Ghid de calatorie pentru femeile insarcinate

Ghid de calatorie pentru femeile insarcinate

Louise Tanase - Contributor

Calatoriile in timpul sarcinii sunt adeseori evitate de catre viitoarele mamici, mai ales din cauza temerii ca ceva rau ar putea sa se intample. Desi in timpul sarcinii trebuie sa ai mai multa grija de tine, daca sarcina nu prezinta riscuri nu ai de ce sa nu te bucuri de o viata normala. Qbebe iti ofera cateva sfaturi pentru o calatorie fara probleme in timpul sarcinii.

Perioada sarcinii este plina de bucurii, insa fiecare femeie insarcinata are anumite dileme si griji. Din dorinta ca sarcina sa decurga fara probleme si bebelusul sa se nasca sanatos, multe femei insarcinate au tendinta de a amana calatoriile si de a renunta la vacante in timpul sarcinii. Daca sarcina decurge normal si medicul nu ti-a impus restrictii, o calatorie ti-ar prinde foarte bine. De ce sa nu te bucuri de o viata normala inainte de a deveni mamica?

Sfaturi pentru calatoria cu masina in timpul sarcinii

In timpul celor noua luni de sarcina este aproape imposibil sa eviti in totalitate calatoriile cu masina. Fie ca este vorba de o calatorie relativ scurta sau de sute de kilometri pe care trebuie sa ii strabati cu automobilul, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie.


• Poarta centura de siguranta tot timpul calatoriei. Poate fi vitala, atat pentru tine, cat si pentru bebelus.  Pozitioneaza partea inferioara a centurii cat mai jos posibil, sub burta, pe solduri.
• Fa opriri dese. La cel mult 2 ore, fa un scurt popas pentru a-ti dezmorti picioarele.


• Informeaza-te asupra spitalelor si policlinicilor de pe traseu si mai ales de la destinatie.
• Daca nu sofezi, da scaunul cat mai pe spate si descalta-te. Te vei simti mai comod.
• Ai grija sa ai destul combustibil si sa nu circuli pe drumuri pustii sau fara facilitati.

 

Sfaturi pentru calatoria cu trenul in timpul sarcinii

Desi in ultima vreme calatoriile cu trenul nu mai sunt atat de apreciate, pot exista situatii in timpul sarcinii cand esti nevoita sau este mai comod sa calatoresti cu trenul. Inainte de a te urca in tren, fii atenta la cateva aspecte importante care iti pot face calatoria mai confortabila.

• Fa miscare cat mai des posibil, chiar si atunci cand stai asezata. Roteste gleznele si incheieturile mainilor, indreapta-ti spatele si genunchii, roteste-ti capul usor. Ridica-te si fa cativa pasi cel putin o data la 30 de minute.
• Poarta o tinuta din doua piese pentru a fi mai usor sa mergi la toaleta.

• Evita calatoriile mai lungi de 5-6 ore fara oprire. Este esential sa te poti intinde la aceste intervale.
• Incearca sa nu calatoresti noaptea. Trenurile nu iti asigura un somn odihnitor in perioada sarcinii, chiar daca optezi pentru cuseta.

 Gravida in gara

Sfaturi pentru calatoria cu avionul in timpul sarcinii

Desi calatoria cu avionul in timpul sarcinii  este permisa de catre companiile aeriene numai in primele luni de sarcina, este necesar sa stii cateva lucruri importante inainte de a cumpara biletul de avion.

• Inainte de a cumpara bilete de avion, informeaza-te despre regulile companiei aeriene referitoare la calatoria in timpul sarcinii. Majoritatea companiilor aeriene permit gravidelor sa calatoreasca pana la cel mult 28 saptamani de sarcina. Mai tarziu, fiecare companie are propriile reguli. In orice caz, trebuie sa ai o adeverinta de la medic care sa ateste varsta sarcinii, faptul ca nu este o sarcina cu probleme, ca nu este riscant sa zbori si data probabila a nasterii.

• Alege un loc langa culoar. Iti va fi mai usor sa te ridici pentru a merge la toaleta sau pentru a-ti dezmorti picioarele. La mijlocul avionului turbulentele sunt simtite mai atenuat.
• Nu te deplasa pe culoare fara sa te tii de spatarele scaunelor pe langa care treci. Din cauza turbulentelor neasteptate iti poti pierde echilibrul si risti sa cazi.

• Este recomandat sa calatoresti cu avioane mari in locul celor mici, private. Daca nu poti evita calatoria cu un avion mic asigura-te ca nu va urca la o altitudine mai mare de 2000 metri.
• Opteaza pentru imbracamintea in straturi, deoarece temperatura in avion este ajustata, deci diferita de cea de afara.

 

Sfaturi pentru calatoria cu vaporul in timpul sarcinii

In cazul in care ti-ai planificat o croaziera inainte de a ramane insarcinata si acum nu poti sau nu vrei sa anulezi calatoria, iata cateva sfaturi pentru siguranta ta si a bebelusului in timpul sarcinii.

• Asigura-te ca in timpul calatoriei tale cu vaporul exista la bord un medic pregatit sa faca fata unor complicatii sau chiar unei nasteri de urgenta.
• Verifica itinerariul si ce facilitati medicale exista in fiecare port unde va acosta vaporul.

• Vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina despre medicamentele impotriva raului de mare care nu sunt periculoase pentru dezvoltarea sarcinii. Ai grija sa nu iei medicamente despre care nu stii sigur daca afecteaza sau nu fatul.

• Documenteaza-te in privinta punctelor de presupunctura care linistesc greata. Sunt o alternativa sigura la medicamente.
• Nu calatori neinsotita si lasa itinerariul tau cuiva de incredere.

 

Sfaturi generale pentru calatorii in timpul sarcinii

Indiferent in ce mod alegi sa calatoresti in timpul sarcinii, inainte de a planifica o calatorie trebuie sa iti iei anumite masuri de precautie si sa te pregatesti corespunzator. Nu uita ca in aceasta perioada nu calatoresti numai tu, ci si micutul sau micutii din burtica ta.

• Informeaza-te minutios. Inainte de a pleca la drum, informeaza-te cat mai temeinic asupra rutei de calatorie si pregateste o varianta de rezerva sau chiar un plan de urgenta. Fa o lista cu toate opririle pe care le vei face, posibilitati de cazare si servire a mesei in fiecare zona parcursa.

• Fii pregatita pentru orice. Nu uita sa iei cu tine o copie a dosarului medical de sarcina, numarul de telefon al medicului care iti urmareste sarcina si afla ce spitale sunt pe traseu si la destinatia calatoriei tale. Ai grija sa lasi itinerariul calatoriei tale cuiva apropiat, chiar daca nu calatoresti singura. Poarta asupra ta tot timpul o lista care sa includa grupa sanguina, varsta sarcinii, eventualele alergii pe care le ai si medicatia prescrisa daca este cazul, boli cronice si datele de contact a doua persoane din familie.

• Ai grija la bagaj. Indiferent de anotimpul in care calatoresti, de durata sau tipul calatoriei, trebuie sa ai grija la anumite aspecte atunci cand iti faci bagajul. Impacheteaza haine potrivite anotimpului si locului unde mergi, insa nu uita de schimbarile prin care trece corpul tau si ia cu tine si o tinuta mai subtire si una mai groasa decat preconizezi ca iti va fi de folos. Nu uita sa iei imbracaminte si incaltaminte comoda si produse cosmetice adecvate pentru perioada sarcinii - nu te baza pe faptul ca acolo unde mergi sunt magazine. Nu lua mult bagaj - poti sa ai surpriza ca trebuie sa il ridici sau sa il duci tu pe anumite distante.

Ia gustari. Asigura-te ca ai in bagaj ceva sarat si ceva dulce, chiar si cateva sandvisuri daca drumul este lung. Nu uita ca in timpul sarcinii poti avea caderi de calciu sau glicemie, prin urmare ritmul meselor este important.

Hidrateaza-te bine! Precum stii, in timpul sarcinii ai nevoie de multe lichide. Nu uita ca, indiferent cat de des esti nevoita sa mergi la toaleta sau cat de lunga este calatoria, trebuie sa consumi cel putin 2 litri de apa zilnic.

 Cuplu

Tu ce masuri de precautie iti iei cand calatoresti? Ce recomandari ai avea pentru viitoarele mamici?

Articolul urmator
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

    Primul zbor cu avionul al copilului poate fi un real coșmar, atât pentru el, cât mai ales, pentru părinți. Cu multă compasiune, înțelegere, cu un bagaj pregătit...

    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind acordarea priorității, la ghișee și la casele de marcat, femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de...

    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor
    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor

    Petrecerile pentru întâmpinarea bebelușilor au devenit tot mai populare în ultimii ani și se organizează în cele mai diverse moduri. De pildă, dacă este vorba...

    Viața bate filmul! Un bărbat și-a înșelat soția cu profesoara fiului și acum ambele femei sunt însărcinate
    Viața bate filmul! Un bărbat și-a înșelat soția cu profesoara fiului și acum ambele femei sunt însărcinate

    O femeie de peste hotare trece printr-o situație pe care mulți dintre noi nici măcar nu ne-o putem imagina. Nu doar că soțul ei a înșelat-o, dar și-a lăsat amanta...

    Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?
    Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?

    O postare pe Reddit a generat mai mult de 1500 de comentarii. Se pare că sarcina unei femei afectează puternic bugetul familiei prin poftele alimentare ale acesteia iar soțul ei a decis...

    Nu mai suport gazele soției mele însărcinate și se supără pe mine că nu mai dormim în același dormitor
    Nu mai suport gazele soției mele însărcinate și se supără pe mine că nu mai dormim în același dormitor

    Auzim adesea despre acea strălucire pe care o dobândesc femeile în timpul sarcinii. Și nu, nu este doar un concept din popor. Începând cu cel de-al doilea trimestru...

    Femeile au fost victimele comunismului în România. Opt povești cutremurătoare
    Femeile au fost victimele comunismului în România. Opt povești cutremurătoare

    Efectele comunismului în România se resimt și acum. Oamenii își amintesc cu groază, nicidecum cu nostalgie de vremurile „demult apuse”. Zeci de mii de femei...

    18 fete au rămas însărcinate în același an, la un liceu de peste hotare. Detalii tulburătoare au ieșit la iveală după 9 ani de la scandal
    18 fete au rămas însărcinate în același an, la un liceu de peste hotare. Detalii tulburătoare au ieșit la iveală după 9 ani de la scandal

    O întâmplare cel puțin neobișnuită a avut loc în cadrul unui liceu dintr-un mic stat american. 18 fete din același liceu și-au anunțat în același an școlar...

    © 2025 Qbebe