Importanta analizelor preconceptionale

Importanta analizelor preconceptionale

Iuliana Moraru

Fa-ti o serie de analize inainte de sarcina pentru a inlatura orice risc legat de viitoarea ta sarcina, de posibilitatea aparitiei unor afectiuni sau a unor complicatii in perioada de gravidie. Analizele preconceptionale reprezinta primul pas pe care trebuie sa-l faci daca te-ai hotarat sa ramai insarcinata

De ce sunt recomandate aceste analize inainte de sarcina? Pentru ca, in conditiile aparitiei unor probleme, le poti rezolva fara a afecta dezvoltarea copilului.

Care sunt analizele preconceptionale de care ai nevoie?

Pasul 1: Prima vizita la medic

Dupa o prima discutie cu medicul tau, acesta va evalua starea ta de sanatate generala si iti va solicita realizarea unor investigatii, tinand cont de starea de sanatate a organismului tau sau de antecedentele tale familiale.

Pasul 2: Istoricul medical

Printre primele intrebari ce iti vor fi adresate se vor numara:
1. Care sunt obiceiurile tale alimentare?
2. Cata miscare faci zilnic?
3. Care sunt conditiile tale de viata?

De asemenea, va trebui sa ii prezinti, pe larg, afectiunile de care au suferit, de-a lungul timpului, membrii familiei tale, afectiuni precum diabetul, hipertensiunea arteriala sau probleme genetice.
Un lucru foarte important este sa ii spui medicului tau ce metoda contraceptiva folosesti sau ai folosit, daca ai avut probleme menstruale, pierderi de sarcina, avorturi sau sarcini extrauterine.

Pasul 3: Masurarea tensiunii arteriale

Reprezinta una dintre cele mai importante etape in investigatia preconceptionala deoarece este esential sa afli daca prezinti afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala, pacientele cu risc, fiind mai expuse complicatiilor.

In conditiile in care analizele arata ca ai astfel de probleme, vei fi instruita in legatura cu tratamentul adecvat cu risc minim in perioada de sarcina, iar medicul va trebui sa iti explice care ar putea fi posibilele complicatii si diagnosticarea lor precoce.

masurarea tensiunii arteriale

Pasul 4: Examenul pelvian

In urma acestui examen, medicul va sti daca uterul, ovarele si celelalte organe ale tale sunt perfect sanatoase si pregatite sa sustina cu bebelus.
Daca testul arata ca ai unele infectii sau alte probleme cum ar fi fibromul sau chisturile ovariene, le poti trata, marindu-ti, astfel, sansele ca viitoarea sarcina sa fie lipsita de orice fel de complicatii.

Conditia esentiala inainte de a ramane insarcinata este sa te asiguri ca sanatatea ta este perfecta, pentru ca sarcina poate dezechilibra anumite boli care exista deja, iar tratamentul acestora va fi mai dificil in timpul sarcinii.

Fii foarte atenta deoarece anumite afectiuni pot avea efecte nedorite asupra sarcinii, ducand la o serie de complicatii.

Pasul 5: Testul Papanicolau

De fapt, Testul Papanicolau trebuie efectuat, o data pe an, de orice femeie cu o viata sexuala activa. In ce consta acest test? Medicul va recolta probe de la nivelul colului uterin si al vaginului pentru depistarea unor eventuale anomalii celulare.

examen de urina

Pasul 6: Examenul de urina

Pentru a putea identifica eventualele infectii ale tractului urinar ori diabetul, medicul va solicita efectuarea unor analize de urina. Din pacate, daca tu, ca mama, suferi de astfel de infectii urinare, risti sa ai dificultati la nastere ori cel mic sa aiba o greutate sub medie.

Pasul 7: Teste de sange atat pentru tine cat si pentru partener

Intre sangele tau si al partenerului pot exista incompatibilitati, in acest caz fiind necesara idenficarea grupei sangvine si a RH-ului.

Printre celelalte teste de sange pe care ar trebui sa le faci se numara:
- hemoleucograma, in urma careia vei depista daca suferi sau nu de anemie
- teste obisnuite precum glicemie, uree, creatinina, ce pot evidentia existenta anumitor boli
- teste pentru bolile cu transmitere sexuala cum ar fi sifilis, HIV
- teste pentru hepatita B si C.

Pentru ca una dintre afectiunile cele mai periculoase in timpul sarcinii esterubeola , fa-ti analize ce au ca scop identificarea anticorpilor din sange. Poti sa iti faci, de asemenea, un vaccin care iti va oferi protectie si imunizare cel putin pe perioada sarcinii.

Pasul 8: Tiroida - un organ sensibil

Daca stii ca ai sau ai avut, in trecut, probleme cu tiroida, este indicat sa faci teste specifice inainte de a ramane insarcinata deoarece o functionare lenta a acesteia poate provoca intreruperea spontana a sarcinii, infertilitate sau probleme in dezvoltarea fatului.

teste genetice

Pasul 9: Testele genetice

Aceste tip de teste este necesar in cazul in care stii ca in familia ta au existat cazuri de afectiuni genetice, daca ai trecut de varsta de treizeci si cinci de ani ori daca tatal are peste cincizeci de ani.

Pasul 10: Teste suplimentare

Daca in urma testelor efectuate se constata ca prezinti un risc crescut de a naste un copil cu malformatii, medicul iti va recomanda o serie de alte analize suplimentare, care vor confirma sau infirma rezultatul initial al analizelor. In cazul in care si aceste analize confirma o anomalie genetica, vei fi informata de acest lucru, decizia de a duce o sarcina fiind strict a ta.

Din pacate, in Romania foarte putine astfel de teste si investigatii prenatale au caracter obligatoriu si sunt suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Tu esti singura persoana care trebuie sa-si asume responsabilitatea morala de a aduce pe lume un copil si de a face toate analizele necesare pentru a te asigura ca piticul va fi voinic si sanatos.

Iti recomand sa apelezi la un medic obstetrician bun, care sa iti urmareasca evolutia inca din perioada preliminara sarcinii.

Si pentru ca testele prenatale uzuale iti dau primele certitudini ca vei avea un copil sanatos, nu mai sta pe ganduri si apeleaza la un medic specialist!

cuplu

 

Articolul urmator
Am aflat că sunt însărcinată deși nu am avut relații intime cu un bărbat de mai bine de 6 ani
Am aflat că sunt însărcinată deși nu am avut relații intime cu un bărbat de mai bine de 6 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!
    Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!

    Zâmbetul este una din cele mai puternice arme pe care le avem în fața necazurilor. Zâmbetul ne este oferit gratuit de Mama Natură și ne ajută în cele mai dificile...

    Iertarea de sine: de ce este importantă
    Iertarea de sine: de ce este importantă

    Să ajungi la iertarea de sine nu este un demers la îndemână, în condițiile în care ai de înfruntat sentimente și gânduri nu tocmai plăcute. Acestea...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Parathormon intact: importanță si valori normale
    Parathormon intact: importanță si valori normale

    Parathormonul intact (PTH intact) este o formă activă a parathormonului, un hormon esențial produs de glandele paratiroide.

    Vina de mamă: este în regulă să nu vrei să participi la un eveniment lipsit de importanță de la școala copiilor?
    Vina de mamă: este în regulă să nu vrei să participi la un eveniment lipsit de importanță de la școala copiilor?

    Sentimentul de vinovăție este atât de înrădăcinat în cultura noastră, încât este văzută ca un lucru "firesc". Aproape fiecare mamă se simte vinovată...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    © 2025 Qbebe