Cum alegi un medic obstetrician

Cum alegi un medic obstetrician

Louise Tanase - Contributor

Alegerea medicului obstetrician este printre primele preocupari pe care le vei avea atunci cand afli ca esti insarcinata. Desi la tot pasul te lovesti de spitale, clinici si cabinete medicale individuale, vei descoperi in scurt timp ca nu este foarte usor sa te hotarasti asupra unui medic obstetrician.

Medicul obstetrician este cel care te va urmari pe parcursul sarcinii, te va asista la nastere, cat si in perioada imediat urmatoare. Este foarte important ca inca de la inceputul sarcinii sa fii monitorizata de un medic obstetrician bun, cu experienta si sa fii asistata la nastere de acelasi medic care te-a monitorizat pe tot parcursul celor noua luni. El va sti cel mai bine cum s-a dezvoltat sarcina ta, ce probleme sau particularitati ai, care sunt nevoile si dorintele tale in ceea ce priveste nasterea.

Alegerea medicului obstetrician se face dupa mai multe criterii obiective (cum ar fi costurile, distanta si disponilitatea medicului), dar si dupa unele de natura subiectiva (varsta, sexul sau popularitatea medicului). 

Unde cauti un medic obstetrician?

Cautarea medicului obstetrician incepe desigur, cu medicul tau ginecolog. Avand o viata sexuala activa si mergand la controale de rutina ti-ai format deja o parere despre el. Este bine, pentru a scuti timp, griji si bani, sa ai o discutie preliminara cu medicul tau ginecolog. Astfel iti vei da seama daca in privinta sarcinii si a nasterii sunteti pe aceeasi lungime de unda sau nu. Daca in ciuda faptului ca pana acum ai fost multumita de medicul tau, la aceasta prima discutie nu esti foarte satisfacuta, nu este nici o problema.

Mai exista si varianta unei recomandari de la medicul de familie. Ca sa nu mai vorbim ca o prietena sau chiar cineva din familie te poate indruma spre un medic de care au fost multumite. Varianta cu programarea la diverse spitale sau clinici pentru a cunoaste noi medici nu este chiar una recomandata; vei cheltui bani (toate consultatiile costa) si timp.

Unde vei naste?

Locatia este si ea un criteriu de care trebuie sa tii seama, avand in vedere faptul ca nu toti medicii buni lucreaza in spitale potrivite pentru tine ca distanta, conditii si costuri. Atunci cand alegi medicul obstetrician trebuie sa fii constienta ca nu poti sa nasti asistata de el decat la spitalul unde lucreaza.

Daca este vorba de un spital de stat, incearca sa afli care sunt conditiile de acolo, nivelul de curatenie, posibilitatea obtinerii unei rezerve si orice altceva crezi ca este important pentru tine. Daca medicul tau obstetrician lucreaza intr-un spital particular, este bine sa te informezi asupra preturilor consultatiilor, analizelor si a nasterii in sine.

Prima discutie cu medicul obstetrician

Emotiile sunt inerente la inceputul sarcinii, cu atat mai mult la prima intalnire cu medicul obstetrician. Ar fi bine ca in acest moment partenerul tau sa isi intre in rolul de viitor tatic si sa te insoteasca la medicul obstetrician. El va fi poate mai atent la unele detalii. Acesta este insa momentul cand vei descoperi daca poti comunica eficient cu medicul, daca este atent la tine si daca tu ai inceredere in el.

Intrebari pentru medicul obstetrician

Sunt aspecte despre care ar trebui sa discuti de la inceput. In acest fel, te asiguri daca tu si medicul tau sunteti compatibili in ceea ce priveste planul de nastere. Ar fi bine sa ai pregatita o lista cu intrebarile pe care ai vrea sa i le pui, dar si un carnetel pentru a nota raspunsurile. Este posibil ca acasa sa nu iti amintesti exact ce anume a raspuns la o anumita intrebare sau nelamurire.

• Care este programul pentru consultatiile prenatale?
• Poate fi apelat telefonic si in afara orelor de program, in cazul unor urgente si mai ales al declansarii nasterii?
• Va fi prezent la nastere la orice ora sau exista riscul sa fii asistata de unul dintre medicii de garda?
• Prefera nasterea naturala sau prin cezariana?
• Nasterea naturala: cu anestezie epidurala sau fara?
• Nasterea cezariana: cu anestezie epidurala, rahienestezie sau anestezie generala?
• Spitalul asigura trusa pentru anestezia epidurala sau trebuie sa o cumperi tu?
• Epiziotomia: obligatoriu sau doar la nevoie?
• Cat de prezent va fi in timpul nasterii?
• Care este politica spitalului si a medicului obstetrician cu privire la participarea sotului/partenerului la nastere? Cat, unde si in ce conditii ar putea fi prezent ? I se va permite sa taie cordonul ombilical daca va dori?

Nu te ingrijora daca nu te poti hotari in cateva zile. Majoritatea femeilor insarcinate cauta cateva saptamani inainte de a se hotari. Important este ca decizia pe care o vei lua sa fie cea mai buna pentru tine si bebelusul tau.

Articolul urmator
Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei
    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei

    Animalele de companie, inclusiv cele acvatice, îi oferă unui copil numeroase beneficii. Spre exemplu, îl stimulează să respecte și să îndrăgească natura, îi...

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic
    Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic

    Să te confrunți cu cancerul este o experiență care lasă urme adânci la orice vârstă, dar mai ales în copilărie. Prin așa ceva a trecut și un băiețel din Marea...

    VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort
    VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort

    S-a născut fără suflare, dar a fost readus la viață de cel care a dovedit că respectă întru totul „Jurământul lui Hipocrate”. Priviți și vă minunați cum...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    © 2024 Qbebe