Estimarea castigului de greutate in timpul sarcinii

Estimarea castigului de greutate in timpul sarcinii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Castigul in greutate in timpul sarcinii este determinata de mai multi factori si este foarte greu de anticipat. Specialistii ofera totusi cativa parametri in acest sens, precum si sfaturi pe care le putem respecta pentru a nu prezenta la nastere nici o greutate prea mare, dar nici prea mica. Care sunt acestia si cum se estimeaza greutatea in timpul sarcinii vom afla in continuare.

Unele mame experimenteaza in timpul sarcinii pofte incontrolabile, pe cand altele se simt rau si le lipseste constant apetitul pe parcursul intregii perioade. O dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase poate preveni un castig excesiv in greutate. Din punct de vedere al caloriilor suplimentare pe care le necesita organismul unei gravide, este vorba doar de un aport de 100-300 calorii pe zi (340 de calorii in plus in primul trimestru de sarcina si 450 de calorii in plus in al treilea).

Cum evolueaza greutatea in timpul sarcinii

Medicii recomanda ca reper strict orientativ: 1-2 kg in primele 3 luni de sarcina si apoi cate 500 g pe saptamana pana la momentul nasterii. Retineti insa ca aceste cifre sunt calculate pe baza unei medii si faptul ca nu va incadrati intocmai, nu inseamna ca aveti o problema. De asemenea, nu trebuie sa va concentrati pe numarul de kilograme acumulat, ci pe continutul meselor (daca sunt sau nu sanatoase). In cazul in care dorim totusi sa verificam daca ne incadram in "standard", putem utiliza o formula simpla de calcul, numita indexul masei corporale. In acest sens, trebuie sa cunoastem inaltimea, greutatea actuala si cea de dinainte de sarcina. In cazul in care nu reusiti singure, medicul de familie/ginecolog va poate ajuta. Iata care este formula exacta: greutatea (in kilograme) impartita la inaltimea (in metri) la patrat.

IMC = greutatea / ( inaltimea x inaltimea )

 

Greutatea in timpul sarcinii - IMC doar un reper orientativ

In functie de IMC, apare urmatoare clasificare:
• daca aveti IMC-ul mai putin de 18,5 kg sunteti subponderala,
• daca aveti IMC-ul intre 18,5 si 25 de kg aveti greutatea ideala (pentru statura voastra),
• daca aveti IMC-ul intre 25 si 30 sunteti supraponderale,
• daca aveti IMC-ul intre 30 si 40 acesta indica obezitate.

Astfel, daca aveti IMC-ul mai mic de 19,8 ar trebui sa castigati in greutate intre 12,5 si 18 kg, daca IMC este intre 19,8 si 26 trebuie sa luati in greutate intre 11,5-16 kg, iar daca IMC este peste 26 greutatea castigata trebuie sa fie cuprinsa intre 7 si 11,5 kg.

Daca ati ramas insarcinate la o greutate normala, cu IMC-ul intre 18,5 si 24,9, trebuie sa acumulati aproximativ 11-15 kg de-a lungul celor noua luni de sarcina. Presupunand ca ati castigat in greutate intre 500 g si 2 kg in primul trimestru, atunci pana nasteti ar trebui sa adaugati in jur de 500 g pe saptamana.

Daca ati ramas insarcinate cand erati sub greutatea standard (corespunzatoare varstei si inaltimii), cu IMC-ul sub 18,5, atunci puteti acumula mai multe kilograme, deoarece femeile subponderale au sanse mari de a naste bebelusi cu greutati mici. De obicei, este recomandat sa castigati in greutate de la 14 kg pana la 20 kg. Daca este vorba de o acumulare intre 500 g si 2 kg in primele 3 luni, atunci este indicat sa incercati sa recuperati in urmatoarele 6 luni pentru a va putea incadra in greutatea standard.

Daca ati ramas insarcinate fiind supraponderale, cu un IMC de la 25 pana la 29,9, ar trebui sa luati in greutate numai 7-12 kg pe durata lunilor de sarcina. Daca castigul de greutate este intre 500 g si 2 kg in primul trimestru, atunci ar trebui sa acumulati aproximativ 250 g in fiecare saptamana pana la nastere. Insa retineti ca nu trebuie sa incercati pe cont propriu cure de slabire deoarece acestea pot dauna fatului.

 

Daca sunteti obeze cand va decideti sa concepeti, atunci castigul de greutate trebuie sa se incadreze intre 5 si 10 kg, acumuland cam 500 g - 2 kg in primele 3 luni si sub 250 g pe zi in urmatoarele 6 luni.

Daca urmeaza sa aveti gemeni si aveti o greutate normala, trebuie sa luati in greutate intre 18-22 kg pe parcursul perioadei de sarcina. Daca sunteti supraponderale greutatea trebuie sa fie cuprinsa intre 15-25 kg, iar daca sunteti obeze intre 15 si 21 kg, adica aproape 750 g pe saptamana in ultimele 6 luni de sarcina.

Daca va intrebati ce se intampla cu toate greutatea pe care o acumulati cand sunteti insarcinate, aflati ca aceasta este folosita de fetus pentru a se dezvolta, de placenta, de lichidul amniotic , de suplimentele pentru energia necesara corpului, de cresterea uterului, de depozitele de grasime pentru alaptare si energia consumata la nastere, de cresterea sanilor si de mentinerea apei in corp necesara alaptarii.

Iata exact cum este aceasta "repartizata": copil - 3 kg - 4 kg, placenta - 1 kg-1,5 kg, lichid amniotic: 1 kg- 1,5 kg, testut mamar: 1 kg -1,5 kg, volum suplimentar de sange: 2 kg, grasime depozitata pentru nastere si alaptare: 2,5 kg - 4,5 kg, uter marit - 1 kg - 2,5 kg.

Retineti insa faptul ca acest surplus ponderal este eliminat de marea majoritate a femeilor dupa nastere in primele 6 luni (in special datorita alaptarii) si ca studiile indica faptul ca mai mult de jumatate din gravide nu se incadreaza in aceste repere ponderale.

Greutatea in sarcina - cum o putem tine sub control

• In primul rand, mancati de 5-6 ori pe zi, servind mese mici si pline de nutrimente. Daca simtiti nevoia unei gustari, puteti apela la nuci, stafide, branza, fructe uscate, inghetata si iaurt. Intindeti unt de arahide pe paine prajita, biscuiti, mere, banane sau telina (o lingura de unt de arahide ofera 100 calorii si 7 g de proteine). Daca serviti masa intr-un restaurant fast-food, alegeti produse cu putine calorii cum sunt sandvisul din piept de pui cu rosii si salata (fara sos sau maioneza), salata cu sos redus in grasimi sau cartofi copti. Evitati cartofii prajiti, branza mozzarella sau pulpele de pui prajite. Evitati produsele din lapte integral (le puteti folosi pe cele partial degresate). Limitati aportul de dulciuri, snaks-uri sau bauturi dulci si alegeti in schimb apa plata sau minerala. Evitati sarea cand gatiti (conduce la retentie de apa in corp). Folositi cu moderatie grasimile cand gatiti: ulei, margarina, unt, sos, maioneza, smantana. Inlocuiti painea alba cu cea integrala si chiar biscuitii cu fructe sau sucuri din fructe.

• Exercitiile fizice practicate cu moderatie pot ajuta la arderea caloriilor nedorite. Pentru gravide sunt ideale mersul pe jos sau inotul, insa este bine sa cereti sfatul medicului inainte de a le practica. Nu in ultimul rand, pastrati-va calmul, incercati sa va odihniti cat de mult puteti si reduceti stresul pe cat posibil, deoarece si acesti factori pot afecta greutatea in mod considerabil.

Greutatea in sarcina - ce riscuri sunt daca acumulam prea multe/prea putine kilograme

Se pare ca riscurile pentru femeile care acumuleaza prea multe kilograme in timpul sarcinii sunt mai mici decat cele ale femeilor care erau supraponderale cand au ramas insarcinate. Riscurile principale pe care le prezinta acestea sunt: diabet gestational, preeclampsie, nastere prin cezariana sau nastere prematura. Acestea au tendinta de a retine kilogramele in plus si dupa sarcina si de a prezenta o greutate peste normal si la sarcinile urmatoare. In plus, se pare ca au probleme in inceperea si continuarea alaptarii (productie redusa de lapte si dificultate in pozitionarea bebelusului pentru supt), iar copiii au sanse de a deveni ei insusi supraponderali.
Pe de alta parte, femeile care sunt subponderale sau nu acumuleaza suficiente kilograme in timpul sarcinii prezinta riscul de a naste prematur sau de a avea un copil subponderal (sub 2,7 kg). Nasterea prematura, dupa cum stim, poate presupune probleme de sanatate si complicatii.

Ce putem face pentru a fi multumite de greutatea noastra? Sa combinam o rutina de exercitii fizice cu o alimentatie echilibrata si sa nu uitam un aspect esential: femeile nu sunt niciodata multumite de modul in care arata. Pentru a ne convinge ca avem intr-adevar o problema cu kilogramele in plus/in minus este intotdeauna mai bine sa apelam la parerea un specialist.

Surse:
www.babycenter.com; www.webmd.com; www.baby2see.com

Articolul urmator
Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    © 2025 Qbebe