Cum sunt afectate femeile însărcinate și bebelușii lor dacă se infectează cu COVID-19
Potrivit datelor CDC, femeile însărcinate care dezvoltă simptome de COVID-19, prezintă un risc dublu de a fi internate într-o secție de terapie intensivă și de a necesită ventilare mecanică și un risc de deces cu 70% mai mare decât femeile însărcinate care nu au contractat coronavirusul. De asemenea, CDC afirmă că femeile însărcinate ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 au un risc mai ridicat de a dezvolta complicații legate de sarcină, de a naște prematur sau ca bebelușul lor să fie mort la naștere.
Totodată, centrul american precizează că, deși incidența cazurilor este rară, mamele pot transmite coronavirusul bebelușilor lor. În jur de 1-4% din bebelușii născuți de femei depistate cu COVID-19 au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Concluziile se bazează pe faptul că, între ianuarie 2020 și 27 septembrie 2021, peste 125.000 de femei însărcinate au raportat că s-au infectat cu COVID-19, iar dintre acestea 22.000 au fost internate în spital și 161 și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. CDC afirmă că august 2021 ai fost luna cu cea mai mare rată de mortalitate în rândul femeilor însărcinate din SUA, care s-au îmbolnăvit cu COVID-19, 22 din totalul de 161 de decese fiind înregistrate în luna respectivă.
În acest sens, centrul american a emis o recomandare pentru femeile însărcinate ca acestea să se vaccineze împotriva coronavirusului, afirmând că vaccinurile anti-Covid nu prezintă niciun risc pentru sarcină și nu cresc riscul de a pierde sarcina.
Citește și: Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii
8 din 10 românce însărcinate nu s-au vaccinat împotriva COVID-19
În România, potrivit unui studiu recent de HotNews, 8 din 10 românce însărcinate nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. Peste 80% dintre femeile însărcinate din România care au răspuns unui sondaj cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 susțîn că nu sunt imunizate, cel mai frecvent invocat motiv fiind lipsa informațiilor cu privire la efectele vaccinului pe termen mediu și lung. Un alt argument pentru care româncele au ales să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania producătoare.
Întrebate dacă se vor vaccina după ce vor naște, 8% dintre gravide au răspuns că da, în timp ce 63% sunt sigure că nu se vor imuniza. Pe de altă parte, 12% afirmă că cel mai probabil nu vor face niciunul dintre vaccinurile disponibile în acest moment, dar nu exclud ferm această posibilitate.
Citește și: Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu
- Surse: forbes.com, emergency.cdc.gov, hotnews.ro
Surse foto: istockphoto.com