Ovulatia are loc o singura data pe luna. Este acel moment al ciclului
menstrual in care ai cele mai mari sanse de a ramane insarcinata. |
In timpul ovulatiei, foliculul (un fel de saculet de la nivelul ovarului) elibereaza un ovul gata sa fie fertilizat. Pentru a stabili cand are loc acest moment al lunii, te poti folosi de o serie de teste de fertilitate.
Care sunt testele de ovulatie?
Pentru a stabili cand are loc ovulatia se poate apela la metoda calendarului, la monitorizarea temperaturii bazale a corpului, dar si la kituri predictoare ale ovulatiei (Ovulation Prediction Kits - OPK).
Cum functioneaza un kit predictor?
Este vorba, practic, de un test de urina care va detecta nivelul de hormon luteinic (LH) care creste in momentul in care ajungi mai aproape de momentul ovulatiei. De altfel, hormonul luteinic este agentul chimic care determina eliberarea ovulului.
Cu aproximativ 12-36 de ore inainte de ovulatie, un val de LH va intra in fluxul sanguin, ceea ce il va face sesizabil si in urina.
Este recomandat sa nu faci un atfel de test la primele ore ale diminetii si de asemenea, este bine sa nu bei foarte multe lichide inainte de testare pentru a nu dilua urina.
Daca vrei sa ramai insarcinata, iar testul de urina a iesit pozitiv (in sensul in care niveul de LH este unul ridicat) este indicat sa ai un contact sexual imediat in acea perioada.
* Un alt tip de test este cel de saliva, un test nu la fel de precis precum cel de urina. Tot inainte de perioada de ovulatie, nivelul de sare din saliva creste. Daca in urma testului de saliva, sarea din ea se cristalizeaza sub foma de feriga, atunci este un semn ca te apropii de ovulatie.
Cand incep sa folosesc un de test LH si cat de precis este?
Folosirea testelor depinde de ciclul tau menstrual. Fiecare kit va veni si cu instructiuni care iti vor indica, in functie de durata ciclului menstrual, cand sa incepi testarea (de exemplu, daca ciclul tau menstrual este de 28 de zile, cu aproximatie te vei afla la ovulatie in a 14-a zi, prin urmare testarea ar trebui sa inceapa cu cateva zile inainte de aceasta zi).
Testul de ovulatie pe baza de urina este extreme de eficient. Pe de alta parte, el nu iti poate spune cu exactitate daca ai si ovulat (mai ales in cazul sindromul foliculului luteinizant nerupt - incapacitatea eliberarii ovulului de catre folicul).
In plus, daca folosesti substante care contribuie la inducerea fertilitatii, atunci, acuratetea testului scande.
Pe de alta parte, un kit predictor de ovulatie este mult mai eficient decat metoda calendarului sau masurarea temperaturii bazale (temperature corpului creste cu pana la 0.5 grade Celsiul imediat dupa ovulatie si scade inainte de ovulatie). In cazul masurarii temperaturii bazale, verificarea trebuie facuta si in aceeasi perioada in fiecare dimineata. Dezavantajul acestei metode de verificare este aceea ca temperatura poate suferii variatii, mai ales cand ai un somn agitat, cand esti obosita sau stresata.
Pot fi folosite testele ca metode contraceptive?
Nu este recomandat ca astfel de teste sa fie folosite ca metode contraceptive, ci mai degraba ca pe o metoda care sa te ajute sa iti cunosti mai bine ciclul menstrual.
Pe de alta parte, trebuie luata in considerare si durata de viata a unui spermatozoid. Un test poate sa detecteze valul de LH cu cel mult 48 de ore inainte de ovulatie. Daca ai un contact sexual dupa ce ai avut un test negativ, dar imediat a doua zi el este pozitiv (nivelul de LH a crescut), in conditiile in care spermatozoidul poate supravietui 48 de ore in vagin, poti ramane insarcinata.
Tu ce teste de fertilitate ai incercat?