Testul de sarcina
Cele doua liniute de pe stickul de sarcina reprezinta primul moment cu totul incredibil. Unele femei striga de fericire, altele se manifesta plangand sau chiar prin depresie. Cert este ca rezultatul pozitiv al testului de sarcina este prima etapa importanta din materintate. Cele doua linii roz indica faptul ca viata ta este pe cale sa se schimbe radical.
Testele de sarcina pentru acasa cauta in urina un hormon (hCG - hormonul de sarcina) care apare doar atunci cand femeia este insarcinata. Testele de ultima generatie pot indica sarcina la doar cateva zile dupa conceptie sau de la intarzierea menstruatiei.
"Eu am inceput sa tremur si apoi sa plang. Dupa care am tipat cat m-au tinut plamanii. Incercam de zece ani sa raman insarcinata. Nu-mi puteam crede ochilor. De fapt, in momentul urmator eram la farmacie si mai ceream un test de sarcina. Imi aduc aminte ca nici n-am dormit pana nu l-am refacut. Dupa ce si cel de-al doilea test a iesit pozitiv, mi-am sunat ginecologul ca sa imi confirme. De abia dupa ce mi-a dat vestea cea mare, pot spun ca am luat o gura zdravana de aer. Nu pot sa descriu in cuvinte ce am simtit atunci. Se poate compara doar cu momentul in care l-am tinut pe Razvan pentru prima data in brate", ne-a marturisit Mihaela Cristea.
Citeste si: Cand trebuie facut testul de sarcina
Confirmarea sarcinii
Daca testul de sarcina pentru acasa indica prezenta sarcinii, trebuie sa mergeti imediat la medicul ginecolog. Printr-un control al regiunii pelviene si efectuarea unor teste precise de sange si o ecografie intravaginala, medicul poate confirma faptul ca vei avea un bebelus.
Prima ecografie este un moment unic pentru viitoarea mamica. Isi vede pentru prima data copilul. Chiar daca la ecografie, copilul arata ca un mormoloc sau o aluna, pentru mamica este dragoste la prima vedere. Ii puteti vedea bataile inimii, capsorul de abia conturat si corpul minuscul. Veti pastra aceasta fotografie cu sfintenie. Chiar daca ceilalti nu vad mare lucru in poza alb - negru, pentru tine este cel mai bun lucru din lume!
"Cine nu a trecut prin asa ceva, nu intelege. Sau daca ai ramas insarcinatra fara sa-ti fi dorit copilul, iar nu gasesti nimic emotionant la acea ecografie. Dar pentru mine era cel mai frumos lucru din lume. Sunt moment in care o compar pe Raluca in diverse ipostaze cu prima ei fotografie, ecografia de atunci. Si mi se par la fel de frumoase. Simti emotie, implinire, fericire, viata!", povesteste cu ochii in lacrimi Emilia Nedelea.
Citeste si: Semne si simptome care iti confirma sarcina
Primele analize
Daca vreti sa pastrati sarcina si sa nasteti un copil sanatos, primul consult medical este obligatoriu. El depisteaza eventuale infectii, boli cu transmitere sexuala si anomalii genitale. Medicul iti va adresa o serie de intrebari despre istoricul medical, despre sarcini anterioare sau avorturi, metode contraceptive folosite, despre obiceiuri alimentare, vicii si boli grave in familie. Toate acestea conteaza extrem de mult pentru o sarcina sanatoasa.
Dupa ce constata prezenta sarcinii in uter, obstetricianul iti va cere sa efectuezi cateva analize de sange si urina, care sa indice grupa de sange si Rh-ul, boli cu transmitere sexuala si infectii, prezenta unor anticorpi, nivelul proteinelor si al glucozei.
"Chiar daca nu se compenseaza, este foarte bine sa faca analizele de virusologie, rubeola, imunoglobulinele M de contact acut, nu si cele G de contact cronic. Eu recomand si culturile de col in primul si ultimul semestru, desi sunt destul de costisitoare. De asemenea, trebuie facuta micoplasma, ureaplasma, examen bacterologic de secretie si analizele uzuale de sange. Papanicolau poate fi modificat in sarcina si, prin urmare, nu este relevant", le sfatuieste pe mamici Beatrice Cojocaru, medic specialist obstetrica-ginecologie.
Citeste si: Analize medicale in sarcina: calendarul complet
Dublu test
Cunoscut si sub denumirea de testare dublu marker sau screening prenatal trimestrul I, dublul test este o analiza care depisteaza eventuale afectiuni sau malformatii congenitale. Efectuat in intervalul 11-14 saptamani de sarcina, testul presupune un examen ecografic si analize de sange care trebuie facute la mai putin de 24 de ore distanta, pentru un rezultat exact.
Dublul test poate depista gradul de risc pemntru aparitia sindromului Down (trisomie 21), sindromul Edwards (trisomie 18), fibroza chistica, malformatii cardiace sau ale tubului neural, anemie a celulelor si boala Tay-Sachs (o dereglare ereditara metabolica care ataca sistemul nervos central).
"Daca stam sa ne gandim ca niciuna din mamele noastre nu a facut astfel de teste. Eu, daca as fi in momentul de fata gravida, nu as face toate aceste teste. Ecografia din trimestrul II facuta la ecograf performant de catre un ochi bun, un ecografist bun conteaza foarte mult", le incurajeaza pe mamici medicul obstretician Beatrice Cojocaru.
Un dublu test cu risc crescut trebuie confirmat cu o amniocenteza, un test invaziv de diagnosticare, cu un procent de accuratete de 100%. Efectuat in saptamanile 16 si 20 de sarcina, aceasta analiza presupune prelevarea de lichid amniotic din uter.
"In schimb, amniocenteza este foarte importanta. Este o metoda invaziva, dar care depisteaza eventuale malformatii si da un diagnostic fidel. Mamele pot sa accepte sau sa refuze aceasta analiza. Din cauza riscului mare de avort, multe mame nu semneaza pentru efectuarea amniocentezei", completeaza Beatrice Cojocaru.
Citeste si: Totul despre dublul test de sarcina
Sexul copilului
Incepand cu al doilea trimestru de sarcina (de la 12 saptamani), dezvoltarea ia un sens cu totul nou. In curand vei afla sexul copilului si poti sa-i simti loviturile. In luna a treia, fatul incepe sa posede propria identitate: i se formeaza amprentele digitale si sexul, i se contureaza scheletul si i se perfectioneaza trasaturile fetei. Miscarile in uter devin mai ample, incepe sa se joace cu cordonul ombilical si isi suge degetul.
Parintii sunt nerabdatori sa afle sexul copilului si multi dintre ei nu mai asteapta ecografia din luna a patra care va dezvalui daca va fi fetita sau baiat. Exista o serie de superstitii, de legende babesti care pot indica sexul copilului. Puteti sa va distrati, experimentandu-le, dar sa nu le luati de bune. Sexul copilului trebuie confirmat de ginecolog.
Ecografia dintre saptamanile 18 si 26 este "cea mai" precisa in determinarea sexului bebelusului. Dar nici macar aceasta nu are precizie de 100%. Exactitatea ecografiei depinde foarte mult de tipul de echipament folosit, de varsta si pozitia bebelusului, dar si de profesionalismul ecografistului.
"Este important sa aiba toate organele, sa fie dezvoltat normal. Sexul copilulului nu trebuie luat de bun. Din contra, mi se pare o superficialitate din partea parintilor si nu trebuie facuta o fixatie in ceea ce priveste sexul copilului", adauga Beatrice Cojocaru, medic ginecolog.
Citeste si: Cand se vede sexul copilului la ecograf
Primele miscari
Clipa cand simti pentru prima data ca bebelusul misca este una magica. Gadilaturile usoare, numite si "trezirea la viata" se vor transforma in curand in adevarate ghionturi si lovituri.
Desi fatul incepe sa se miste de la 7-8 saptamani, iar la ecografie ati observat deja miscarile, nu le veti simti pana in al doilea semestru de sarcina, in intervalul 16-24 de saptamani. O mamica aflata deja la a doua sarcina va sti sa distinga intre loviturilor copilului si alte zgomote ale abdomenului (gazele, spre exemplu). Pe masura ce bebelusul se dezvolta si prezenta lor devine regulata, veti recunoaste diferenta.
"Primele miscari difera de la sarcina la sarcina. Mamicile care nasc primul copil vor simti primele miscari ale bebelusului la 18-20 de saptamani. La a doua sau a treia sarcina, miscarile sunt defazate si incep sa se simta de la 14-16 saptamani", completeaza ginecologul Beatrice Cojocaru.
Unele mamici pot simti un fluturas care zboara, altele, un pestisor care inoata sau popcorn care pocneste in cuptorul cu microunde. Alexandra Irimia isi aminteste: "Prima data, am avut senzatia ca un animalut misuna prin stomac. Pe masura ce crestea, miscarile se simteau mai puternic pentru ca atingeau peretii uterului. Apoi a inceput sa loveasca cu manutele si piciorusele. Uneori impungea cu coatele, alteori cu pumnii. Iar senzatia se simte diferit din interior si din exterior. Este ceva sublim".
Reducerea intensitatii miscarilor poate indica o problema cu bebelusul. De aceea, medicii recomanda ca, in ultimul trimestru de sarcina, sa monitorizati zilnici miscarile copilului. Asezati-va confortabil pe o parte undeva unde este liniste ca sa nu va disturbe atentia si numarati zece miscari ale copilului, fie ca vorbim de lovituri, gadilaturi sau miscari ale capului. Daca intr-un interval de doua ore, nu simtiti zece miscari, anuntati imediat medicul.
Citeste si: Cand simti ca misca copilul?
Ecografia 4D
Asemenea ecografiei 3D, cea 4D iti permite sa observi bebelusul in trei dimeniuni (lungime, latrime, inaltime), dar in timp real. Timpul reprezentand, deci, a patra dimensiune. Ecografia 4D inregistreaza miscarile fatului chiar atunci, pe moment.
Aceasta tehnica ii ajuta pe parinti sa inteleaga mai bine dezvoltarea copilului si evidentiaza anumite anomalii. De asemenea, are un impact psiho-emotional deosebit asupra parintilor, pentru ca le ofera tabloul real al bebelusului. Pentru o calitate excelenta a imaginilor, este indicat sa efectuati ecografia 4D in intervalul 26-32 de saptamani.
"Ecografia 4D nu este o ecografie care sa puna un diagnostic. Este doar spectacol pentru parintii cu bani care vor sa arate peste ani copilului filmuletul in timp real din burtica. Cine si-l permite, poate sa-l faca. Cine nu, sa nu fie frustrat", Beatrice Cojocaru, medic obstetrician.
Citeste si: Totul despre ecografia 4D in sarcina
Nasterea
In luna a noua, incepe numaratoarea inversa. Trebuie sa faceti un ultim control medical pentru ca ginecologul sa poata estima momentul nasterii. Daca are genunchii indoiti si manutele impreunate la piept, bebelusul este pregatit pentru viata extrauterina. Si are grija sa o anunte pe mama prin ghionturile pe care le da cum pumnii sau piciorusele.
Daca micutul si mama devin agitati, daca mama pierde o cantitate de lichid amniotic ("i se rupe apa") si contractiile devin regulate si rapide (la fiecare 5-10 minute, timp de o ora) inseamna ca momentul nasterii se apropie cu pasi repezi.
Timp de noua luni, corpul se pregateste sa infaptuiasca o minune. In timpul travaliului, bebelusul avanseaza in jos de-a lungul canalului de nastere, apasand pe vasele de sange ale vaginului si ale tesuturilor din apropiere. Muschii vaginali sunt expusi unei dilatari extreme, diametrul ajungand sa creasca de 10-12 ori, transformare de care nici un alt mucchi nu este capabil. Daca antrenati muschii vaginali din timp, in momentul nasterii lasati cale libera bebelusului.
Cand vei fi nevoita sa impingi, vei simti o durere acuta, iar in momentul in care va iesi capsorul bebelusului, durerea va fi insotita si de o senzatie de arsura. Dupa aceea, restul corpului va fi expulzat mai usor.
Euforie, bucurie fara seaman si un sentiment de usurare te incearca in momentul in care auzi tipetele celui caruia i-ai dat viata. Miracolul s-a produs, clipele neplacute din timpul sarcinii raman in urma fara importanta.
La cateva minute dupa nastere, uterul incepe sa se contracte din nou. Te atentioneaza ca un corp strain este inca prezent acolo. Este placenta, care se cere eliminata. Din citeva contractii, placenta se dezlipeste de peretele uterin, iar medicul iti recomanda sa impingi usor ca sa o elimini. Este foarte important ca placenta sa fie expulzata complet din organism. Altfel, exista riscul hemoragiilor sau a unei infectii. Nasterea se considera incheiata la doua ore dupa expulzia bebelusului, timp in care se elimina placenta si medicii constata ca nu exista hemoragii sau alte complicatii.
Nimic nu se compara cu momentul in care iti tii pentru prima data bebelusul in brate. Timpul se opreste in loc si pe lume nu existati decat voi doi. Parca iti este teama sa respiri ca nu cumva pruncul sa dispara. Este miracolul in forma pura!
Citeste si: 6 semne care prevestesc nasterea
Surse:
http://parenting.allwomenstalk.com/milestones-of-pregnancy
http://www.babycenter.com/0_fetal-development-timeline_10357636.bc
http://www.babble.com/pregnancy/16-moments-of-pregnancy-that-will-stay-with-me-forever/