Celulele stem au o capaciate impresionanta de a se tranforma in orice tip de celula are nevoie corpul nostru.
Atunci cand o celula stem se divide, noile celule fie raman in continuare celule stem, fie devin alte tipuri de celule, specializate (celule musculare, celule cerebrale, celule rosii ale sangelui).
In general medicii opereaza cu doua tipuri mari de celule stem,
embrionare si cele non-embrionare sau somatice (prelevate de la adulti).
Celulele stem embrionare sunt prelevate de la embrioni care nu au mai mult de cinci zile (atunci el contine sute de celule). In general celulele stem sunt colectate de la embrioni formati in vitro, intr-o clinica de fertilizare in vitro si donate pentru cercetare.
* O astfel de prelevare a celulelor stem continua sa ridice numeroase probleme etice cu privire la moralitate efectuarii unei astfel de proceduri.
Maduva osoasa este una dintre sursele de prelevare a doua tipuri de celule stem. Una dintre ele formeaza celulele ale sangelui, iar cea de-a doua categorie sunt celule stem mezenchimale (celule care contribuie la dezvoltarea tesutului nervos, tesutului cardiac, tesutului muscular, etc).
De asemenea, celulele stem pot fi prelevate din sangele din cordonul ombilical, la nastere.
Cum se preleveaza?
Exista doua mari metode de prelevare a celulelor stem. Una presupune folosirea unei anestezii generale si cu ajutorul unor instrumente speciale sa fie extrase celule stem din maduva osoasa din oasele mai mari (cele din zona pelviana).
A doua metoda presupune recoltarea de celule stem din sangele periferic, o varianta mai avantajoasa pentru ca nu presupune anestezie, ci doar colectarea de sange pe un brat, trecerea sangelui printr-un aparat denumit aferesa si separarea celulelor stem cu ajutorul unor markeri denumiti CD34. O data ce separarea celulelor a fost facuta, sangele este reintrodus in corp.
Daca vorbim despre celulele stem colectate din sangele din cordonul ombilical, procedura este simpla si nedureroasa. In acest caz, celulele stem sunt colectate in momentul in care este taiat cordonul ombilical. Dureaza doar cateva minute, nu presupune utilizarea unor metode invazive si nu dauneaza nici mamei, nici fatului.
Celulele stem colectate sunt inghetate si depozitate ulterior in banci de celule stem. Ele pot fi pastrate pentru 18 de ani in astfel de banci. Stocarea lor pe o perioada de 18 ani poate ajunge la un cost chiar si de 2000 de euro.