecare mamica si de greutatea acesteia inainte de sarcina, specialistii considerand ca surplusul de greutate din timpul sarcinii se situeaza intre 8 si 19 kg. In acest sens, trebuie sa iti calculezi IMC (indicele de masa corporala), pentru a afla cat este normal sa te ingrasi in sarcina in functie de greutatea ta initiala.

Greutatea in sarcina si IMC (indicele de masa coporala)

Greutatea in timpul sarcinii variaza la fiecare gravida in parte, in functie de greutatea pe care aceasta o are inainte de instalarea sarcinii. Cum calculezi IMC? Mai intai, inmulteste valoarea inaltimii tale cu aceeasi valoare, apoi imparte greutatea la rezultatul anterior obtinut. De exemplu, iata cum arata raportul pentru o femeie cu inaltimea de 1,70m si greutatea de 55kg:

Exemplu:  IMC = 55/ (1,70 x 1,70) = 19.03 => greutate ideala

Cele 4 tipuri de IMC:

1. IMC < 18,5 kg - subponderala;
2. IMC = 18,5 - 25 kg - ideala;
3. IMC = 25 - 30 - supraponderala;
4. IMC = 30 - 40 - obeza.

Daca ai o greutate sub limita minima, cu IMC mai mic de 18,5, trebuie sa iei in greutate ceva mai mult pentru ca implicit trebuie sa mananci mai mult, deoarece 80% din femeile subponderale nasc bebelusi cu greutati sub limita normala. In cazul tau, greutatea acumulata in sarcina trebuie sa fie de maximum 19 kg.

Daca ai o greutate normala, cu IMC intre 18,5 - 25, in timpul sarcinii ar trebui sa acumulezi maximum 14 kg. In primele 3 luni de sarcina vei lua aproximativ 2 kg in, pentru ca apoi sa acumulezi cate 500 g pe saptamana, pana la final.

Daca esti supraponderala, cu IMC intre 25 - 30, greutatea acumulata in sarcina nu trebuie sa depaseasca 12 kg. In primul trimestru de sarcina vei lua in greutate 2 kg, apoi sa acumulezi 250-300 grame in fiecare saptamana pana la nastere.

Daca esti obeza inainte de instalarea sarcinii, atunci nu ai voie sa acumulezi in sarcina mai mult de 6 - 10 kg, acumuland cam 1,5 - 2 kg in primele 3 luni si 200 - 250 grame saptamanal in urmatoarele 6 luni de sarcina.

greutate in sarcina

Daca urmeaza sa nasti gemeni, indiferent de greutatea ta initiala, greutatea pe care este normal sa o acumulezi este suma celei pentru un singur copil plus inca jumatate din aceasta. Astfel, daca ai o greutate normala si o sarcina gemelara, este normal sa te ingrasi intre 15 si 21 de kg.

Greutatea in sarcina poate deveni o grija in plus daca nu iti corectezi stilul de viata! Ai grija ce mananci, cat mananci si ce activitati zilnice ai! Un surplus mare de greutate poate duce la complicatii grave in timpul sarcinii: hipertensiune arteriala, diabet gestational si preeclampsie, aceasta din urma fiind o complicatie datorata cresterii tensiunii sangvine, ce aduce cu ea simptome ca: incetosarea vederii, cefalee, urinare scazuta.

Pentru mai multe informatii, urmariti un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:

1. O gravida trebuie sa-si satisfaca orice pofta?
2. O gravida trebuie sa manance cat doi?
3. Cu cat este mai mare necesarul caloric in sarcina?
4. Ce excese culinare trebuie evitate in sarcina?
5. Ce se intampla daca o mamica se ingrasa prea mult in sarcina?


 

Articolul urmator
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți
    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți

    Să ai picioare puternice nu te ajută doar să ai performanțe mai bune în sala de sport sau pe terenul de fotbal, ci îți pot aduce multe avantaje și în viața de zi cu...

    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite
    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite

    Stabilirea limitelor diminuează riscul de a ajunge să fii manipulată, dezamăgită, rănită. Dacă anumite persoane se pricep de minune să fixeze limite cu cei din jur și fac tot ce...

    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații
    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații

    Pentru a câștiga respectul celor din jur, oamenii trebuie să își seteze limite clare în relațiile de dragoste, de prietenie, de colegialitate, de muncă. Numai astfel...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite
    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite

    Să stabilești anumite limite este binevenit atât pentru tine, cât și pentru cei din preajma ta. Nu fac excepție nici relațiile romantice, impunerea unor limite...

    Ce familie frumoasă are Cătălina Grama! Ce limite obișnuiește să le impună copiilor ei
    Ce familie frumoasă are Cătălina Grama! Ce limite obișnuiește să le impună copiilor ei

    Cunoscută publicului ca „Jojo”, Cătălina Grama este actriță de comedie și cântăreață, fiind apreciată atât pentru aparițiile ei în diverse seriale,...

    © 2024 Qbebe