Luna a cincea este una magica pentru bebelus! Treptat i se dezvolta toate simturile, experimentand auzul vocii tale, diferenta dintre lumina si intuneric sau gustul lichidului amniotic. De asemenea, isi poate atinge fata, mainile si placenta, descoperind astfel mediul in care traieste.
Citeste si:
Saptamana 17 de sarcina
Saptamana 18 de sarcina
Saptamana 19 de sarcina
Saptamana 20 de sarcina
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 5 de sarcina
Bebelusul tau este cat o nuca de cocos si are aproximativ 227 de grame! |
Luna a cincea de sarcina este momentul in care bebelusul in sfarsit te poate auzi, atat pe tine, cat si pe cei care-i vorbesc. Desi auzul va fi complet abia in luna a saptea, el se poate speria de zgomotele bruste. Continua sa-i vorbesti, sa-i spui chiar povesti sau cantecele. Chiar daca nu te poate intelege inca, acest lucru il va ajuta mai tarziu sa-ti recunoasca vocea.
De asemenea, tot in acest stadiu al sarcinii are loc si dezvoltarea simtului vazului. Chiar daca ochii lui nu pot face diferenta decat intre lumina si intuneric, acest lucru il ajuta sa se familiarizeze cu ciclul noapte-zi. Si celelalte simturi incep sa se activeze, el reusind sa deosebeasca gustul dulce de cel amar al placentei.
In luna a cincea de sarcina, glandele sebacee incep sa secrete o substanta vascoasa, ca o grasime, numita vernix caseosa, avand rolul de a proteja pielea bebelusului impotriva lichidului amniotic. La finalul acestei perioade, bebelusul tau va masura 19 cm in lungime si va cantari 350 g.
Citeste si:
De ce este important sa vorbesti cu bebe inca din burtica
Cele mai bune melodii in sarcina pentru bebe
Stii cat de inteligent este bebe inca din burtica?
Ce se intampla cu corpul tau in luna a cincea de sarcina
Te gandesti: “Of, iar sforaie langa mine, iar nu pot sa dorm. Nu, nu, stai, eu sunt cea care sforaie.”
Noi probleme pot aparea acum pentru viitoarea mamica: glezne si picioare umflate, dureri de gambe si de spate. Ele sunt puse pe seama cresterii in greutate si sunt agravate daca stai mult timp in picioare.
O alta modificare vizibila ce are loc in cea de-a cincea luna de sarcina consta in cresterea mai rapida a parului si a unghiilor. In special parul este mai rezistent si nu cade mai deloc. Insa atentie, aceasta situatie va fi echilibrata la doua luni dupa nastere cand vei experimenta un episod in care te vei trezi cu multe fire de par in perie.
De asemenea, incepand cu luna a cincea, vei transpira mai des si mai mult, din cauza activitatii glandei tiroide. Desi este inca devreme, unele femei incep sa aiba mici secretii ale glandelor mamare. Insa, indiferent de situatie, nu trebuie sa te ingrijorezi, intrucat acestea nu afecteaza in niciun fel capacitatea ta de alaptare.
Bebelusul la 22 de saptamani de sarcina |
Analize si informatii medicale in a cincea luna de sarcina
Acum are loc cea mai importanta ecografie din sarcina, cea de morfologie fetala, 4D, programata in saptamana 20-22 de sarcina. Medicul va masura si va analiza fiecare organ in parte, pentru a se asigura ca nu exista riscul unei malformatii. Retine insa ca aceasta ecografie nu poate detecta toate anomaliile.
Citeste si:
Ecografia 4D in sarcina
Picioare umflate in sarcina
Durerile de spate in timpul sarcinii
Sfaturi si trucuri pentru luna a cincea de sarcina
• Continua sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe si legume, chiar daca te confrunti cu un apetit crescut pentru diverse alimente.
• Burtica incepe sa creasca si este posibil sa-ti faca probleme noaptea, cand nu adormi tot cautand o pozitie confortabila. O solutie este sa aduci mai multe perne in dormitor pe care sa le asezi strategic.
• Poti incepe pregatirea pentru nastere! Chiar daca mai ai inca patru luni, este bine sa le folosesti chibzuit. Afla mai multe informatii si inscrie-te la cursuri de gravide unde poti practica tehnici de relaxare, gimnastica specifica sau poti urma cursuri de puericultura impreuna cu partenerul tau.
• Pentru ca cel de-al doilea trimestru de sarcina este cel in care te simti cel mai bine, acum este momentul sa te rasfeti cu plimbari prin librarii cautand carti despre sarcina, pregatirea pentru sarcina sau ingrijirea nou-nascutului.
Citeste si:
Cursuri Lamaze: de ce, unde si cum sa le facem
Alimente recomandate in sarcina
Ingrijirea sanilor in perioada sarcinii
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;
Sursa foto:
Med ART Studios via Parents.com;