In cea de-a treia luna de sarcina, bebelusul trece de la stadiul de embrion, la cel de fat, fiind definitivata dezvoltarea lui esentiala. Astfel, sansele de a suferi un avort scad foarte mult, iar tu poti pasi mai linistita in cel de-al doilea trimestru. Corpul tau continua sa ia in greutate, astfel incat burtica ta nu va mai putea sta mult timp ascunsa sub haine. Vei simti ca se intampla ceva in abdomenul tau si vei avea o senzatie de plenitudine. Insa, in momentul in care iti schimbi brusc pozitia corpului, poti avea mici dureri abdominale.
Citeste si:
Saptamana 9 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina
Saptamana 11 de sarcina
Saptamana 12 de sarcina
Ce se intampla cu corpul tau in luna a treia de sarcina
Te gandesti: “In sfarsit, pot spune tuturor ca, de fapt, nu ma ingras, sunt doar insarcinata.”
Luna a treia de sarcina este cea mai dificila pentru gravidele care au experimentat greturile specifice. Insa, dupa ce a fost atins un nivel maxim, treptat aceste simptome neplacute se vor rari. Nici de urinarea frecventa nu veti putea scapa de tot. Chiar daca organismul a inceput sa se obisnuiasca cu cantitatea crescuta de hormoni, uterul este in continua crestere, asa ca mai tarziu va pune presiune pe vezica urinara.
Alte doua probleme cu care se pot confrunta gravidele in acest stagiu al sarcinii sunt balonarea si constipatia. Insa, pe langa toate aceste neplaceri, are loc si o schimbare fizica de dorit. Vei capata o stralucire specifica gravidelor care se datoreaza nu doar emotiei de a avea un copil, ci nivelului crescut de uleiuri naturale si al volumului de sange. Acestea confera tenului un aspect pufos, fin si stralucitor.
De asemenea, pana la finalul acestei perioade, fluctuatiile de hormoni se regleaza, ceea ce se traduce printr-o stare de confort cu tine insati, fara schimbari radicale de comportament. O alta veste buna este ca usor, usor nu te vei mai simti atat de obosita, desi nu se poate spune ca vei fi ca inainte de sarcina. De aceea este important sa iei pauze dese si sa te odihnesti suficient in cursul zilei.
Atentie, in acest stagiu al sarcinii, micile infectii locale ale zonei urogenitale sunt des intalnite, de aceea igiena este foarte importanta.
Citeste si:
Balonarea in sarcina: cauze si remedii naturiste
Greturi in sarcina: cauze, manifestari si tratamente
Remedii naturiste pentru constipatie
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 3 de sarcina
Bebelusul tau este cat o varza de Bruxelles si are aproape 8 cm! |
De acum, oasele bebelusului incep sa se intareasca, iar el poate executa miscari spontane in uter. Din pacate, mai trebuie sa astepti putin pana cand le vei putea simti. Pana la finalul acestei perioade, bebelusul va fi complet format - va avea brate, maini, picioare, degete si va putea sa inchida si sa deschida pumnii si gurita. De asemenea, incep sa se dezvolte unghiile de la maini si de la picioare, iar urechea externa este si ea formata. Tot acum se initiaza si procesul de dezvoltare al mugurilor dentari.
In acest stadiu al sarcinii, ochii bebelusului sunt larg deschisi, intrucat pleopele se vor forma mai tarziu. Chiar daca iti doresti foarte tare sa afli daca este baietel sau fetita, va trebui sa mai ai putina rabdare. Organele reproducatoare sunt inca in dezvoltare si nu se pot diferentia clar la ecografie.
In luna a treia de sarcina, capul bebelusului reprezinta inca partea cea mai mare din corp, aproape jumatate. De retinut faptul ca structura creierului este similara cu cea de la nastere. Sistemul circulator si urinar functioneaza, iar ficatul produce bila. La sfarsitul acestei perioade, bebelusul masoara aproximativ 7,6 - 10 cm si cantareste 28 g.
Citeste si:
La cate saptamani se vede sexul copilului?
Cand se simt miscarile bebelusului?
Modalitati amuzante de a ghici sexul copilului
Analize si informatii medicale in a treia luna de sarcina
A sosit momentul pentru cea de-a doua vizita regulata in cabinetul medicului ginecolog. Nu ezita sa-i pui intrebari in legatura cu toate aspectele care te intereseaza, intrucat el este cel mai in masura sa-ti ofere sfaturi de specialitate personalizate. Ai putea sa le notezi intr-o agenda, fiindca de multe ori se intampla sa iesi din cabinet si sa-ti dai seama ca ai ramas cu cateva nelamuriri.
In cadrul acestei vizite, doctorul te va intreba in primul rand cum te simti si daca ai probleme cu sarcina. Apoi, vor fi controlate greutatea si tensiunea arteriala, putand fi realizata si o ecografie - un moment mult asteptat de fiecare data de catre orice viitoare mama. Este important si consultul obstetrical pentru a cerceta starea vaginului, a colului uterin, precum si marimea uterului. De asemenea, in functie de starea fiecarei persoane in parte, medicul poate solicita realizarea unui nou set de analize.
Citeste si:
Analize in primul trimestru de sarcina
Ecografiile in primul trimestru de sarcina
Analize in sarcina: rezultate care nu trebuie sa te ingrijoreze
Sfaturi si trucuri pentru luna a treia de sarcina
• Daca esti o persoana activa si nu vrei sa renunti la antrenamentele fizice, atunci asigura-te ca iti faci bine incalzirea inainte de a incepe exercitiile. De asemenea, este bine sa le eviti pe cele care presupun sa te intinzi pe spate.
• Este timpul sa iesi la cumparaturi! Chiar daca burtica nu este atat de vizibila, este bine sa te pregatesti din timp. In functie de sezon si de preferinte, alege o pereche de blugi mai larguti si generosi cu talia, dar si o rochita sau o bluza de graviduta.
•
Poti incepe chiar sa vizitezi magazinele de hainute pentru copii. Pe langa zambetele largi pe care ti le va aduce, te va ajuta sa te familiarizezi cu body-urile, botoseii, culorile si nebunia de modele.
•
Incarca-te cu energie pozitiva si impartaseste-le tuturor celor dragi din bucuria ca in curand vei fi mamica.
Citeste si:
Gimnastica in timpul sarcinii: exercitii, idei, sfaturi
Cand se vede burtica in sarcina?
Trucuri pentru a economisi bani pe hainele de maternitate
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;