Când apare sângerarea de implantare?
În mod normal, o sângerare care apare în urma implantării poate surveni între zilele 6 și 12 postconcepție, zile care coincid cu atașarea oului fertilizat la nivelul cavității uterine. Cel mai des, viitoarea mămică va tinde să perceapă sângerarea de implantare ca pe o menstruație normală, deoarece va apărea în preajma zilelor estimate a fi cele dedicate unei viitoare menstruații. Întrebările rămân aceleași: se poate deosebi sângerarea de implantare de o menstruație normală? Când devine această sângerare motiv de îngrijorare?
Ați experimentat sângerarea de nidație?
Aproximativ 25% din viitoarele mămici experimentează sângerarea de implantare. Aceasta reprezintă un fenomen des întâlnit, uneori fiind chiar primul semn al unei sarcini. Majoritatea femeilor vor crede că această sângerare este de fapt o menstruație atipică, adică o menstruație cu o durată și un flux reduse. Doar un test de sarcină pozitiv va orienta viitoarea mămică.
Dar dacă nu am avut sângerarea de implantare?
Având în vedere că doar 25% din viitoarele mămici experimentează sângerarea de implantare, majoritatea femeilor nu vor avea această sângerare. Spre deosebire de o menstruație normală, sângerarea de implantare nu durează mai mult de 24-48h, timp necesar ca oul fertilizat să se atașeze de pereții uterului. Evenimentele decurg în ordinea următoare:
- Ziua 1 – prima zi a ultimei menstruații;
- Zilele 14-16 – zilele în care ar eloc ovulația;
- Zilele 18-20 – zilele în care are loc fertilizarea;
- Zilele 24-46 – zilele în care are loc implantarea, fenomen care poate fi însoțit de o sângerare vaginală care poate dura între 2 și 7 zile.
Sângerarea de implantare maronie
O menstruație normală durează între 3 și 5 zile, cu un flux menstrual ce debutează abundent și care devine mai puțin abundent spre final. Cel mai frecvent, sângerarea de implantare este maronie sau chiar negricioasă, fiind semnul unei sângerări mai vechi. Cu toate acestea, culoarea roșie sau roz deschis nu pot fi excluse ca și cazuri particulare. În privința fluxului, în contrast cu o menstruație normală, sângerarea de implantare este caracterizată prin câteva pete maronii care pot fi observate pe lenjeria intima. În ceea ce privește fluxul, sângerarea de implantare este redusă cantitativ, însă semnele tipice ce însoțesc o menstruație normală nu pot fi excluse.
Crampe de implantare
Deși sângerarea de implantare poate fi însoțită de semnele tipice ale unei menstruații, cum ar fi crampele abdominale, în cazul în care experimentați o sângerare puternică și cheaguri de sânge, recomandarea este să vă adresați unui specialist, întrucât acestea pot fi semnele unui avort spontan. Când aceste crampe și sângerarea sunt însoțite de o puternică stare de amețeală, analize de sânge, ecografia pelvină și dozarea unui beta-hcg ar putea fi necesare în vederea unui diagnostic corect.
Sângerarea de implantare și testul de sarcină
Sângerarea de implantare poate reprezenta, uneori, primul semn al unei sarcini. Tocmai de aceea, dacă dumneavoastră considerați că ați putea fi însărcinată, un test de sarcină ar putea fi primul pas de urmat, mai ales atunci când experimentați o menstruație cu aspect diferit față de lunile anterioare.
Sângerarea de implantare cu cheaguri
Orice sângerare care survine în timpul unei sarcini este important să fie bine documentată. O sângerare activă, însoțită de dureri pelviabdominale importante și mai ales, de cheaguri de sânge, pot fi semne ale unui avort în curs sau chiar ale unei sarcini extrauterine. O sângerare care debutează brusc, mai ales în timpul nopții, este bine să fie prompt investigată.
În concluzie, sângerarea de implantare apare în 25% din cazuri, cu o durată scurtă de 24-48h, de cele mai multe ori, de culoare maronie sau uneori, negricioasă și redusă cantitativ față de o menstruație normală, crampele abdominale fiind rare sau chiar inexistente.
Sursa: healthline.com/health/pregnancy/implantation-bleeding
Surse foto: pexels.com