Ce sunt celulele stem? Celulele stem cunt celulele biologice care au capacitatea de a se transforma in alte diferite tipuri de celule. Ele, practic, sunt celulele nespecializare. |
Cum pot fi recoltate?
Ele pot fi recoltate din organism, de la nivelul maduvei osoase, din sangele cordonului ombilical (imediat dupa o nastere), din lichidul amniotic. Cercetatorii au descoperit celulele stem inclusiv la nivelul maselei de minte.
De ce sunt utile celulele stem?
Atunci cand o celula stem se divizeaza, ea fie ramane celula stem, fie se poate transforma intr-un alt tip de celula, “specializata”. Specialistii, de altfel, considera ca celulele stem sunt un fel de kit reparator pentru organism.
Ele pot fi folosite pentru a genera tesuturi sanatoase, inlocuind tesuturi deteriorate sau care risca sa fie compromise ca urmare a unei afectiuni.
Specialistii spera ca celulele stem sa poata fi folosite pentru a trata Parkinson, Alzheimer, artrita sau probleme mai complexe ale maduvei spinarii.
Exista tipuri diferite de celule stem?
Da, ele pot fi de mai multe tipuri. Pe de-o parte sunt celulele stem embrionare, considerate de catre specialisti ca fiind cele mai eficiente.
Ar fi, de asemenea, celulele stem prelevate din organele adulte. Ele au potentialul de a se transforma in celule “specializare” in functie de organul din care au fost recoltate.
Cat de controversata este folosirea celulelor stem?
Problema utlizarii celulelor stem este destul de controversata, mai ales ca ele sunt adesea prelevate de la embrioni creati in laborator. Oponentii sunt de parere ca, indiferent daca vorbim de embrioni creati in laborator sau nu, prelevarea de celule stem embrionare este un experiment care compromite respectarea dreptului la viata.
Acesti oponenti considera ca ar trebui folosite doar celule stem din tesuturi adulte.
Cat costa conservarea celulelor stem?
In functie de analizele care ar trebui efectuate, de zona din care vor fi recoltate celulele stem, dar si de perioada de conservare a celulelor intr-o banca speciala de celule stem, costul poate ajunge si la 1300 de euro.
Lifeline, banca de celule stem in Romania acreditata de AABB (Asociatia Americana a Bancilor de Celule Stem) ofera un plan tarifar cuprins intre 600 de euro si 1300 de euro (daca vorbim de prelevari mai complexe si o conservare pe 20 de ani a celulelor).
Regina Maria ofera servicii de colectare a celulelor stem din sangele din cordonul ombilical. Recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem aici poate ajunge pana la 1400 de euro.