Top 5 tehnici de reproducere asistata

Top 5 tehnici de reproducere asistata

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tehnicile de reproducere asistata constituie o modalitate prin care cuplurile care sufera de infertilitate pot obtine o sarcina, insa in multe cazuri nu este suficienta utilizarea uneia singure. Haideti sa aflam care sunt cele mai des utilizate 5 tehnici de reproducere asistata, alaturi de cateva informatii esentiale legate de fiecare in parte.

In urma cu mai mult de doua decenii, utilizand o procedura experimentala denumita fertilizare in vitro, medicii au reunit un ovul cu spermatozoizi intr-un recipient de laborator si, pentru prima data, conceptia a devenit posibila in afara corpului unei femei caci, noua luni mai tarziu, primul bebelus creat cu ajutorul unei tehnici de repreoducere asistata s-a nascut. In zilele noastre, aceste tehnici nu includ doar fertilizarea in vitro, ci mai multe optiuni in fivfunctie de statusul individual al pacientilor, optiuni care de obicei sunt combinate cu terapii conventionale cum sunt medicamente de fertilitate pentru a spori sansele de succes. Insa, aceste tehnici sunt invazive si destul de costisitoare, reprezentand o ultima sansa in cazul cuplurilor. De multe ori apare un risc de sarcini multiple, insa acesta este mai mic in comparatie cu hiperstimularea ovariana controlata. In cazul in care riscul de defecte genetice este crescut, prin intermediul unora din tehnicile de reproducere asistata acesta poate fi verificat inainte de transfer si implantare (diagnostic genetic preimplantare). Din punct de vedere statistic, aproximativ unul din fiecare trei cicluri de reproducere asistata conduce la o nastere, si mai exact, la femeile pana in 35 ani un procent de peste 47% din cicluri conduce la sarcina, iar 87% din sarcini se finalizeaza cu nasteri vii (in SUA); acest procent scade odata cu varsta, astfel la femeile intre 41-42 ani rata de sarcina este de 20% si doar 62% din aceste sarcini se finalizeaza cu nasteri vii. Folosirea ovocitelor donate este de obicei indicata pentru femeile de peste 42 ani.
 
Citeste si:
Totul despre hiperstimularea ovariana controlata 
Totul despre gonadotropine  

Inseminarea intrauterina (IUI)

Reprezinta amplasara spermei barbatului in uterul femeii cu ajutorul unui tub lung, subtire. Inseminarea intrauterina este indicata: femeilor care au leziuni/defecte ale cervixului, barbatilor care au calitate slaba a spermei, barbatilor care au motilitate redusa a spermei, barbatilor care nu pot obtine erectii, barbatilor care au ejaculare retrograda (sperma este ejaculata in vezica si nu in penis). Aceasta procedura poate fi folosita alaturi de medicatie pentru stimularea ovulatiei, in acest mod fiind crescute sansele de sarcina (uneori), iar succesul sau depinde de cauza infertilitatii de cuplu. Daca este realizata lunar cu sperma proaspata sau crioconservata, rata de succes poate ajunge de 20% pe ciclu in functie de existenta medicamentelor asociate, varsta femeii (cele peste 40 ani sau cu rezerva ovariana redusa) si diagnostic, dar si alti factori. Aceasta tehnica trebuie utilizata timp de maxim 3 luni la femeile care ovuleaza spontan (singure), dar si mai mult pentru cele care sufera de sindromul ovarului polichistic si/sau anovulatie/oligo-ovulatie.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Este una din cele mai des folosite proceduri si presupune combinarea ovulelor/gametilor cu sperma intr-un recipient in laborator. Odata ce apare fertilizarea, embrionii se dezvolta timp de 3-5 zile inainte de introducerea in uter. Poate fi folosita pentru tratamentul infertilitatii datorat oligospermiei, anticorpilor spermici, disfunctiei tubare, endometriozei sau infertilitatii de cauza inexplicabila. Procedura implica urmatoarele:

- hiperstimulare ovariana controlata: cu Clomifen si/sau gonadotropine; uneori se apeleaza si la agonist/antagonist catenade GnRH pentru a preveni ovulatia prematura. In final se administreaza hCG pentru a induce maturizarea foliculara finala si ovulatia. Aceasta faza dureaza aproximativ 8-14 zile si este de obicei sub forma injectabila; impune supravegherea dezvoltarii ovulelor prin ecografie transvaginala, dar si prin teste de sange (producerea de estrogen)
- prelevarea ovocitelor: la aproximativ 34-36 ore dupa administrarea hCG, ovocitele sunt prelevate direct prin punctie a foliculului cu ghidaj ecografic (pentru a vizualiza ovarele si foliculii) sau mai rar laparoscopic (se insereaza un ac prin peretele vaginal pana la ovare si se aspira ovulele din ovare); uneori se apeleaza la sedare usoara si medicamente analgezice (dureaza aproximativ 30 minute).
- fertilizarea: ovocitele sunt inseminate in vitro (mostra de sperma este in general spalata de mai multe ori cu mediu de cultura tisular si concentrata pentru motilitatea sporita a spermatozoizilor). Sperma este amplasata intr-un recipient cu ovulele si lasata peste noapte intr-un incubator, fertilizarea aparand de la sine; cand nu se intampla acest lucru, se apeleaza la o procedura de injectare (injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor; in procent de 60% este utilizata in SUA).
- cultura embrionara: dupa adaugarea spermei, ovocitele sunt cultivate timp de 2-5 zile
- transferul embrionar: doar 1 sau cativa embrioni rezultati sunt transferati in cavitatea uterina in mod natural (prin vagin) cu ajutorul unui cateter flexibil, minimizand sansa de sarcina multipla (cel mai mare risc in FIV); procedura este lipsita de durere, insa uneori femeile experimenteaza crampe. Numarul de embrioni transferati depinde de varsta femeii si de raspunsul potential la procedura; alti embrioni pot fi crioconservati in azot lichid pentru transfer intr-un ciclu ulterior. Embrionul ar trebui sa se implanteze in mucoasa uterina in decurs de 6-10 zile de la procedura.

Citeste si:

Ce faci cand nu mai exista speranta? Fertilizarea in vitro 

Injectia intracitoplasmatica a spermei (ICSI)

Unul din spermatozoizii partenerului (pentru a evita fertilizarea de cate spermatozoizi anormali) este introdus in ovul cu ajutorul unui ac microscopic (la fertilizarea in vitro sunt mai multi spermatozoizi amplasati aproape de exteriorul ovulului) care este apoi este cultivat; se realizeaza in laborator cu ajutorul unor instrumente microscopice. icsiOdata ce apare fertilizarea, embrionul rezultat este introdus in uter sau in trompele uterine (ca in cazul fertilizarii in vitro). Aceasta tehnica identificata din anul 1992 este folosita de obicei de cuplurile in care exista probleme grave cu sperma (calitate/numar de spermatozozi redus sau motilitate slaba), uneori si de cuplurile in varsta sau de cele la care fertilizarea in vitro a esuat. Ovocitele sunt obtinute la fel ca in cazul fertilizarii in vitro. In anul 2010, aproximativ 2/3 din toate ciclurile de reproducere asistata din SUA au implicat injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului. S-au constat insa riscuri sporite de defecte la nastere (defecte ale tractului reproducator masculin), probabil din cauza ca procedura insasi poate deteriora spermatozoidul, ovulul sau embrionul sau pentru ca uneori sperma prezinta mutatii ale cromozomului Y.

Transferul intrafalopian al gametilor (GIFT)

Ovulele sunt combinate cu sperma partenerului intr-un recipient de laborator, apoi introduse chirurgical distal in trompele uterine (nu in uter) utilizand un laparoscop sau un tub subtire din fibra (transvaginal). Fertilizarea se petrece in afara corpului si embrionul se implanteaza natural. Desi aceasta procedura era odata utilizata deseori, in prezent nu se mai practica la fel de mult (1% din tehnicile de reproducere asistata din SUA) datorita succesului pe care il detine fertilizarea in vitro. Este folosita in general de femeile cu infertilitate inexplicabila, cu functie normala tubara (au trompele uterine normale), cu endometrioza sau in caz de disfunctii ale spermatozoizilor; unele cupluri o iau in considerare din motive religioase. Ovocitele si sperma sunt obtinute la fel ca la fertilizarea in vitro. Rata de nasteri vii pe ciclu oscileaza intre 25-35% la majoritatea centrelor de fertilitate. Limitarea acestei tehnici consta in faptul ca fertilizarea nu poate fi confirmata.

Transferul intrafalopian al zigotilor (TIFZ)

Aceasta tehnica difera de transferul intrafalopian al gametilor, deoarece fertilizarea are loc in laborator si nu in trompele uterine, insa este similara prin faptul ca ovulul este transferat in trompa uterina si nu in uter si necesita de asemenea laparoscopie. Ovulele sunt amestecate cu sperma partenerului intr-un recipient de laborator, apoi introduse chirurgical in trompele uterine; se asteapta la fel ca la fertilizarea in vitro pana apare fertilizarea. ZIFT este responsabila pentru mai putin de 1% din tehnicile de reproducere asistata din SUA.

 

 www.catena.ro
catena

Citeste si:

Varstele femeii si sarcina 

Mamele surogat sau purtatoare: o industrie intr-o continua crestere 

Surse:

www.babycenter.com; www.merckmanuals.com; www.nichd.nih.gov; www.medicinenet.com; www.asrm.org; www.american-hospital.org; www.advancedfertility.com

Articolul urmator
Aveau 6 copii și își mai doreau unul. Dar au adus pe lume cvadrupleți concepuți natural
Aveau 6 copii și își mai doreau unul. Dar au adus pe lume cvadrupleți concepuți natural

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    Cum scapi de coșmaruri: tehnici de încercat
    Cum scapi de coșmaruri: tehnici de încercat

    Coșmarurile, adesea privite ca intruziuni tulburătoare sau chiar nedorite în somnul nostru, au o semnificație mult mai profundă decât ne-am putea imagina. Deși ne pot trezi...

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    © 2024 Qbebe