Sanii in sarcina: ingrijire, sfaturi, probleme

Sanii in sarcina: ingrijire, sfaturi, probleme

Roxana Cristea

Sanii in sarcina isi modifica aspectul, forma si marimea. Din cauza acestor schimbari, sanii pot deveni sensibili la atingere si gravida poate experimenta dureri si furnicaturi. Este bine de stiut ca sanii in sarcina au nevoie de ingrijire speciala. Afla totul despre sanii in sarcina si cum trebuie ingrijiti, ce probleme pot sa apara, ce sfaturi au mamicile si specialistii cu privire la sanii in sarcina.

Modificari ale sanilor in sarcina

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii determina cresterea fluxului de sange si modificari ale tesutului mamar, ceea ce poate face ca sanii sa devina umflati.

Pot sa apara furnicaturi si senzatia de durere la nivelul sanilor care devin extrem de sensibili la atingere. Sensibilitatea sanilor este unul dintre cele mai timpurii semne ale nasterii. Aceasta senzatie apare pe la 4-6 saptamani de sarcina.

Incepand cu a-6-a saptamana de sarcina este posibil sa observi ca sanii tai incep sa se mareasca. Ei vor continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii si vei fi fericita sa constati ca ai cei mai frumosi sani de graviduta. Insa, din cauza ca pielea se tot intinde pot sa para furnicaturi si chiar vergeturi.

Daca iti studiezi cu atentie sanii, vei observa ca sfarcurile devin mai mari si se inchid la culoare, iar venele de sub pielea sanilor devin vizibile. Dupa primele 3 luni, aureolele sanilor (cercurile pigmentate din jurul mameloanelor) se maresc si se inchid la culoare.

Este posibil sa nu fi observat pana acum micile umflaturi de pe aureolele sanilor tai, dar, in perioada sarcinii, aceste umflaturi sunt mult mai pronuntate. Ele se numesc tuberculii lui Montgomery si fac parte din glanda producatoare de uleiuri esentiale lubrifiante si antiseptice care usureaza alaptarea.

In a-3-a luna de sarcina, sanii tai vor incepe sa produca un lapte special numit colostru. Tu il vei putea observa in ultimele saptamani de sarcina, atunci cand este posibil sa curga din sanii tai o cantitate mica din aceasta substanta.

Colostrul este primul laptic pe care il primeste un bebe de la mama lui. Acesta este un lichid gros, de culoare galbuie, bogat in nutrimente.

La unele femei, colostrul va incepe sa curga inainte de nastere, pentru ca au reusit sa desfunda canalele sanilor, la altele acest colostru va curge dupa nastere, atunci cand bebe va fi pus la sanul mamei si va desfunda canalele prin care va curge cel mai bun laptic din lume.

Sanii tai trec prin toate aceste schimbari pentru ca se pregatesc sa alapteze bebelusul care se dezvolta in burtica ta.

Citeste si: Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare

Ingrijirea sanilor in timpul sarcinii

Pentru a nu acutiza durerile si furnicaturile aparute la nivelul sanilor, imbraca-te adecvat unei femei insarcinate.

Poarta sutiene din bumbac sau bustiere, care iti vor sustine sanii si nu ii vor agresa. Cele mai indicate modele sunt cele fara cusaturi, fara sarme de sustinere, deoarece riscul aparitiei unor inflamatii este crescut, iar sanatatea sanilor tai poate fi in pericol. ingrijirea sanilor in sarcina

Nu incerca sa-ti "inghesui" sanii in sutienele care ti se potriveau inainte de sarcina. Este timpul sa-ti cumperi unele cu o marime sau doua in plus. Nu ar fi rau sa-ti achizitionezi un sutien special pentru alaptat – oricum vei avea nevoie de un astfel de produs dupa nastere.

Evita hainele foarte mulate, deoarece acestea pot provoca disconfort.

Pentru a preveni aparitia vergeturilor pe sani, foloseste creme speciale pentru hidratarea sanilor sensibilizati de sarcina. Acestea ajuta atat la prevenirea formarii vergeturilor, cat si la atenuarea acestora in cazul in care ele exista deja.

Apeleaza la creme ce au la baza ingrediente naturale si nu uita sa aplici zilnic pe sanii umflati o cantitate generoasa de crema care trebuie neaparat sa intre toata in piele, altfel ai putea sa ai probleme cum ar fi: mancarime, transpiratie, iritatie locala.

Poti incepe sa folosesti astfel de creme inca din primele luni de sarcina, deoarece initial schimbarile pot parea nesemnificative, insa ele exista si sunt esentiale.

In ceea ce priveste igiena zilnica, sanii trebuie spalati cu apa calda si sapun hidratant, atat partea de suprafata, cat si zona de sub sani. Se maseaza apoi usor cu un prosop, astfel incat circulatia sangvina sa fie stimulata.

Mai tarziu in sarcina, este posibil sa apara scurgeri ale sanilor. De aceea, este nevoie sa aplici pe sani mici comprese din tifon, pentru a evita murdarirea sutienului sau a hainelor. Este necesara spalarea mameloanelor de mai multe ori pe zi pentru a evita iritatiile si roseata.

Sanatatea sanilor tai depinde si de pozitia corecta a corpului. Asadar, evita sa stai cu umerii aplecati. Adopta o pozitie dreapta a coloanei verticale. In caz contrar, vor aparea atat dureri de spate, deviatii ale coloanei, cat si probleme la sani.

Citeste si: Sani frumosi inainte si dupa nastere. Afla cum!

Probleme ale sanilor in sarcina

Probleme ale mameloanelor

Sanii si mameloanele nu sunt identice la toate femeile. Acestea difera ca forma si marime. Sunt femei care au mameloanele plate, care nu sunt iesite in evidenta sau sunt inversate (concave – cresc in interior). Este posibil ca aceste femei sa aiba probleme la alaptare, insa nu trebuie sa-ti faci griji prea mari daca esti intr-o astfel de situatie. Orice femeie sanatoasa poate alapta, bebe va gasi o metoda sa suga daca este pus la sanul mamei.

Sfarcurile inversate sau plate sunt cauzate de ligamentele scurte din tesutul mamar care trag sfarcurile spre interior. Daca iti este teama ca bebe nu se va descurca, acum exista produse care te va ajuta sa scoti mamelonul in evidenta.

In cazul in care observi ca sfarcurile tale au directii asimetrice (unul este indreptat in interior, altul spre exterior sau in jos) este bine sa mergi la un control de specialitate pentru a inlatura suspiciunea de cancer.

Canalele de lapte infundate si mastita sunt, in general, probleme ale sanului care apar dupa nastere, insa se poate intampla si in ultimele saptamani de sarcina, avand in vedere ca productia de lapte incepe inainte de nasterea bebelusului.

Semnele pentru un canal galactofor blocat sunt aparitia unor noduli pe care viitoarea mama ii simte la palpare, zone rosii pe pielea sanului si durere moderata sau severa. gravida

Blocarea canalelor galactofore duce la retinerea laptelui in sani si la infectia tesutului mamar. Simptomele sunt cele asemanatoare gripei. Se recomanda consultul unui medic. Mastita netratata poate duce la complicatii urate.

Cel mai bine ar fi ca in ultimul trimestru de sarcina sa-ti achizitionezi o pompita de san special conceputa pentru desfundarea canalelor. In acest fel, eviti blocarea canalelor sau mastita in sarcina si il vei ajuta pe bebe sa pape de la san mult mai repede si mai usor.

Nodulii se pot forma si in perioada de sarcina. Asadar, nu renunta la autoinvestigarea sanilor doar pentru ca esti gravida. In cazul in care observi anumite formatiuni proeminente la sani, mergi la doctor pentru a inlatura suspiciunea de cancer mamar.

Atentie! In sarcina, pielea de pe sani nu se modifica. Doar aureolele si sfarcurile isi schimba culoarea in sarcina... nu si pielea de pe sani. Daca observi ca sanii tai s-au inrosit, prezinta ulceratii sau alte modificari de structura si culoare, consulta un medic.

Sfatul medicului privind sanii in sarcina

Dr. Mihai Bardas, medic de familie, spune: "Am fost medicul multor femei gravide si le-am observat in timpul sarcinii. Eu nu am intalnit niciun caz de mastita la femeile insarcinate... la femeile care alapteaza, mastita este intr-adevar mai des intalnita. Sfatul meu pentru femeile gravide este sa aiba grija la produsele care intra in contact cu pielea lor, in special cu pielea de pe sani. Orice substanta chimica, aflata in componenta produselor cosmetice poate patrunde cu usurinta in piele si poate dauna calitatii laptelui. Tricourile si sutienele  gravidei trebuie sa fie din bumbac, care este bine tolerat de piele si se evita astfel caldura, transpiratia sau iritarea pielii din zona sanilor. Sanii trebuie protejati impotriva loviturilor, a ranilor sau a altor traume care pot avea consecinte grave, mai ales in sarcina."

Citeste si: Sfatul specialistului: Sarcina si alaptarea afecteaza sanii. Vor mai fi la fel vreodata? 

Sfaturi de la mamici cu privire la ingrijirea sanilor in sarcina

Elena Dumitrescu, o mamica din Valenii de Munte, spune: "In sarcina am folosit doar ulei de masline pentru a-mi hidrata sanii. O cantitate mica de ulei de masline, aplicata printr-un masaj circular.... si nu am nici urma de vergeturi".

Marina Vaida, o mamica din Campina spune: "In sarcina am avut sanii foarte umflati si m-au chinuit ingrozitor. Mama ma punea sa aplic comprese cu varza cruda direct pe sani. Varza trebuie zdobita putin... Ce-i drept, simteam o ameliorare temporara. Nu stiu daca functioneaza la toate gravidutele. Pentru hidratare, am folosit produse destinate gravidelor sau bebelusilor."

Tu cum iti ingrijesti sanii in timpul sarcinii?

Articolul urmator
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”
    Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”

    Mihaela Bilic este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați nutriționiști din România. Sfaturile sale legate de alimentație au schimbat viețile multor...

    © 2024 Qbebe