Conform dictionarelor medicale, aceasta problema este numita infertilitate si trebuie tratata cu seriozitate. Conceptia este un proces care consta in urmatorii pasi:
- Eliberarea unui ovul de catre ovare (proces numit ovulatie)
- Ovulul trebuie sa treaca prin trompele uterine pentru a ajunge in uter
- Un spermatozoid fertilizeaza ovulul
- Celula-ou se prinde de peretele uterului, unde trebuie sa ramana fixat in urmatoarele 9 luni.
Conform unui studiu recent, infertilitatea nu este deloc o problema de ignorat, afectand peste 10% dintre europence. Cu toate acestea, infertilitatea este o problema care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Cele mai intalnite probleme de fertilitate sunt:
1. Deplasarea spermatozoizilor – ea poate fi cauzata de forma spermatozoizilor. Uneori, aceasta problema se datoreaza distrugerii unor tesuturi.
2. Chisturile ovariene – sunt o problema a aparatului reproducator feminine, care consta in aparitia de noduli in regiunea uterului si a trompelor uterine, fapt ce face ca celula-ou sa nu se mai poata atasa sau sa se desprinda de peretele uterului.
3. Endometrioza – afecteaza 12% dintre femei si consta in raspandirea anormala a tesutului endometrial, care ar trebui sa acopere doar uterul, dar se mai gaseste si in structura ovarelor, a trompelor uterine, a peritoneului, a vezicii urinare etc., ducand la aparitia unor leziuni. Pentru a observa cat mai bine boala, este necesara o laparoscopie exploratorie.
4. Varicocelul – este inflamarea venelor de sange de pe testicule, fapt ce duce la supraincalzirea lichidului seminal si la ineficienta spermatozoizilor.
5. Fibroza chistica – este o boala care afecteaza secretiile organismului si poate face ca lichidul seminal sa nu se afle in parametri potriviti pentru conceptie.
In orice caz, pentru a fi siguri ca nu suferiti de niciuna dintre aceste boli, cel mai bine este sa programati o intalnire cu medicul vostru si sa ii cereti un set de analize.