Cosmetice recomandate in timpul sarcinii

Cosmetice recomandate in timpul sarcinii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cosmeticele recomandate in sarcina reprezinta o adevarata dilema pentru multe femei, deoarece toate mamele isi doresc numai produse sanatoase si sigure atat pentru ele, cat si pentru copii. Cu o gama atat de variata existenta pe piata, este dificil de apreciat ce ingrediente sunt premise sau nu. Iata ce trebuie sa urmarim in cazul cosmeticelor in timpul sarcinii.

Lista scurta de produse interzise include: retionizi, ftalati, parabeni, toluen, formaldehida. Desi par dificil de retinut, iata unde le putem gasi pe fiecare in parte si ce probleme pot cauza.

Retinoizi

Aceste substante puternice pot fi gasite in majoritatea produselor cosmetice (in special in cele antirid) si sunt menite sa imbunatateasca tonusul pielii. Ele sunt un derivat al vitaminei A accelarand divizarea celulara (grabind si reinnoirea pielii) si impiedicand descompunerea colagenului (o proteina esentiala din piele).

Acestea nu sunt recomandate de medici deoarece studiile indica faptul ca doze mari de vitamina A pot fi daunatoare pentru copilul nenascut (exista si variante care se administreaza oral pentru tratamentul acneei care se condidera ca pot cauza defecte la nastere). Nu trebuie sa va panicati daca folositi o crema care contine retionoizi, dar este indicat sa o utilizati cu prudenta si moderatie. Pe eticheta produselor retinoizii pot aparea sub forma: retinol, retin-A, acid retinoic, retinil, diferin.

 

Acidul salicilic

Acest acid usor este frecvent utilizat pentru a trata problemele pielii, inclusiv acneea si poate fi gasit intr-o serie de produse, cum sunt lotiunile de curatare sau cele tonice. Poate penetra uleiurile faciale si patrunde in pori pentru a elimina celulele moarte. Acest acid este "inrudit" cu aspirina si poate reduce inflamatia si roseate. BHA sau acidul beta hidroxibutiric este o forma derivata a sa si este utilizat in unele exfoliante topice pentru a reversa efectele imbatranirii. Acest acid insa nu este recomandat sub nicio forma in varianta de administrare orala (poate conduce la defecte la nastere si complicatii in sarcina), dar cantitati mici aplicate pe piele cum este cazul unui tonic facial, se pare ca nu sunt atat de daunatoare. Problema este reprezentata de exfolierea cu produse ce contin acid salicilic care este similara cu administrarea unei pastile de aspirina (cu cat este utilizata o cantitate mai mare de produs, cu atat este mai mult absorbit in sange). Prin urmare, specialistii recomanda ca in cazul in care dorim o exfoliere in aceasta perioada, sa apelam la un profesionist, de preferat chiar medic dermatolog.

Cosmetice in sarcina - soia

Unele mame cauta ingrediente naturale (fara parabeni) cum este soia aflata in compozitia diverselor produse cosmetice, insa uneori si acestea pot avea efecte nedorite. In timp ce lotiunile si produsele faciale care o contin in cantitati mici sunt in general sigure, se pare ca soia poate inrautati petele pigmentare care apar in perioada sarcinii cunoscute sub denumirea de melasma (din cauza efectului de estrogen continut de unele produse), cum se intampla si cu uleiul de bergamota.

Crema depilatoare

Lotiunile care indeparteaza parul in mod chimic sau care reduc aparitia sa sunt extrem de des folosite de gravide si se pare ca sunt sigure de utilizat, in afara de cazul in care suferiti de vreo alergie la unul din ingrediente. Specialistii considera ca aceste creme depilatoare reprezinta solutii de uz topic si nu sunt absorbite in sange (deci nu afecteaza fatul). Insa urmariti daca contin acid triglicolic, al carui uz este inca incert pentru femeile gravide. Se poate in plus sa prezentati o sensibilitate crescuta a pielii cand sunteti insarcinate, prin urmare verificati produsul pe o potiune de piele inainte de a-l folosi pe tot corpul sau incercati varianta clasica, cu aparatul (de ras sau epilator).

Cremele solare

Daca sunteti insarcinate nu inseamna ca nu puteti merge la plaja. De fapt, acesta constituie o buna metoda de relaxare. Cremele solare, inclusiv cele ale caror ingrediente penetreaza epiderma, sunt sigure de folosit (chiar si cele cu dioxid de titaniu sau oxid de zinc). Este bine sa respectati orele de expunere in general specificate de medici: intre 10 am si 4 pm sau sa folositi o palarie, imbracaminte protectoare si sa reaplicati crema din 2 in 2 ore.

Machiajul

Multe produse de machiaj sunt desemnate drept "necomedogene" sau "nonacneice" - ceea ce reprezinta ca nu contin ulei si nu blocheaza porii. Aceste produse sunt sigure de folosit si nu afecteaza copilul. Evitati insa cosmeticele care contin, dupa cum am mentionat anterior, retinol sau acid salicilic. Exista in comert si game exclusiv minerale pentru machiaj, care intrebuinteaza ingrediente ce se mentin un timp indelungat pe piele fara a o irita. Trebuie sa retinem si faptul ca multe produse contin ftalati (unii mai putin daunatori decat altii) ascunsi sub denumirea de parfum/aroma/esenta. Se pare ca ftalatii pot imita hormonii naturali responsabili pentru cresterea si dezvoltarea normala a fetusului si, deoarece si o mica concentratie din acesti hormoni este considerata periculoasa, este bine sa-i evitam. Acestia pot fi gasiti atat in produse de machiaj, cat si creme, prin urmare produsele lipsite de miros sunt mult mai sigure din acest punct de vedere.

 

Cosmeticele in sarcina - albirea pielii

Multe femei aleg sa foloseasca produse cosmetice care albesc tenul. Trebuie sa stie insa ca acestea contin chimicale care afecteaza procesele enzimatice care conduc la productia de melanina (un hormon care contribuie la colorarea pielii). Hidrochinon sau glutation sunt in special folosite drept ingrediente active si nu sunt recomandate in special datorita faptului ca in timpul sarcinii apare asa numita "masca a graviditatii" mentionata anterior (melasma).

Cosmeticele in sarcina - bronzarea

Spray-urile bronzante folosesc DHA (dihidroxiacetona) care reactioneaza cu straturile moarte ale pielii superficiale in acelasi mod in care se prajeste painea. Se pare ca nu este abosorbit in piele, prin urmare este de preferat expunerii la soare (care poate cauza cancer cand este realizata in mod excesiv). Exista insa studii care demonstreaza ca DHA poate provoca mutatii genetice si multe mame probabul nu-si va asuma acest risc.

Cosmeticele in sarcina - oja

Studii desfasurate asupra angajatelor din saloanele cosmetice indica faptul ca acestea prezinta un risc crescut de a naste copii cu defecte probleme de dezvoltare, avort spontan din cauza prezentei unei combinatii extrem de toxice: dibutil ftalat, formalehida si toluen. Aceasta combinatie se gaseste si in oje, prin urmare este de preferat sa le evitati, iar daca totusi le alegeti, optati pentru un salon cu un sistem bun de ventilatie.

  

Cosmeticele in sarcina - vopsitul parului

Expunerea la vaporii toxici in cazul, sa zicem, unei coafuri la salonul de infrumusetare nu este atat de nociva precum este munca zi de zi in acel loc (exista studii care indica riscul de avort spontan in cazul angajatelor unui salon). Specialistii recomanda sa evitati vopsirea sau decolorarea parului sau, cel putin, sa astptati pana in al doilea trimestru.

Tratamentul cu botox

Cei mai multi dintre specialisti considera ca injectia cu botox nu va ajunge in sangele mamei pentru a putea afecta sanatatea bebelusului. Totusi, trebuie sa luati in considerare si faptul ca aceasta substanta este una chimica, artificala si, dealtfel majoritatea femeilor gravide gasesc perioada de sarcina destul de multumitoare in ceea ce priveste pielea (datorita excesului de lichid retinut de organism care determina intinderea si netezirea pielii, respectiv a ridurilor).

Acidul hialuronic

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam acidul hialuronic care este cu siguranta pe lista de cosmetice "premise" in sarcina, alaturi de colagen si elastina (componente prezente chiar in corpul nostru). Acidul hialuronic este o componenta a tesutului conjunctiv si are rolul de a amortiza si lubrifia, gasindu-se in organism in cantitati mari, inclusiv in multe dintre zonele afectate de unele dintre bolile ereditare ale tesutului conjunctiv (articulatii, valve cardiace, ochi). Acesta a fost descoperit in 1934, reprezentand un compus principal al organismului cu rol in retinerea apei in tesutul conjunctiv, piele si organe (este o componenta a colagenului si poate fi derivat si concentrat din colagen) fiind totusi creat si degradat mult mai repede in organism decat majoritatea compusilor. Pe masura inaintarii in varsta scade capacitatea corpului de a produce acid hialuronic, iar procesul imbatranirii este strans legat de deficienta acidului hialuronic. Multe creme existente pe piata il contin si este bine tolerat si de gravide deoarece el se afla deja in corp, deci nu are cum sa dauneze o aplicare locala.

Iata in final si recomandarile, dar si contraindicatiile in sarcina conform domnului doctor Dorin Munteanu specialist in Dermatologie/Estetica in cadrul Centrului German de Biorezonanta si Dermato-Cosmetica Dermavital, membru al Asociatiei dermatologilor Germania cu o experienta de 30 de ani in domeniu din care 25 de ani in Dermato-Estetica Germania.

"Sunt indicate produse dermato-cosmetice cat mai naturale, de exemplu pentru ingrijirea corporala crema Styler Creme cu actiune asupra limfei care ajuta la reglarea circulatiei limfatice si la mentinerea elasticitatii pielii, este un produs cu extractii din gutui nano, pus pe o tehnologie moderna, confera o piele fara striatii. Pentru ten in cazul in care sunt impuritati sau pete maronii as recomanda gama Intact -Pure Skin, sunt produse pentru ingrijirea tenului de origine germana si apartin de dermato-cosmetica.

Nu cunosc gama de creme care se gaseste pe piata din Romania, dar in general sa se evite cremele care contin prea multa chimie, pielea fiind cel mai mare organ al nostru absoarbe tot ce punem pe ea. De asemenea, sa se evite cremele /serurile care contin hormoni. In general se recomanda creme si seruri de intretinere si hidratare."

In final trebuie sa retineti faptul ca, de cele mai multe ori, produsele scumpe contin si multe ingrediente chimice nocive, iar cele ieftine pot fi naturale si sigure de utilizat, deci pretul nu trebuie sa reprezinte un factor in decizia cumpararii unui produs. Iar cand aveti dubii, puteti apela chiar la produse speciale pentru copii, care cu siguranta prezinta mult mai putine riscuri in utilizare.

Multumim domnului doctor Dorin Munteanu pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Surse:
www.smartparenting.com.ph; www.babycenter.com; www.treehugger.com; www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate
    Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate

    Într-o epocă în care produsele de înfrumusețare sunt adesea încărcate cu chimicale sintetice și aditivi artificiali, un număr tot mai mare de persoane se...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    © 2025 Qbebe