Ecografii in al doilea trimestru de sarcina

Ecografii in al doilea trimestru de sarcina

Raluca Cristea

Se poate spune ca te-ai obisnuit cu statutul de viitoare mamica, iar neplacerile specifice perioadei de sarcina nu te mai alarmeaza la fel de tare ca la inceput. In al doilea trimestru de sarcina procesul de dezvoltare a bebelusului se intensifica, iar tu trebuie sa continui sa ai grija de voi, de amandoi. In acest sens, este vital sa faci analizele si investigatiile specifice, luna de luna, iar o ecografie iti poate spune adevarul despre evolutia sarcinii tale! Afla mai multe din acest articol!

Burtica se mareste pe zi ce trece, greturile ti-au cam spus "la revedere" si ai acumulat deja un pachet serios de informatii despre sarcina.

Totusi, in al doilea trimestru de sarcina nu poti evita anumite neplaceri specifice sarciniidureri de spate, crampe musculare, balonare, indigestie, dureri de cap.

Nu lasa disconfortul sa iti umbreasca frumusetea perioadei de sarcina! Ia din timp masuri si respecta cateva reguli simple: dieta sanatoasa, gimnastica pentru gravide, haine comode si vizite in mod regulat la medic. Daca vrei ca sarcina ta sa decurga normal si sa te bucuri de un bebe sanatos, fa-ti fiecare ecografie la timp! Mai jos ai toate informatiile despre ecografiile celui de-al doilea trimestru de sarcina!

 Rochie pentru gravide Mama Boutique


Cat dureaza al doilea trimestru de sarcina?

Trimestrul al doilea de sarcina incepe in saptamana a 13-a si se incheie in saptamana a 27-a de sarcina. Aceasta este perioada cand pentru majoritatea femeilor sarcina devine vizibila, fiind nevoite sa poarte haine adecvate. In saptamana a 16-a partea superioara a uterului, numita fund uterin, va fi situata la jumatatea distantei dintre ombilic si pubis. La 27 de saptamani insa, fundul uterin se va afla la 5 centimetri deasupra ombilicului.

al doilea trimestru de sarcina


Cat de dezvoltat este bebe in trimestrul doi?

La inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina bebelusul va avea in jur de 20 centimetri lungime si 250 de  grame. Muschii i se dezvolta, inima ii bate rapid si vei simti primele miscari.

La jumatatea trimestrului doi masurile vor creste cu 5 centimetri, respectiv 50 grame. Ii apar unghiile si parul, fata ii seamana tot mai bine cu cea a unui om, iar procesul de crestere se intensifica.

La sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina bebelusul va avea 33 de centimetri lungime si 680-700 grame. Doarme in jur de 20 de ore pe zi, iar atunci cand este treaz se misca voios si formele lui incep sa capete contur.

Ce informatii importante ofera ecografiile in al doilea trimestru de sarcina?

Ecografiile specifice trimestrului doi de sarcina se concentreaza pe 3 aspecte importante ale dezvoltarii bebelusului:

1. Anomalii si malformatii fetale (saptamana 18);

2. Afectiuni genetice (saptamanile 18-21);

3. Depistarea sexului copilului (saptamanile 20-24);

ecografia morfologica fetala


Ecografia de morfologie fetala - cea mai importanta ecografie a trimestrului doi de sarcina

Ecografia fetala este un tip de ecografie ce foloseste fascicule de ultrasunete pentru a capta o imagine cat mai clara a fatului, a placentei si a cordonului ombilical. Imaginile, uneori chiar si colorate, sunt proiectate pe monitor si sunt denumite sonograme, ecograme sau scanari - pot fi salvate ca film sau imagini separate, pe suport electronic (CD/DVD).

Medicii iti recomanda sa faci ecografia fetala intre saptamanile 18-22 de sarcina, nu mai tarziu de saptamana 24. Cu ajutorul acestei ecografii vei afla cat de bine este dezvoltat bebelusul, care este starea placentei si a lichidului amniotic, cum arata cordonul ombilical si fiecare organ in parte, pentru a exclude posibilitatea unei boli a bebelusului sau a unei complicatii in sarcina. Tot ecografia fetala va stabili data aproximativa a nasterii si va determina clar varsta, dimensiunile si pozitia fatului.

De ce este trimestrul al doilea de sarcina cea mai buna perioada pentru o ecografie fetala? Deoarece intre saptamanile 18-22 de sarcina estimarea varstei fatului comporta o eroare de maximum 14 zile, estimarea greutatii fatului se face cu o eroare de +/-10%, iar rata de detectie a unei posibile anomalii fetale este de 60%.

Ecografia 3D si 4D

Ecografiile 3D si 4D reprezinta un tip evoluat de ecografii care iti permit sa vezi bebelusul in timp real, cu toate trasaturile si formele lui reale, exact ca si cum ai filma un nou nascut.

Ecografia 3D sau 4D este o alegere a parintilor atunci cand vor sa isi vada bebelusul mai bine si o alegere a medicului care urmareste sarcina, atunci cand se suspecteaza anumite anomalii: spina bifida, defecte de formare si dezvoltare a buzelor, a degetelor si oricarui alt organ.

Cum percepe bebe ecografia? Nu te speria, ultrasunetele nu vor avea efecte negative asupra bebelusului, ba mai mult, ii vei putea observa reactiile si miscarile atunci cand va va auzi vorbind.

ecografie 3D

Ecografia Doppler

Ecografia sau sonografia Doppler este o investigatie noninvaziva care masoara fluxul sanguin in anumite regiuni ale corpului bebelusului (cordon ombilical, creier, ficat, inima) pentru a stabili starea generala de sanatate a acestuia. Ecografia Doppler se poate realiza in acelasi timp cu ecografia de morfologie fetala, ambele urmarind conformatia si dezvoltarea anatomica a bebelusului folosind acelasi tip de echipament. Majoritatea ecografelor moderne sunt prevazute si cu un buton pentru Doppler, astfel ca odata ce medicul intalneste o zona puternic vascularizata, poate initia si investigatia doppler.

Sonografia Doppler este utilizata foarte des in ultimul trimestru de sarcina, insa poate fi oricand o optiune si in trimestrul al doilea. Medicii recomanda ecografia Doppler in orice sarcina cu risc (cantitate redusa de lichid amniotic, insuficienta placentara, sarcina multipla, malformatii congenitale, anomalii cerebrale si incompatibilitate Rh).


Tu ti-ai facut ecografiile la timp? Ai grija de tine si de bebelusul tau!

Articolul urmator
A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”
A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ecografii și mamografii gratuite în București începând de luni
    Ecografii și mamografii gratuite în București începând de luni

    Primarul sectorului 1, Clotide Armand, a anunțat săptămâna trecută că în perioada 17 octombrie-17 noiembrie 2022, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și...

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină
    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină

    Multipla campioană la gimnastică, Larisa Iordache are mai multă grijă la alimentație de când a aflat că este însărcinată. Ce mănâncă fosta sportivă și cum...

    Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!
    Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!

    Fosta concurentă de la „Bravo, ai stil!”, Ștefana Suciu (Peev), este însărcinată cu al doilea copil! Ea și soțul ei, Maximilian Peev, au dezvăluit că urmează să...

    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

    Există o mulțime de subiecte spinoase în parenting. Pentru multe cupluri, încercarea de a avea un alt copil se încadrează în această categorie. Poate că ați...

    De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil
    De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil

    Să reușești să îmbini responsabilitățile de mamă cu cele care țin de viața profesională este o mare provocare. Lucrurile se complică și mai mult când nu ai doar un...

    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat
    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat

    Kailey Pool are 18 ani și este studentă la cinematografie digitală. A născut primul ei copil la 16 ani și refuză să se lase afectată de cei care o hărțuiesc pe Internet și o...

    Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac
    Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac

    Să fii mamă reprezintă o bucurie enormă, dar și numeroase griji și responsabilități. De aceea, în anumite situații, poți ajunge să te simți epuizată, copleșită. Printr-o...

    © 2025 Qbebe