Cum ramai insarcinata daca suferi de oligo-ovulatie

Cum ramai insarcinata daca suferi de oligo-ovulatie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oligo-ovulatia reprezinta un motiv de ingrijorare pentru multe femei care doresc sa ramana insarcinate dar, din fericire, dispune de tratament. Ce este oligo-ovulatia, cum poate fi diagnosticata si, mai ales, ce tratament necesita pentru a ramane insarcinate vom afla in randurile urmatoare.

Ce este

Oligo-ovulatia reprezinta ovulatia neregulata (apare ovulatia, insa neregulat, fiind vorba de cicluri mai lungi de 36 chiar 50 zile sau mai rare de 8 ori pe an), principala problema fiind reprezentata de faptul ca este dificil de anticipat aparitia sa (pentru a afla zilele in care conceptia este posibila) prin urmarirea ciclului menstrual; astfel poate dura mai mult timp sa ramaneti insarcinate. Se pare insa ca masurarea temperaturii bazale alaturi de urmarirea modificarilor mucusului cervical pot fi eficiente, precum si seturile speciale ce pot fi achizitionate din farmacii. Este de asemenea important sa notati in permanenta istoricul ciclurilor menstruale pentru a o prezenta medicului, dar si pentru a putea calcula data nasterii in cazul in care ramaneti insarcinate.

Alaturi de anovulatie, oligo-ovulatia este incadrata in categoria tulburarilor anovulatorii, cauza aparitiei lor fiind de obicei faptul ca ovarul nu primeste semnale suficient de bine programate pentru a maturiza si a elibera un ovul. Glanda pituitara, aflata la baza creierului, produce hormonii ce controleaza ovarele (hormonul foliculostimulant-FSH si hormonul luteinizant-LH), iar in cazul in care ovulatia nu apare in mod regulat, previzibil,oligo-ovulatie poate fi vorba de faptul ca ovarele si glanda pituitara nu comunica corespunzator. In mod normal, cand o femeie ovuleaza, este eliberat un ovul matur de obicei la jumatatea ciclului menstrual, o data pe luna.
Desi ambele probleme pot aparea din cand in cand la orice femeie, este important sa comunicati orice modificare in acest sens medicului. Se pare ca, conform statisticilor, 25% din cazurile de infertilitate feminine sunt atribuite anovulatiei sau oligo-ovulatiei; in cazul unui cuplu care nu sufera de oligo-ovulatie conceptia poate aparea intr-un an in procent de 80% (pe luna procentul este de aproximativ 25%-nici in cazul unei stari bune de sanatate nu exista garantie absoluta a sarcinii), prin urmare daca timpul trece si nu obtineti sarcina trebuie sa apelati la medic.

Cauze

Oligomenoreea (corelata cu oligo-ovulatia) poate aparea in urma insuficientei ovariene (conceptia nu are loc) sau a insuficientei mucoasei uterine de a se dezvolta in timpul fazei proliferative a ciclului menstrual (daca ovulatia si conceptia apar, ovulul fertilizat se implanteaza mai dificil si isi creeaza mai greu vascularizatia pentru a dezvolta placenta si circulatia ce hraneste si mentine o sarcina).

Trebuie sa stiti ca multe femei dispun de cicluri menstruale care nu se incadreaza in intervalul binecunoscut de 21-35 zile, iar uneori acest lucru se petrece din cauza unor probleme medicale, cum este sindromul ovarului polichistic (cea mai des intalnita cauza-tulburare in sistemul endocrin si cauza pentru infertilitate) sau o boala/disfunctie tiroidiana. Alte cauze posibile: obezitate, greutate prea mica, efort fizic intens, hiperprolactinemie, insuficienta ovariana prematura si stres. Exista si situatii in care nu exista niciun motiv evident pentru ciclurile menstruale lungi (cauza idiopatica). Daca o femeie ovuleaza la fiecare 3-4 luni, este probabil sa ovuleze neregulat sau chiar deloc; daca ovulatia apare, menstruatia va urma in decurs de 11-14 zile. De exemplu, in cazul unei femei cu un ciclu menstrual de 28 zile se cunoaste faptul ca ovulatia apare in ziua 14, insa in cazul unei femei oligo-ovulatorie aceasta data nu poate fi anticipata. Infertilitatea apare de fapt sub forma sanselor reduse de a obtine sarcina, dar si din cauza dezechilibrelor hormonale existente in organism.

Diagnostic

Este importanta depistarea exacta a cauzei pentru neregularitatea ciclurilor menstruale, acest lucru realizandu-se oligo-ovulatieprin examinare fizica si teste sanguine, desi de multe ori este suficient un istoric al menstrelor. Testele specifice include masurarea progesteronului seric de la mijlocul fazei luteale (pentru a verifica daca a aparut ovulatia) si temperatura bazala zilnica, precum si monitorizarea hormonului luteinizant excretat urinar pentru a urmari cresterea nivelului aferent. Alte teste pot presupune si nivelul FSH (pentru a verifica daca va apropiati de menopauza), dar si ecografii (pentru a verifica daca foliculii din ovare se dezvolta-ovare mici cu foliculi mici pot fi un semn al apropierii menopauzei) sau biopsie endometriala (o mostra din tesutul endometrial este examinata pentru a determina daca s-a dezvoltat destul pentru a sustine o sarcina). Exista sanse mici de inducere a ovulatiei in prezenta infertilitatii tubare, uterine sau de factor masculin, prin urmare este necesara si analiza spermei si screening-ul adevat si chiar histersalpingografia realizata in prealabil de administrare a medicatiei.

Tratament

In primul rand specialistii (ginecologi, endocrinologi) trebuie sa trateze afectiunea medicala subsecventa sau cauzele oligo-ovulatiei cum sunt obezitatea, diabetul, disfunctiile tiroidiene sau alte endocrinopatii inainte de initierea tratamentului efectiv (care consta in general in clomifen-medicatie de prima intentie sau serofen). Aceste medicamente sunt menite sa creasca nivelele de FSH si LH din glanda pituitara, transmitand ovarelor sa produca foliculi, iar ovulatia apare; studiile au demonstrat ca majoritatea femeilor care au utilizat clomifen incep sa ovuleze regulat si raman insarcinate dupa 3-6 cicluri de tratameent (daca dupa 6 cicluri nu exista raspuns ovulatoriu, sunt sanse reduse de reusita, dupa 3 cicluri specialistii indicand reevaluarea clinica).

Administrarea de Clomifen (50-250 mg/zi) este urmata de eliberarea imbunatatita a gonadotropinelor conducand la recrutarea foliculara. Dupa finzalizarea medicatiei, exista o secretie continua de estradiol, selectia foliculului dominant si in cazuri fericite ovulatie. Eficacitatea Clomifenului a fost testata intr-o serie de studii controlate, dozajul mediu fiind intre 50 mg-100 mg (mai mult de 150 mg nu sunt indicate zilnic); rata de nasteri vii in decurs de 12 luni a fost de 42% pentru toate femeile tratate si de 56% pentru cele care au ovulat (conform Imani 2002, ASRM 2006). Desi in general lipsesc reactiile adverse, un numar redus de femei experimenteaza bufeuri (10%) sau modificari de ovitrelledispozitie; mai pot aparea si probleme temporare cu vederea (vedere dubla/incetosata) in procent de 2%. Cea mai importanta complicatie este reprezentata de sarcinile multiple, care apare in cazul a 8% din sarcini (majoritatea sunt gemeni); de asemenea a fost uneori observat si sindromul de hiperstimulare ovariana in forma usoara asociat cu marirea ovarelor si durere moderata (forma grava cu dureri puternice si marirea semnificativa a ovarelor este rara). Tratamentul cu Clomifen nu creste riscul de pierdere a sarcinii sau de anormalitati congenitale; desi cancerul ovarian a fost indicat de unele studii din trecut drept risc, in prezent este infirmat de cercetari recente.

Pe durata tratamentului se impune monitorizarea constanta (lunara) pentru a verifica aparitia ovulatiei si prezenta reactiilor adverse prin evaluarea simptomelor, inregistrarea temperaturii bazale, LH urinar sau ecografii (pentru observarea modificarilor foliculare), dar si progesteron seric (este indicata testarea la 2 saptamani dupa ultima pastila si continuarea pana la menstruatia urmatoare).

Metformin a fost folosit pentru inducerea ovulatiei, de obicei pentru femeile care nu sunt obeze si sufera de oligo-ovulatie din cauza sindromului ovarului polichistic. In urma unor studii ce au implicat 285 femei, rata de nasteri vii a fost similara cu cea de la Clomifen (in jur de 30% conform Johnson, 2011). Dozajul acestui medicament este de 1000-2000 mg/zi divizat in 2-4 doze; este insa mai scump si dispune de multe reactii adverse cum sunt: greata, varsaturi si diaree, nefiind asociat cu sarcini multiple. In general este rezervat femeilor cu rezistenta la Clomifen; nu este indicata asocierea ambelor.

Nu uitati de faptul ca, in afara de oligo-ovulatie, pot exista si alte probleme asociate responsabile de infertilitatea din cuplu cum sunt leziuni pelvine, boli ale trompelor uterine, endometrioza si factor de infertilitate masculina sau o combinatie a acestora, prin urmare este crucial un diagnostic/excludere exacta pentru un tratament corect, individualizat. In cazul in care medicatia nu ofera rezulttele dorite, poate fi ajustata sau modificata de medic, luand in considerare avantajele/dezavantajele aferente; exista si o serie situatii care nu se pot remedia imediat. Specialistii in fertilitate sustin ca, in cazurile in care se impune, persoanele cu probleme de tip ovulatoriu prezinta sanse de 52% de a obtine o sarcina prin fertilizare in vitro.

Retineti ca sunt importante si modificari ale stilului de viata pentru a corecta eventualele disfunctii, cum este controlul greutatii/exercitiilor fizice sau al stresului; si acupunctura s-a dovedit utila in unele cazuri (cu acordul prealabil al medicului).

 

catena
www.catena.ro

Citeste si:

Sindromul ovarului polichistic 

Totul despre hiperstimularea ovariana controlata  

Surse:

www.parents.com; www.babiesonline.com; www.shadygrovefertility.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.arcfertility.com; http://infertility.answers.com; www.shadygrovefertility.com; http://pcos.about.com

Articolul urmator
Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?
Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare
    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare

    Ovulația face parte din ciclul menstrual și se produce întrucât ovarul eliberează un ovul matur. De obicei, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de...

    Crezi că dacă nu ai o relație bună cu părinții, nu vei suferi când mor? Am fost distrusă când a murit tata, de care nu eram apropiată
    Crezi că dacă nu ai o relație bună cu părinții, nu vei suferi când mor? Am fost distrusă când a murit tata, de care nu eram apropiată

    După divorțul părinților, relațiile fetei cu tatăl ei s-au răcit considerabil. Nici nu se aștepta tânăra să sufere atât de mult văzându-și bătrânul tată...

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"
    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"

    România ocupă un loc fruntaș într-un clasament nu foarte îmbucurător! Anul acesta, peste 7000 de minore au devenit mame. Fete care nu au nici buletin, dau naștere...

    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

    Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul
    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul

    Un bărbat a decis să se despartă de soția lui, după ce aceasta a rămas însărcinată din greșeală cu copilul lui, chiar dacă cei doi și-au luat toate măsurile necesare...

    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac
    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac

    Una dintre principalele cauze ale depresiei, boala nevăzută care face milioane de victime, este abuzul emoțional în familie. Ca o picătură de apă care erodează și cea mai...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    © 2025 Qbebe