- 1. Actul sexual ii poate dauna bebelusului?
- 2. Bebelusul stie ca fac sex?
- 3. Pot folosi un vibrator cand sunt insarcinata?
- 4. Pot primi sex oral in timpul sarcinii?
- 5. Se vor simti schimbari la nivelul vaginului in timpul sarcinii?
- 6. Sexul poate provoca nasterea?
- 7. Este adevarat ca in timpul sarcinii orgasmul este mai intens?
Sarcina reprezinta o perioada foarte speciala in viata unui cuplu, mai ales atunci cand este vorba despre prima sarcina. Sentimentele sunt amestecate, iar starile emotionale se schimba de la zi la zi. Deoarece perioada sarcinii este una plina de intrebari si curiozitati, multe cupluri nu indraznesc sa le adreseze pe toate medicului care urmareste sarcina, de aceea nu cer lamuriri amanuntite, mai ales atunci cand vine vorba despre un subiect fierbinte, precum sexul. Qbebe iti raspunde celor mai jenante intrebari despre sexul in sarcina.
1. Actul sexual ii poate dauna bebelusului?
Medicii spun ca actul sexual in timpul sarcinii nu a fost asociat cu efecte daunatoare asupra bebelusului. Trebuie sa stii ca bebelusul tau este protejat de lichidul amniotic, de muschii uterini si de dopul de mucus care sigileaza cervixul (colul uterin) in timpul sarcinii. Cu toate acestea, uneori medicul ginecolog ii poate cere gravidei repaus sexual in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca actul sexual insotit de penetrare trebuie evitat. Aceasta recomandare iti poate fi facuta atunci cand exista riscul unui avort spontan, cand esti diagnosticata cu placenta praevia, cand membranele se rup prematur, cand exista riscul declansarii nasterii inainte de termen sau cand apar sangerari vaginale. In afara de aceste situatii care contraindica actul sexual, in timpul sarcinii este sanatos si sigur, atat pentru tine cat si pentru bebelus, sa ai o viata sexuala activa.
2. Bebelusul stie ca fac sex?
In ciuda faptului ca bebelusul este atat de aproape de "locul actiunii" nu isi poate da seama de faptul ca tu esti implicata intr-un act sexual. Bebelusul din burtica ta nu este capabil, neurologic si psihologic vorbind, sa isi dea seama ca faci sex. In plus, fiind invaluit de lichidul amniotic, bebelusul nu poate simti miscarea, presiunea usoara ori contractiile uterine usoare care insotesc orgasmul.
3. Pot folosi un vibrator cand sunt insarcinata?
Trebuie sa stii ca folosirea vibratorului in timpul sarcinii este sigura, atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau, atata vreme cat medicul care iti urmareste sarcina nu ti-a interzis contactul sexual. De asemenea, la fel ca inainte de a ramane insarcinata, trebuie sa acorzi o atentie deosebita igienei si sa cureti riguros vibratorul inainte de fiecare utilizare, pentru a evita riscul infectiilor. Vibratiile jucariilor sexuale nu pot afecta negativ bebelusul, desi medicii spun ca bebelusul ar putea simti vibratiile si ar putea fi stimulat de acestea, dar nu intr-un sens daunator. Este posibil sa simti ca bebelusul se misca mai mult in timpul sau imediat dupa folosirea vibratorului, iar daca ai putea masura ritmul cardiac al bebelusului ai putea percepe o accelerare a acestuia pe termen scurt. Accelerarea ritmului cardiac al bebelusului este un semn ca este sanatos.
4. Pot primi sex oral in timpul sarcinii?
Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun, in egala masura, femeile insarcinate si partenerii acestora. Specialistii spun ca sexul oral este sigur in timpul sarcinii, cu o singura conditie: partenerul nu trebuie sa sufle aer in vaginul femeii insarcinate. Au existat cazuri rare in care aerul suflat de partener in vaginul gravidei a patruns in vasele de sange, provocand un embolism (obstructie a unui vas de sange cu un cheag, o problema uneori fatala).
5. Se vor simti schimbari la nivelul vaginului in timpul sarcinii?
"In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, bebelusul isi schimba pozitia in uterul tau si incepe sa coboare spre pelvis. Aceasta schimbare poate fi asociata la nivel senzorial cu o senzatie mai acuta de presiune, dureri slabe in vagin. De asemenea, partenerul tau poate experimenta o senzatie de strangere si posibilitate limitata de penetrare. In plus, in timpul celui de-al treilea trimestru exista posibilitatea ca orgasmul tau sa fie afectat de congestia pelvina crescuta. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca unele femei spun ca actul sexual este mult mai satisfacator in timpul sarcinii si ca orgasmele sunt mai puternice.
6. Sexul poate provoca nasterea?
Unii specialisti sustin ca actul sexual poate declansa nasterea, insa trebuie sa stii ca sexul, mai exact orgasmul si/sau expunerea la sperma nu poate declansa nasterea decat atunci cand organismul tau este pregatit pentru aceasta. Iata cum functioneaza acest mecanism: orgasmul femeii declanseaza productia de oxitocina (acel hormon care provoaca si contractiile uterine), iar sperma contine prostaglandine (un hormon care declanseaza travaliul si inmoaie colul uterin); realitatea este ca oxitocina si prostaglandinele declanseaza travaliul numai atunci cand receptorii acestor hormoni sunt activati in jurul uterului - deci, inainte ca receptorii sa fie activati, tu poti fi inundata de oxitocina si prostaglandine degeaba, pentru ca nimic nu se va intampla. Numai atunci cand receptorii celor doi hormoni vor fi activati - la finalul sarcinii, in preajma datei probabile a nasterii - acei hormoni provocati de actul sexual pot declansa nasterea. De asemenea, trebuie sa mai stii ca unii specialisti sustin ca anumite aspecte ale sexului (cum ar fi stimularea sfarcurilor, orgasmul obtinut prin stimulare orala sau manuala) pot declansa contractii uterine, insa nu suficient de puternice incat sa declanseze travaliul.
7. Este adevarat ca in timpul sarcinii orgasmul este mai intens?
Asa cum probabil iti dai seama, nu se poate masura intensitatea unui orgasm, prin urmare aceasta este o problema subiectiva. Unele femei au raportat orgasme mult mai intense in timpul sarcinii, iar acest fapt ar putea avea o explicatie. In timpul sarcinii, intreaga zona genitala si pelvina, incluzand uterul si vaginul, sunt mai puternic vascularizate, prin zonele respective circuland o cantitate mai mare de sange, ceea ce face ca tesuturile sa fie mai inflamate si mai sensibile. De aceea, unele femei insarcinate spun ca orice stimulare abila a zonelor genitale poate declansa orgasmul.
Surse:
http://www.pregnancyandbaby.com
http://www.fitpregnancy.com
http://www.babble.com