Utilizarea metodelor contraceptive ne poate garanta faptul că nu vom rămâne însărcinate?
Deși suntem tentate să credem că folosirea metodelor de contracepție ne poate feri de o sarcină, specialiștii ne avertizează că nu este deloc așa. Din contră, ei ne atrag atenția asupra următorului fapt: nicio metodă contraceptivă nu este 100% sigură. De altfel, în acest sens există o serie de studii și de cercetări recente, care demonstrează clar că, indiferent de metoda contraceptivă aleasă, nu vom putea fi niciodată pe deplin sigure că nu vom rămâne însărcinate. În plus, aici intervine și grija noastră față de modul în care le vom utiliza, întrucât multe femei nu fac acest lucru 100% corect.
Iată câteva exemple elocvente în acest sens, acestea bazându-se pe studii privind eficacitatea diverselor metode contraceptive.
De exemplu, în ceea ce privește prezervativele, s-a constatat următorul fenomen:
• Pentru prezervativele speciale pentru bărbați, acestea sunt eficiente în proporție de cca.98%, dacă sunt utilizate corect.
• Pentru prezervativele speciale pentru femei se poate spune că 95% dintre ele sunt eficiente, dar tot dacă sunt folosite corect.
În cazul diafragmei, s-a constatat că acestea pot proteja între 92-96% dintre femei.
Dacă folosim injecții contraceptive, acestea sunt sigure, în general, într-un procent de 99%. Trebuie să știm însă că efectul lor este limitat, ținând cam între 8 și 12 săptămâni, în funcție de tipul injecției.
Un procent la fel de mare de siguranță ni-l poate oferi și inelul vaginal. Astfel, s-a observat că doar 1 femeie dintr-un număr de 100 poate rămâne însărcinată dacă îl folosește.
Nici ideea de a folosi un implant contraceptiv nu este rea, în condițiile în care și acesta poate fi utilizat cam 3 ani și are o eficiență de 99%.
Și alte sisteme contraceptive pot fi eficiente în proporție de 99%, pe o durată de câțiva ani (cam 5 ani).
Dacă se optează pentru metode de sterilizare permanente, se poate constata că:
• Femeile care s-au sterilizat au șanse foarte mici să mai rămână însărcinate pe parcursul vieții (cam una din 200 de femei mai rămâne însărcinată dacă a optat pentru sterilizare permanentă).
• Dacă bărbații suferă o vasectomie (sterilizare), nici ei nu mai au șanse, decât extrem de reduse (cam un bărbat din 2000), să redevină fertili pe parcurs.
Desigur, nu putem omite nici discuția despre cât de eficiente pot fi pilulele contraceptive în evitarea unei nașteri.
Cum rămâi însărcinată, chiar dacă apelezi la pilula contraceptivă?
Nici pilula contraceptivă, una dintre cele mai populare metode de contracepție, nu te poate proteja în totalitate de o sarcină nedorită.
Se poate întâmpla să faci unele greșeli în administrarea ei sau corpul tău să aibă reacții care vor duce, în final, la instalarea sarcinii când te aștepți mai puțin. Să cunoaștem unele dintre cele mai cunoscute asemenea greșeli sau reacții:
Nu depozitezi pilulele în condiții corespunzătoare
Cu siguranță că ți s-a întâmplat să le ții în geantă, în mașină sau chiar la baie, într-un loc neferit de lumină și căldură. Specialiștii ne avertizează că acestea ar trebui depozitate la temperaturi mai scăzute, ferite de lumină pentru a nu-și pierde din eficacitate.
Nu iei pilulele în momentele potrivite
Pentru a avea o eficiență cât mai mare, acestea nu trebuie luate întâmplător. De pildă, dacă începi să le iei chiar când ți se încheie ciclul dintr-o lună, poți continua să le iei firesc, așa cum ți-a fost prescris. Dar dacă ajungi să le iei la întâmplare, undeva pe la jumătatea unei luni, atunci este cazul să folosești și o altă metodă contraceptivă (cum ar fi prezervativele cu spermicide) pentru a fi sigură că nu rămâi însărcinată.
Iei anumite medicamente în timp ce iei și pilula contraceptivă
Din păcate, există o serie de medicamente care pot diminua eficiența pilulei. Spre exemplu, un antibiotic numit Rifampin, unele medicamente folosite pentru tratamentul infecțiilor fungice, HIV sau epilepsie pot scădea considerabil efectele pilulei contraceptive.
De aceea, este foarte important să ții permanent legătura cu un medic, acesta fiind singurul care te poate ajuta cum să combini medicamente cu pilula contraceptivă.
Se poate întâmpla să vomiți sau să ai diaree după ce iei pilula
Dacă vomiți cam la două ore după ce ai luat pilula contraceptivă, aceasta nu va mai avea niciun efect.
Și dacă ai diaree, mai ales dacă aceasta este persistentă și durează mai mult de 24 de ore, poți fi sigură că ai luat pilula degeaba.
De altfel, odată ce sari peste două sau mai multe pilule, trebuie să te aștepți că poți rămâne însărcinată.
Citește și: 8 lucruri despre anticonceptionale pe care trebuie sa le stii
Alte exemple, care îți vor demonstra cum poți rămâne însărcinată chiar dacă folosești metode contraceptive
Dr.Natasha Andreadis (din Australia), specialist în endocrinologie reproductivă și probleme de infertilitate aduce în discuție și alte modalități concrete, ce îți vor arăta cum poți rămâne însărcinată, în ciuda utilizării metodelor de contracepție:
Uiți să-ți iei pilula contraceptivă la ora la care trebuie
Dr. Andreadis spune că pilula contraceptivă își poate pierde din eficacitate dacă nu este luată la aceeași oră. Pentru a evita acest lucru, încearcă să-ți pui telefonul să te sune dimineața, astfel încât să nu uiți de pilulă.
Nu este obligatoriu ca în timpul actului sexual să existe penetrare pentru a rămâne însărcinată
Specialiștii ne avertizează că și sexul pe cale anală sau chiar venirea în contact cu sperma, urmată de atingerea accidentală a vulvei, pot favoriza apariția unei sarcini.
De altfel, esențial este ca sperma să pătrundă în zona vaginală și sarcina se poate instala oricând.
Crezi că dacă partenerul tău a făcut vasectomie sau dacă tu ți-ai legat trompele uterine este imposibil să mai rămâi însărcinată
Așa cum s-a precizat și anterior, nici aceste metode de contracepție nu sunt perfect sigure. Mai mult chiar, ele nu vor funcționa chiar imediat, așa că se poate întâmpla să rămâi totuși însărcinată.
Desigur, șansele sunt foarte mici, dar nu exclude această probabilitate.
Ții cont de diverse „mituri”
Se poate întâmpla să rămâi însărcinată și dacă te bazezi pe următoarele „mituri”:
• Nu vei rămâne însărcinată dacă alăptezi
• Nu vei rămâne însărcinată dacă ai activitate sexuală în perioada menstruației
Alături de acestea, există și alte „mituri”, care îți vor demonstra cum se poate întâmpla să rămâi însărcinată, în ciuda folosirii unor metode contraceptive:
Dacă folosim două prezervative, vom beneficia de mai multă siguranță
Deși puteți crede că un strat în plus vă poate proteja suplimentar, luați în calcul următorul fapt: două prezervative se pot deteriora mai ușor, mai ales prin rupere.
Dacă nu ai un lubrifiant special, poți folosi orice loțiune de corp pentru prezervativ
Înainte de a face acest demers, țineți cont de următorul aspect: loțiunile de corp și uleiurile nu se amestecă bine cu latexul. Ele îl pot deteriora, făcându-l să se rupă mult mai ușor. Din acest motiv, nu vei mai putea beneficia de protecție.
Este necesar să iei câte o „pauză” în administrarea pilulelor contraceptive
Într-adevăr, mai demult, când pilulele contraceptive nu semănau cu cele din zilele noastre, se spunea că este bine ca femeile să facă pauze în administrarea de pilule.
În prezent însă, nu există dovezi concrete că o întrerupere a administrării de pilule contraceptive va fi benefică pentru sănătate. Iată de ce nu ai motive să faci astfel de pauze, întrucât poate crește probabilitatea apariției unei sarcini.
Citește și: Top 10 mituri despre contraceptive daramate
Voi mai știți și alte aspecte importante, legate de modul în care poți rămâne însărcinată chiar dacă folosești metode contraceptive?
Surse:
www.bustle.com; www.independent.co.uk; www.nhs.uk