Atentie! In luna a sasea poti avea ameteli. Acestea au loc din cauza cresterii volumului de sange si nu reprezinta un motiv sa mananci mai mult - pur si simplu trebuie sa te ridici mai incet.
Citeste si:
Saptamana 21 de sarcina
Saptamana 22 de sarcina
Saptamana 23 de sarcina
Saptamana 24 de sarcina
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 6 de sarcina
Bebelusul tau este cat un mango de mare si cantareste aproximativ 500 de grame! |
In cea de-a sasea luna de sarcina, ochii sunt dezvoltati pe deplin, bebelusul dobandind chiar abilitatea de a clipi. Uneori poate sa sughita, sa planga si sa dea din maini si din picioare - in mod sigur ai simtit pana acum loviturile micutului.
Tot in acest stagiu al sarcinii, plamanii bebelusului secreta o substanta ce se numeste surfactant, cu rol in maturizarea alveolelor pulmonare, stiut fiind faptul ca plamanii sunt printre ultimele organe care se maturizeaza complet. De asemenea, toracele realizeaza miscari de inspiratie si expiratie, antrenandu-se astfel pentru respiratie.
Osul urechii interne s-a solidificat si el, asa ca acum bebelusul poate face diferenta intre zgomotele interne si cele din afara uterului. O alta schimbare importanta este formarea celulelor albe ce au rolul de a proteja fetusul de infectii.
La sfarsitul lunii a sasea de sarcina, bebelusul masoara aproximativ 25-30 cm si poate cantari 500 g.
Citeste si:
De ce este important sa vorbesti cu bebe inca din burtica
Cele mai bune melodii in sarcina pentru bebe
Afla cum trebuie sa te misti cand astepti un copil
Ce se intampla cu corpul tau in luna a sasea de sarcina
Te gandesti : “Iubesc semnul de prioritate pentru gravide.”
Continui sa iei in greutate, iar acest lucru ar trebui sa te bucure, nu sa te deprime, cum patesc unele femei. Aspectul tau de femeie gravida este acum vizibil pentru toata lumea care-ti zambeste larg, te felicita si mai ales isi doreste sa puna mana pe burtica. Insa, incepand cu aceasta perioada, poti trece si prin momente neplacute, pierzand mici cantitati de urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi mai tare. Poti preveni acest lucru prin practicarea exercitiilor Kegel.
In cea de-a sasea luna de sarcina, presiunea exercitata de uter iti poate da frecvent arsuri stomacale si balonari, mai ales dupa o masa copioasa. Tot cresterea uterului poate duce la aparitia vergeturilor, asa ca fii consecventa in aplicarea de creme hidratante zilnic, mai ales pe zonele problema: abdomen, sani si coapse.
De asemenea, poate aparea o noua situatie dificila: refluxul gastro-esofagian, ce presupune urcarea continutului gastric in esofag. Acesta se poate rezolva cu ajutorul unor medicamente, insa este indicat sa-i spui medicului pentru ca el sa iti dea un tratament care este permis in sarcina.
In luna a sasea de sarcina este normal sa simti miscarile copilului in fiecare zi. Unele femei pot experimenta contractii Braxton-Hicks, o senzatie de strangere generalizata a uterului. De obicei, nu sunt dureroase si nu dureaza mai mult de o ora. Sunt inofensive, neindicand un travaliu prematur. Daca te afli la primul copil, este posibil chiar sa le scapi din vedere.
|
Bebelusul la 26 de saptamani de sarcina |
Analize si informatii medicale in a sasea luna de sarcina
In aceasta luna poti discuta cu medicul despre realizarea testului de depistare a marcherilor hepatitei B. O alta analiza indicata este NFS (numaratoarea formulei sangvine). Aceasta depisteaza o eventuala disfunctie a maduvei osoase sau alte afectiuni, precum anemie, cresterea nivelului de globule albe sau profilele de coagulare.
Daca ai Rh negativ, acum se cerceteaza formarea anticorpilor.
Tot acum se efectueaza testul pentru diabet. Acesta consta in calcularea glicemiei din sange la o ora dupa ingerarea a 50 de grame de glucoza.
Citeste si:
Diferente dintre contractiile Braxton-Hicks si cele reale
Exercitii Kegel in sarcina
Testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii
Sfaturi si trucuri pentru luna a sasea de sarcina
• Stomacul si intestinele au tot mai putin loc in cavitatea abdominala, asa ca cel mai bine este sa eviti mesele copioase si sa faci scurte plimbari dupa masa pentru a usura procesul de digestie.
• Tine un jurnal al greutatii tale. Acesta poate fi util medicului curant, aratand astfel evolutia sarcinii. Medicii recomanda luarea unui kilogram in aceasta perioada, tot ce este in plus fiind mai dificil de pierdut.
• Intrucat nu mai este mult pana la venirea bebelusului pe lume, trebuie
sa te gandesti cum il vei primi in casa ta. Evalueaza situatia impreuna
cu sotul tau si stabileste daca cel mic va avea camera lui separata sau
va dormi cu voi, ce fel de patut este mai potrivit, care sunt
echipamentele necesare, mai ales in primele luni de viata, spre exemplu
caruciorul. Poti discuta cu alte mamici, iar apoi poti cauta pe internet
diverse modele si preturi.
Citeste si:
Cum evolueaza greutatea in sarcina
Cum alegi culorile din camera copilului
Care este cel mai bun carucior pentru bebelus
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;
Sursa foto:
Med ART Studios via Parents.com;