În acest moment există 1.519.442 de persoane infectate în toată lumea și peste 88.000 de decese, iar cercetătorii încă încearcă să descopere un vaccin sau o schemă de tratament care să salveze lumea. De curând, aceștia și-au îndreptat atenția spre femeile însărcinate și au descoperit că noul coronavirus poate fi transmis în timpul sarcinii, cu toate că încă nu există dovezi directe ale transmiterii verticale intrauterine, infecţii transmise prin placenta.
O echipă de cercetători a realizat un studiu cu patru bebeluși născuți în Wuhan, în perioada decembrie 2019 – martie 2020. Aceștia s-au născut prin cezariană și au prezentat simptome ușoare. Doi dintre ei au avut febră, unul a prezentat mici probleme respiratorii. Un altul a avut episoade de tuse, iar cel de-al patrulea a fost complet asimptomatic. Vestea bună este că niciunul nu a avut nevoie de tratament la terapie intensivă.
“COVID-19 este extrem de contagioasă, iar studiul nostru sugerează că transmiterea intrauterină nu poate fi exclusă, dar că prognosticul este bun atât pentru femeile însărcinate cât şi pentru nou-născuţi”, a declarat Zhi-Jiang Zhang, medic la Universitatea din Wuhan.
Așadar, nu se exclude posibilitatea ca virusul să se transmită în sarcină, așa cum nu se exclude nici cea ca nou-născuții să fie contaminați în spital, la scurt timp de la naștere, deşi controalele stricte pentru prevenirea contagierii implementate în timpul naşterii reduc riscul de infectare intraspitalicească.
“Este important să protejăm femeile gravide şi nou-născuţii de infecţie. De asemenea, este important ca orice cazuri de COVID-19 la nou-născuţi să fie consemnate, monitorizate şi tratate rapid şi cu atenţie. În această etapă încă nu ştim dacă există consecinţe pe termen lung ale infecţiei”, a completat Tobias Welte, expertul în boli infecțioase de la Societatea Europeană de Boli Respiratorii.
Surse: stirileprotv.ro, agerpres.ro.
Surse foto: Istock