In saptamanile ce vor urma, bebelusul va lua in greutate pe masura ce organismul se pregateste pentru viata in afara pantecului. El poate supravietui inca de pe acum in cazul unei nasteri de urgenta, aproximativ 30% dintre tripleti si 10% dintre gemeni se nasc in acest stadiu al sarcinii, insa cel mai bine pentru bebelusi este sa-si continue dezvoltarea in uter.
Citeste si:
Saptamana 25 de sarcina
Saptamana 26 de sarcina
Saptamana 27 de sarcina
Saptamana 28 de sarcina
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 7 de sarcina
Bebelusul tau este cat o varza chinezeasca si cantareste aproximativ 1250 de grame! |
In luna a saptea de sarcina, bebelusul intra intr-o faza rapida de dezvoltare a creierului, insa nu creste doar cantitatea de tesut, ci se finalizeaza si procesele caracteristice acestui organ extraordinar. Totodata, unele sisteme inca mai au nevoie de timp ca sa atinga stadiul de maturizare. Plamanii si ficatul isi continua dezvoltarea, iar sistemul imunitar se imbunatateste.
De asemenea, in acest stadiu la sarcinii, bebelusul continua sa acumuleze grasimi care il vor ajuta sa iasa la nastere. Acum el isi poate roti privirea fara sa fie nevoie sa intoarca capul. Lanugo incepe sa dispara, desi in cazul unora, acesta persista si la cateva saptamani dupa nastere.
La finalul acestei luni (saptamana 31), bebelusul va cantari 1.750 g si va masura in lungime 39 cm.
Citeste si:
Pericole la care expui bebelusul daca nu te odihnesti suficient in sarcina
Ingrijirea bebelusului: 10 marci incercate de mamici
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Ce se intampla cu corpul tau in luna a saptea de sarcina
Te gandesti: “De ce la fiecare imagine, reclama, film cu bebelusi toata lumea se intoarce spre mine?”
Pe masura ce sarcina inainteaza, apar o serie de probleme pentru organismul tau. Uterul in crestere incearca sa-si faca loc in zona pelviana, provocand dureri de spate si urinare frecventa. Kilogramele in plus fac uneori imposibila gasirea unei pozitii confortabile, mai ales noaptea, ducand astfel la probleme de somn.
Din seria schimbarilor fizice datorate sarcinii, ce au loc in acest stagiu, mai face parte si formarea colostrului, chiar daca nu ai secretii. De retinut este faptul ca proprietatile imunologice pentru care este faimos vor aparea abia in timpul travaliului.
In luna a saptea de sarcina ai putea avea probleme cauzate de constipatie sau hemoroizi.
|
Bebelusul la 31 de saptamani de sarcina |
Analize si informatii medicale in a saptea luna de sarcina
Controalele lunare in cabinetul medicului ginecolog sunt esentiale, ele urmarind in detaliu evolutia sarcinii. Este recomandata o noua ecografie in saptamanile 31- 32. De asemenea, in functie de starea ta de sanatate, doctorul poate solicita o noua serie de analize de sange.
Daca inca nu ai discutat despre planul de nastere cu medicul care iti urmareste sarcina, acum este momentul sa-ti lamuresti orice dileme. Incearca sa afli cat mai multe informatii despre diversele modalitati de nastere si, daca nu ai probleme de sanatate restrictive, atunci poti alege sa fii asistata de o moasa sau sa-l aduci pe micut pe lume intr-un mediu pe care deja il cunoaste - apa.
Citeste si:
Insomniile in timpul sarcinii
Ecografiile in al treilea trimestru de sarcina
Nasterea in apa, argumente pro si contra
Sfaturi si trucuri pentru luna a saptea de sarcina
• Se apropie concediul de maternitate, o pauza binevenita mai ales pentru gravidele care au sarcina dificila si care nu mai pot face fata pogramului de munca.
• Chiar daca nu poti trai fara pantofii tai cu toc, in cel de-al treilea trimestru de sarcina este indicat sa renunti la ei. Kilogramele in plus si durerile de spate nu te vor lasa sa te simti confortabil in ei, asa ca cel mai bine este sa alegi ceva cu talpa joasa. In mod sigur vei gasi in magazine destule modele care sa te faca fericita.
• Daca ai probleme cu somnul, incearca sa gasesti acea pozitie in care te simti bine, adu mai multe perne in dormitor sau chiar poti testa canapeaua.
• Profita de timpul in care esti acasa pentru a afla mai multe despre alaptare. Daca inca nu te-ai decis asupra acestui aspect, acum este momentul sa te informezi si sa iei o decizie.
• La urmatoarea vizita la ginecolog, discuta cu acesta despre planul de nastere. Astfel, vei primi informatii pretioase care vor lua loc dilemelor cu care se confrunta orice gravida.
Citeste si:
Nasterea in maternitatea de stat sau cea privata?
Alaptarea la san: top 10 intrebari si raspunsuri
Arsurile la stomac din timpul sarcinii
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;
Sursa foto:
Med ART Studios via Parents.com;