Care sunt simptomele ovulației?

Care sunt simptomele ovulației?

Dr. Ana Turcu Duminica

Uneori ne confruntăm cu dureri pelviabdominale intense fără să știm cauza. Recomandarea este să ne prezentăm la medicul specialist dacă ne confruntăm cu astfel de simptome, însă deseori auzim și varianta "ești la ovulație și de aceea te doare!". Care sunt oare simptomele ovulației? Este durerea parte din simptomele ovulației? Articolul de mai jos este menit să treacă în revistă principalele informații utile despre ovulație.

Ovulația este parte din procesul natural al ciclului care dureaza, în medie, 28 zile, putând ajunge și până la 34 zile, în funcție de variațiile fiecărui organism. Spre deosebire de un bărbat care va putea produce spermatozoizi pe tot parcursul vieții, o femeia va avea, la naștere, un număr limitat de ovule, la început fiind vorba de câteva milioane, spre pubertate câteva sute de mii, iar în timpul perioadei fertile doar câteva sute putând ajunge la stadiul de maturitate, celelalte ovule pierzându-se într-un proces fiziologic, proces care poate fi accelerat de modul de viață, cum ar fi fumatul sau dieta neechilibrată.  

femeie-in-lenjerie-intima-stand-intinsa-cu-o-floare-de-musetel-pe-buric

Ce este ovulația?

Amuzant este că în limba germană, ovulația este cunoscută sub denumirea de mittelschmerz, adică durere apărută la mijlocul celor 28 zile cât durează un ciclu.

Ovulația reprezintă procesul prin care un ovul matur este eliberat de la nivelul unui ovar din cele două. Acest lucru se întâmplă cu 14 zile înainte de următoarea menstruație, adică în a 14-a zi dintr-un ciclu de 28 zile. Ovulația reprezintă unul din elementele cheie în conceperea unui viitor copil. În momentul în care ovulul este eliberat, acesta va fi preluat de trompa uterină și va călători către uter. Pentru a avea loc concepția, ovulul va trebui să fie fertilizat de un spermatozoid eliberat în apropierea momentului ovulației. Ovulul fertilizat va rămâne o perioadă la nivelul trompei uterine și apoi va călători către uter, unde se va atașa de endometru, apoi va crește și se va matura. Daca aceste lucruri se desfășoară în condiții normale, aproximativ nouă luni mai târziu va apărea bebelușul mult așteptat.

burta goala de femeie gravida asezata intr-o parte cu mainile pe abodmen imbracata in alb

Ovulația, în sine, este un proces declanșat de acțiunea LH-ului, o glicoproteină secretată de hipofiza anterioară. Cu 36 ore înaintea ovulației, producția de LH se intensifică, ceea ce va provoca ruptura foliculului și ovulația. Dacă ovulul va fi fertilizat, se va implanta în endometru și va apărea sarcina. Daca ovulul nu va fi fertilizat, endometrul care se pregătea pentru găzduirea unei sarcini va fi eliminat sub formă de menstruație.  

Care este cauza durerii date de ovulație?

Deși cauza exactă a durerii provocate de ovulație nu este pe deplin elucidată, se pare că ruptura foliculului cu eliberarea ovulului duce și la eliberarea unei mici cantități de lichid și chiar de sânge care irită terminațiile nervoase din apropiere, astfel apărând durerea. 

Ovulația simptome

7 semne sunt importante pentru a ști dacă ești la ovulație: 

  • temperatura bazală a corpului tinde să scadă puțin și apoi să crească din nou; 
  • în timpul perioadei de ovulație, secreția vaginală își schimbă aspectul, devenind mai clară și mai subțire, căpătând aspectul de albuș de ou; 
  • colul uterin se înmoaie;
  • pot apărea dureri pelviabdominale sau crampe; 
  • poate crește libido-ul; 
  • poate apărea fenomenul de spotting, o sîngerare vaginală în cantitate mică; 
  • vulva și vaginul pot căpăta un aspect edemațiat.

Un simptom important al ovulației este schimbarea aspectului mucusului cervical. Spre sfârșitul menstruației, cantitatea de mucus este aproape inexistentă. În timpul ovulației, mucusul devine mai subțire, mai clar și are consistența albușului de ou. Cantitatea acestuia poate fi influențată de intervențiile de la nivelul colului, dar și de un examen Babes-Papanicolaou cu rezultate anormale. Pe lângă schimbarea aspectului mucusului cervical, consistența propriu-zisă a colului uterin se schimbă în timpul ovulației. Acesta devine mai moale și tinde să își deschidă orificul extern. Acest lucru poate fi ușor simțit printr-un tușeu vaginal.  

Există mai multe metode care pot determina dacă ești sau nu la ovulație, exceptând simptomele ovulației. De exemplu, există în farmacii teste rapide care pot detecta prezența LH-ului în urină. Aceste teste sunt asemănătoare testelor de sarcină, iar dacă rezultatul este unul pozitiv, șansele ca ovulația să se producă în următoarele 36-48 ore sunt maxime. Este indicat ca aceste teste să fie efectuate cu 2 zile înainte de preconizarea zilei de ovulație, adică în jurul zilei 12 de la începutul ciclului menstrual. În cazul unui ciclu menstrual neregulat, nu este totul pierdut. Ideal este ca perioada zilelor 11-20 ale ciclului să fie acoperite pentru testare, șansele ca perioada exactă de ovulație să fie detectată fiind destul de mari. Aceste teste sunt utile dacă doriți să rămâneți însărcinată.

O altă variantă disponibilă pentru diagnosticarea ovulației este ecografia transvaginală. Aceasta reprezintă o metodă nedureroasă și ușor de efectuat. Foliculul gata să elibereze ovulul va fi depistat ecografic ca fiind o formațiune cu pereți subțiri și plină de lichid, cu dimensiuni între 1.8-2.5cm. De obicei ovarele eliberează pe rând un astfel de ovul, alternând de la o lună la alta.

Nu sunt de neglijat testele de sânge care măsoară nivelul hormonilor implicați în ovulație. Un nivel crescut de progesteron, măsurat cu 7 zile înainte de următoarea menstruație preconizată, se poate asocia cu ovulația. Un nivel crescut de LH, măsurat fie prin intermediul testelor de urină sau a celor de sânge, arată că foliculul este matur și pregătit să elibereze ovulul. Estrogenul este secretat de un folicul în dezvoltare, iar nivelul acestuia crește înainte de ovulație.

Nu în ultimul rând, în ultima perioadă a fost adusă în prim-plan metoda de măsurare a temperaturii bazale. În timpul fazei foliculare, temperatura bazala este relativ scăzută. Când începe producția de progesteron, temperatura bazală va crește, anunțând perioada ovulației. Această metodă este una simplă, însă nu poate preconiza cu exactitate momentul exact al ovulației.

Simptome ovulația dureroasă

Se pare că durerea reprezintă principalul simptom al ovulației. Durerea poate fi resimțită pe o singură parte, în funcție de ovarul implicat în ovulație, poate fi percepută ca o crampă sau ca o durere înțepătoare. Durerea provocată de ovulație poate dura de la câteva minute la 48 ore și uneori poate fi însoțită de sângerare vaginală.

Dacă durerea pelviabdominală este foarte puternică și nu cedează la antialgicele administrate în mod normal, iar acest lucru vă îngrijorează, este recomandat un consult de specialitate, fie la medicul de familie, fie la medicul ginecolog. Sfaturi de urmat înainte de adresarea către un medic: 

  • Notarea datei ultimei menstruații;
  • Notarea momentului când a început durerea pelviabdominală;
  • Notarea caracteristicilor durerii pelviabdominale;
  • Dacă v-ați administrat la domiciliu antialgice sau antispastice.

Simptome perioada fertilă 

Ovulația se asociază cu perioada fertilă a unei femei. Ideal este să apelezi la ajutorul unui calendar, iar timp de câteva luni să observi pattern-ul ovulației pentru a descoperi care model ți se potrivește. Însă, cel mai bine este să îți asculți propriul corp, întrucât 20% din femei simt momentul în care se produce ovulația. Cum anume? Corpul transmite semnale sub formă de mici dureri de burtică, accentuate pe partea ovarului care ovulează. 

imagine marita cu un calendar care are incercuita data de 21 iunie

Stare de rău la ovulație 

La fel ca și în cazul menstruației, unele femei pot experimenta simptome fizice în timpul ovulației. E posibil să experimentați, pe lângă starea de rău manifestată prin greață sau vărsături, dureri la nivelul sânilor, balonare sau chiar schimbări de dispoziție. Toate acestea se datorează schimbărilor hormonale care au loc în perioada ovulației.

Balonarea ca simptom al ovulației

Pe lângă aspectele pozitive ale ovulației, există și aspecte neplăcute precum balonarea. Balonarea asociată ovulației este un simptom care apare datorită eliberării de estrogen. Cel mai frecvent, balonarea apare înainte de creșterea nivelului de LH ți se datorează reținerii de apă. În mod normal, balonarea asociată ovulației dispare în câteva zile. Dacă fenomenul se menține mai multe săptămâni, recomandarea este să vă adresați unui medic pentru a exclude alte cauze medicale. 

Există tratament pentru simptomele ovulației?

Simptomele ovulației pot fi tratate prin următoarele remedii:

  • Baie caldă;
  • Administrarea de antialgice precum Paracetamol (în absența alergiei la Acetaminofen sau derivați);
  • Daca doriți să rămâneți însărcinate, nu este indicată administrarea de antiinflamatoare precum Ibuprofen, datorită efectului pe care îl poate aveaasupra ovulației.

Totuși dacă durerea este importantă și cauzează disconfort, recomandarea este adresarea către medicul de familie sau către medicul specialist pentru eliberarea unei prescripții medicale adecvate.

De reținut este faptul că metodele contraceptive care inhibă ovulația, precum anticoncepționalele administrate pe cale orală sau implantul contraceptiv, pot duce la eliminarea durerii provocate de ovulație.

Trebuie să ne îngrijorăm dacă apare durerea în timpul ovulației?

Durerea reprezintă principalul simptom al ovulației și rareori este ceva de îngrijorat. Cel mai important lucru de luat în calcul este că durerea pelviabdominală poate să apară și în alte patologii precum:

  • Endometrioza;
  • Sindrom aderențial pelvin apărut în urma intervențiilor chirurgicale la nivel abdominal;
  • Bolile cu transmitere sexuală care pot provoca boală inflmaatorie pelvină.

Simptome după ovulație

Simptomele postovulație se manifestă diferit, în funcție de fiecare persoană. Puteți să experimentați simptome clasice precum oboseală sau dureri pelviabdominale pentru o perioadă de până la 14 zile, totul finalizându-se cu menstruația propriu-zisă. Sau dacă ați rămas însărcinată, veți începe să resimțiți simptomele de început de sarcină. 

În concluzie, simptomele principale ale ovulației sunt durerea pelviabdominală, însoțită sau nu de sângerare vaginală. Simptomele ovulației se pot trata la domiciliu și rareori necesită intervenții complexe din partea medicului. 

Sursa: nhs.uk/conditions/ovulation-pain/

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Simptomele carenței de Omega-3 la copii
    Simptomele carenței de Omega-3 la copii

    Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul...

    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"
    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"

    Mirela Vaida povestește în podcastul la care a fost invitată de către colega ei de breaslă, Teo Trandafir, cum a pierdut trei sarcini până a reușit să își aducă pe...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți
    Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți

    Odată ce ți-ai îndeplinit visul de a deveni mamă, chiar dacă îți planifici să mai ai copii, nu ți-ar trece prin cap că acest eveniment fericit s-ar putea repeta în...

    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune  „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’
    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’

    Fluturi în stomac înaintea unui examen sau a unui eveniment important. Cine nu a experimentat măcar o dată această senzație? Este știut faptul că această reacție a...

    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

    Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

    © 2024 Qbebe