Ce se intampla
Ovulatia reprezinta o componenta esentiala a procesului de conceptie si este caracterizata de prezenta unui nivel ridicat prematur al hormonului luteinizant (LH), insa nu se cunoaste exact daca poate cauza in vreun fel pierderea sarcinii (unii specialisti considera ca exista un risc in acest sens, insa informatiile sunt contradictorii); se ia in considerare nu nivelul de maturitate al ovulului, ci mai degraba aspectul mucoasei uterine care nu este adecvata implantarii ovulului (prea subtire). Iata din ce motiv sansele de a ramane insarcinate sunt reduse in cazul ovulatiei premature:
- pot fi eliberate ovule care nu s-au maturizat corespunzator; acestea nu sunt bune pentru fertilizare si implantare in comparatie cu cele maturizate normal
- sistemul reproducator (nivelele hormonale) nu este coordonat cand ovulatia este prematura, prin urmare scad sansele de a procrea
- mucoasa uterina (endometrul) poate sa nu fie pregatit pentru implantare; ovulul este fertilizat insa blastocistul (ovulul fertilizat) ajunge in uter si nu se poate implanta corespunzator.
Cauzele aparitiei acestei probleme sunt variate si nu foarte bine intelese. Cea mai des intalnita cauza este reprezentata de fluctuatia hormonilor indusa de stres. Deoarece hormonii sunt responsabili pentru eliberarea ovulului, o crestere brusca a LH si estrogen poate determina ovarul sa elibereze ovulul. Si functionarea creierului interfereaza cu momentul ovulatiei deoarece cand hipotalamusul secreta prea multa gonadotropina, glanda pituitara produce in consecinta hormonii ce cauzeaza ovulatia-apare ovulatia prematura.
Ciclul menstrual
Faza foliculara este reprezentata de prima jumatate a ciclului (de obicei zilele 1-14, intr-un ciclu de 28 zile), iar faza luteala este ultima jumatate a ciclului, aparand dupa ovulatie (de obicei dupa zilele 14-28 intr-un ciclu de 28 zile). In cazul in care aveti ovulatie prematura, inseamna ca faza foliculara este mai scurta. Iata ce se intampla in timpul acesteia ce va poate impiedica sa ramaneti insarcinate:
Prima zi a ciclului este prima zi in care sangerati si atunci incepe procesul de descompunere a endometrului. La cateva zile dupa menstruatie, corpul incepe sa produca hormonul foliculostimulant (FSH) ce incepe sa stimuleze dezvoltarea a zeci si chiar sute (uneori) de foliculi in ovare. Nivelul acestui hormon ar trebui sa fie cel mai ridicat si este cel mai important in prima saptamana a ciclului menstrual. Pana in ziua 7, unul sau doi foliculi au devenit dominanti si vor continua sa creasca si sa se dezvolte in timp ce restul mor. Scaderea nivelelor de FSH este considerata de multi endocrinologi a reprezenta factorul cauzator pentru moartea foliculilor nondominanti (cei mai puternici si mai buni-din punct de vedere genetic si biologic-supravietuiesc; este un fel de selectie naturala). Aproximativ in ziua 7, foliculul dominant va transmite corpului sa produca mai mult estrogen si intr-un ciclu tipic de 28 zile, acesta va fi hormonul dominant din ziua 7 pana in ziua 14 (a ovulatiei); este de asemenea si hormonul responsabil de modificarea mucusului cervical pentru a proteja sperma si a-i permite sa ajunga la ovul si joaca un rol primordial in crearea unui noi strat de endometru (trebuie sa dispuneti de o mucoasa buna pentru ca un ovul fertilizat sa se incorporeze, in caz contrar apare o pierdere de sarcina foarte timpurie-nici nu veti sti ca ati fost insarcinate). In mod ideal, veti avea nevoie de aproximativ 7 zile pentru ca foliculul dominant sa continue sa creasca si sa se dezvolte intr-un ovul matur care poate fi fertilizat; daca ovulul nu este suficient dezvoltat inainte de ovulatie, cel mai probabil nu va putea fi fertilizat, iar daca se intampla totusi, nu veti dispune de mucus suficient, bun, fertil, pentru ca sperma sa treaca din vagin pana in uter la trompele uterine pentru a ajunge la ovul. In plus, mucoasa endometrului nu se va fi dezvoltata suficient pentru a sustine viata ovulului fertilizat. Poate avea importanta in capacitatea de a dezvolta si de a mentine sarcina si durata fazei luteale (dupa ovulatie).
Parerile expertilor
Iata rolul pe care il joaca ovulatia prematura (dar si cea tardiva) in procesul de conceptie si de pierdere a sarcinii din punctul de vedere al specialistilor in fertilizare in vitro. Astfel, conform medicului Sami David, o faza foliculara care dureaza mai mult de 20 zile poate deteriora calitatea ovulului si spori sansele de anormalitati cromozomiale, asociate cu pierderea sarcinii. Pe de alta parte, medicul Edward J. Ramirez nu este de acord cu faptul ca o faza foliculara poate spori sansele de anormalitati cromozomiale sustinand ca: "nu exista nicio legatura intre durata fazei foliculare si pierderea sarcinii." Daca acesta din urma are dreptate, ovulatia prematura, in consecina, nu sporeste riscul de anormalitati cromozomiale si nici de avort spontan, iar daca primul medic are dreptate inseamna ca durata fazei foliculare joaca un rol semnificativ. Indiferent ce perspectiva alegeti, un fapt este cert: ovulatia joaca un rol primordial in conceptie si posibil in sanatatea bebelusului.Prevenire si tratament
Tinand cont de aspectele prezentate anterior, nu poate fi tagaduit rolul pe care il joaca problemele cu ovulatia si siguranta aparitiei sale in fiecare luna. De aceea, este important sa monitorizati semnele care va indica momentul ovulatiei si sa inregistrati data aparitiei sale in fiecare luna; si hormonii joaca un rol semnificativ, prin urmare este importanta testarea nivelelor de progesteron daca considerati ca ciclul menstrual nu este normal. In cazul in care doriti sa ramaneti insarcinate, medicul poate incerca si sa identifice daca nu suferiti de anovulatie (ovulatia nu apare deloc). Conform Centrului de Fertilitate Avansata din Chicago, tratamentele pentru probleme cu ovulatia pot include: ecografii pentru a identifica daca este prezent sindromul ovarului polichistic, terapie medicamentoasa (medicamente ce induc ovulatia cum este Clomid, Bromocriptin care trateaza anovulatia cauzata de nivele crescute de prolactina) care poate fi sub forma de tablete sau injectabila.
Tratamentul standard in cadrul clinicilor de fertilitate pentru ovulatie prematura consta in mod concret in agonisti de GNRh administrati pana in ziua cand este indusa ovulatia cu HCG; exista astfel un asa-numit protocol scurt ce implica stimularea ovariana din primele zile ale ciclului menstrual, iar dupa 5-7 zile urmeaza un produs care inhiba ovulatia prematura (se administreaza zilnic injectabil-poate fi injectat chiar de pacienta); protocolul lung presupune o doza unica administrate intramuscular sau doze zilnice administrate subcutanat din ziua 21-23 a ciclului precedent, iar apoi se verifica estradiolul din sange si in functie de acesta se incepe stimularea propriu-zisa. Rareori apar complicatii cum este hiperstimularea medie, caracterizata prin: crestere de volum a abdomenului, dureri abdominale, cresteri in dimensiuni ale ovarelor, greturi, diaree, dificultati in respiratie, astenie (exista si potentiale complicatii mai grave cum sunt insuficienta pulmonara sau evenimente tromboembolice). Un exemplu in acest sens (in cadrul tratamentului de stimulare ovariana) este substanta activa cetrorelix care blocheaza efectele hormonului de eliberare a hormonului luteinizant si controleaza LH (opreste productia sa); trebuie utilizat cu precautie de persoanele alergice la acest medicament sau la alti hormoni, de cele insarcinate sau care alapteaza, dupa menopauza si de cei care au afectiuni renale sau hepatice.
Analogii GNRH sunt similari hormonului eliberator de gonadotrofine si amelioreaza recrutarea foliculilor ovarieni care se vor dezvolta sub stimulare si previn ovulatia prematura. Efectele adverse constau in bufeuri sau dureri de cap. Cea mai des intalnita forma pentru stimularea ovariana consta in oprirea functionarii ovarelor (down regulation) si apoi repornirea ciclului ovulator, impiedicandu-se aparitia ovulatiei premature. Uneori in urma tratamentului pot aparea chisturi ovariene (care dispar in cateva saptamani); daca ovarele nu reactioneaza corespunzator se poate opri o perioada. Trebuie sa retineti ca deseori intregul tratament impune deplasare zilnica la clinica/spital pentru verificarea eficacitatii sale (prin ecografii) si, din pacate, este parte a unui proces mult mai complex ce poate implica si fertilizare in vitro sau inseminare artificiala.Exista si o multime de abordari holistice si de schimbari in stilul de viata ce pot fi de ajutor, insa este crucial sa discutati orice tehnici pe care le adoptati cu medicul care va monitorizeaza starea de sanatate. Este indicat sa dormiti suficient, sa efectuati exercitii fizice moderate si sa urmati o alimentatie sanatoasa. Exista si suplimente ce incurajeaza ovulatia regulata care pot contine ingrediente naturale, insa nu trebuie sa le consumati fara a obtine acordul prealabil al medicului.
Citeste si:
Test de ovulatie: informatii utile
Cum ramai insarcinata daca suferi de anovulatie
Surse: www.babycenter.ca; http://www.babymed.com; http://pregnancy.lovetoknow.com; www.ask.com; www.e-fertilitate.ro; www.pregnancy.com.au