Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

Alexandra Negreanu

Ingrijirea pielii in timpul sarcinii este foarte importanta, pielea reprezentand un barometru pentru sanatatea ta. Tot ceea ce mananci sau aplici pe corp intra in contact cu pielea, te poate afecta nu numai pe tine, ci si pe bebelusul tau. Afla din acest mini-ghid care produse contin ingrediente daunatoare pentru tine si fatul tau, in timpul sarcinii.

Hidratarea pielii in timpul sarcinii

Deoarece unele componente din cremele si lotiunile pe care le foloseai pana sa ramai insarcinata se absorb in fluxul sanguin, acum este momentul sa le eviti. Cu cat produsele pe care le utilizezi sunt mai puternic directionate catre o componenta a corpului (crema de fata, de maini, antirid etc.), cu atat mai mult trebuie sa fii atenta la ceea ce folosesti in regimul tau de ingrijire a pielii din timpul sarcinii.

Ingrediente ce trebuie evitate pe parcursul sarcinii

In timp ce produsele cel mai des folosite sunt complet sigure, exista anumite ingrediente considerate potential daunatoare pentru un fat in dezvoltare:

Retinoizii: Aceste substante puternice se gasesc in unele creme hidratante anti-rid si sunt laudate pentru ca ajuta la reducerea ridurilor si imbunatatirea tonusului pielii. Retinoizi sunt un tip de vitamina A care accelereaza diviziunea celulara (reinnoirea pielii tale) si previn lasarea pielii fetei. Dar retinoizii sunt unul dintre ingredientele de ingrijire a pielii de care expertii recomanda ca femeile insarcinate sa stea departe. Unele studii au aratat ca dozele mari de vitamina A asimilate in timpul sarcinii pot fi daunatoare fatului. Si retinoizii pe cale orala, cum sunt tratamentele anti-acnee, sunt de evitat, deoarece provoca malformatii congenitale.

Cu ce poti inlocui. Daca ai folosit pana acum o crema care contine un retinoid, nu intra in panica. Nu exista date care sa arate ca aceste ingrediente, numite retinoizi sunt nocive atunci cand sunt utilizate pe piele - medicii sunt doar precauti. Insa citeste eticheta produselor si evita produsele ce contin urmatoarele substante: Diferin (adapalene); Retin-A, Renova (tretinoin); Acid retinoic; Retinol; Retinyl palmitate; Tazorac sau avage (Tazarotene).

Soia. Unele viitoare mame sunt in cautarea produselor de ingrijire a pielii pe baza de ingrediente naturale, cum ar fi soia, gandindu-se ca acestea nu au efecte nocive asupra fatului. Insa nu e total adevarat. In timp ce anumite lotiuni si produse faciale pe baza de soia sunt, in general, sigure pentru o femeie insarcinata, efectele estrogenice ale acestui produs pot duce la acentuarea petelor inchise la culoare aparute in timpul sarcinii, cunoscute sub numele de melasma.

Cu ce poti inlocui. Daca ai un ten inchis la culoare sau melasma (masca sarcinii), evita aceste produse sau alege produse ce contin "soia activa": lecitina, fosfatidil colina, proteina vegetala imbogatita (PVI).

Tratarea afectiunilor dermatologice ale pielii, in timpul sarcinii


 

Acidul salicilic: Acest acid slab este utilizat pentru a trata anumite afectiuni ale pielii, inclusiv acneea si este gasit intr-o serie de produse pentru piele, cum ar fi cele de curatare si tonifiere. Acidul salicilic sau aspirina ajuta la reducea inflamatiei. BHA sau acid beta hidroxi este o forma de acid salicilic si este folosit in unele exfoliante de actualitate pentru a incetini semnele de imbatranire.
Dar acidul salicilic este un alt ingredient nociv pentru femeile gravide. Dozele mari de acid provoca malformatii congenitale si diverse complicatii ale sarcinii.

Cu ce poti inlocui. Cantitati mici aplicate pe piele - cum ar fi un gel tonifiant care contine acid salicilic - folosit o data sau de doua ori pe zi - este considerat sigur pentru o viitoare mamica. Dar preocuparea este mai puternica cu privire la exfoliantele de fata si de corp care contin acid salicilic. Acest tip de "inmuiere" a pielii este similar cu a lua una sau mai multe aspirine in timpul sarcinii, deci este interzis. Mai bine, opteaza pentru un gomaj profesional realizat de un dermatolog. Acesta va sti cum sa-ti exfolieze pielea in conditii de siguranta, in timpul sarcinii.

Acnee. Multe femei au explozii de cosuri pe fata in primul trimestru de sarcina, din cauza nivelului de estrogen in schimbare, chiar daca au avut inainte un ten curat. Daca ai de a face cu acnea indusa de sarcina, un dermatolog iti poate prescrie probabil, antibiotic local sau iti va recomanda spalaturi faciale cu un preparat ce nu contine mai mult de 2 procente de acid salicilic (cauta procentul pe eticheta produsului). Aceasta cantitate mica de accid salicilic este considerata sigura pentru o femeie gravida.

Cu ce poti inlocui. Cand vine vorba de tratarea acneei, stai departe de lotiuni, geluri, creme anti-acneice. Si, binenteles, nu folosi tratamente antiacnee puternice. Foloseste un demachiant usor, o data sau de doua ori pe zi si hidrateaza-te cu multe lichide, astfel va trece de la sine, pana la urma.

Epilarea in timpul sarcinii

Cremele chimice care elimina parul (depilatoare) sunt considerate sigure in timpul sarcinii. Nu exista ingrediente specifice pe care sa le eviti atunci cand vine vorba de produsele de epilare in sarcina. Singurul risc este o alergie.

Daca ai avut o reactie alergica a pielii la creme sau produse de indepartare a parului in trecut, atunci ar trebui sa eviti aceste produse si in timpul sarcinii.
De asemenea, pielea unele femei devine foarte sensibila pe parcursul sarcinii, astfel incat poti avea o reactie la aceste ingrediente, chiar daca nu ai avut inainte.

Cu 24 de ore inainte de a a te epila, fa un test pe o bucata mica de piele in spatele genunchiului, cu o cantitate mica de crema sau ceara pentru a vedea daca pielea se irita. Poti folosi ingredienete ca: Tioglicolat de potasiu (depilator); Tioglicolat de calciu (depilator); Hidroxid de sodiu (produs pentru incetinirea cresterii parului); Proteina de soia hidrolizata (produs pentru incetinirea cresterii parului) cu incredere, nu afecteaza dezvoltarea bebelusului.

Protectia solara in timpul sarcinii

Doar pentru ca esti insarcinata nu inseamna ca nu poti sta la plaja. De fapt, nisipul intre degetele de la picioare si briza calda in parul tau pot fi una din metodele de relaxare folosite in timpul sarcinii, dar ai nevoie de protectie.
Cremele de protectie solara, inclusiv cele cu ingrediente care patrund prin piele sunt perfect sigure atunci cand mergi la plaja in timpul sarcinii.

Poti folosi ingrediente ca: Dioxid de titan, Oxid de zinc, Avobenzone (Parsol 1789), Oxybenzone, Dioxybenzone, Benzofenon, Octil metoxicinamat (MDC), acid para-aminobenzoic (PABA), Octocrylene. De preferat este sa folosesti creme pe baza de dioxid de titan si oxid de zinc - acestea sunt produse de protectie solara cu factor mare si nu patrund prin piele. In rest, trebuie respectate aceleasi reguli ca pana acum: ochelari de soare, palarie de soare si evitarea statului la plaja la in intervalul 10:00- 16:00. Si, daca ai melasma, poti incerca un protector UV cu efect de albire a pielii.

 

Aplicarea produselor de make-up in timpul sarcinii

Multe produse de machiaj sunt marcate cu "noncomedogenic" sau "nonacnegenic" - ceea ce inseamna ca sunt fara ulei si nu blocheaza porii. Acestea sunt sigure si nu vor afecta sanatatea copilului in dezvoltare.

Evita produsele cosmetice care contin acid salicilic sau retinol (gasit in unele produse de machiaj pentru un ten predispus la acnee).
Daca vrei sa fii sigura ca nu folosesti un produs nociv in timpul sarcinii incearca produsele pe baza de minerale. Acestea folosesc ingrediente care nu patrund in pori si nu provoca iritatii.

Cand esti insarcinata este important sa discuti cu medicul despre orice produs de ingrijire a pielii pe care il folosesti. Dar daca ai constatat ca ai folosit un produs care contine unul dintre ingredientele potential daunatoare mentionate mai sus, nu intra in panica. Pur si simplu opreste-te din utilizarea produsului si alege unul ce contine ingrediente sigure pentru gravide.

 

 

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    © 2024 Qbebe