Cele 40 de saptamani de sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase si interesante perioade din viata ta, dar, mai mult decat atat, reprezinta cea mai importanta parte a vietii bebelusului tau. In cele 40 de saptamani de sarcina impartite in trei trimestre, bebelusul tau se formeaza, celula cu celula. Unele dintre cele mai importante investigatii medicale pentru bebelusul tau sunt ecografiile din timpul sarcinii.
Ecografiile din primul trimestru de sarcina
Primul trimestru de sarcina este format din primele 13 saptamani de sarcina, calculate incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual. In timpul primului trimestru de sarcina vei face mai multe teste si analize medicale pentru stabilirea starii tale de sanatate, dar si pentru a afla daca bebelusul tau se dezvolta normal. Una dintre cele mai importante teste in aceasta perioada este ecografia.
Prima ecografie se efectueaza in primul trimestru de sarcina, intre saptamanile 11 si 14 si se urmareste diagnosticarea vitalitatii embrionului, stabilirea pozitionarii intrauterine a fatului (fiind exclus astfel riscul unei sarcini extrauterine/ectopice), se asculta bataile cordului fetal, se calculeaza varsta gestationala (sau varsta fatului, foarte utila in stabilirea datei probabile a nasterii) si se determina evolutia sarcinii. Tot cu ajutorul acestei prime ecografii este posibila si detectarea unei sarcini multiple. De asemenea, ecografia realizata in primul trimestru de sarcina este foarte importanta pentru estimarea riscului de prezenta a defectelor cromozomiale (de exemplu sindromul Down) si identificarea malformatiilor congenitale care afecteaza creierul sau maduva spinarii (de exemplu, spina bifida).
Ecografiile din al doilea trimestru de sarcina
Al doilea trimestru al sarcinii cuprinde saptamanile 14-27 si este perioada in care, in general, se fac doua ecografii. In trimestrul al doilea ecografia fetala este realizata pentru a verifica varsta fatului (varsta gestationala), pentru aprecierea dimensiunii si a pozitiei fatului, a placentei si a fluidului amniotic si pentru a determina pozitia fatului, cordonului ombilical si a placentei in timpul procedurilor gen amniocenteza sau a recoltarii de sange din cordonul ombilical. De asemenea, tot in trimestrul al treilea al sarcinii este posibila detectarea cu ajutorul ecografului a unei malformatii congenitale, ca de exemplu defectul de tub neural (spina bifida) sau al afectiunilor cardiace.
Intre saptamanile a 15-a si a 18-a iti poti vedea bebelusul pentru a doua oara. In acest moment, este recomandat ca, in aceeasi zi in care iti faci ecografia, sa ti se recolteze si sange pentru triplu test, care poate descoperi eventuale anomalii. Informatiile de la analiza de sange si de la ecografie se coreleaza si poti sa afli care e starea bebelusului. Ecografia realizata in al doilea trimestru este importanta si pentru controlul inaltimii fatului, al greutatii, al miscarilor si al batailor inimii bebelusului. Ea permite, de asemenea, sa se verifice daca evolutia sa este normala sau nu. Intre saptamanile a 18-a si a 24-a urmeaza ecografia morfofetala. Aceasta este cea mai minutioasa dintre ecografiile pe care i le faci bebelusului. Fiecare particica din trupul bebelusului este vizualizata si masurata. Acum, deja fatul este complet format si pot fi detectate eventualele anomalii. De asemenea, tot acum vei putea sti sigur, in cazul in care vei dori acest lucru, daca bebelusul din burtica este fetita sau baietel.
Ecografiile din al treilea trimestru de sarcina
Al treilea trimestru al sarcinii incepe cu saptamana 28 si se incheie, desigur, cu nasterea bebelusului, la aproximativ 40 de saptamani. In acest ultim trimestru al sarcinii (catre a 32-a saptamana), se va realiza ultima ecografie a sarcinii, daca nu sunt probleme deosebite. In al treilea trimestru ecografia fetala este realizata pentru a se asigura ca fatul este viabil si misca si pentru aprecierea dimensiunii si pozitiei fatului, a placentei si a lichidului amniotic. Aceasta ecografie permite verificarea morfologiei fatului si detectarea eventualelor malformatii tardive, evaluarea cantitatii de lichid amniotic si a pozitiei placentei. Tot acum bebelusul va fi evaluat din nou in ceea ce priveste lungimea (inaltimea) si greutatea si medicul va putea aproxima greutatea si inaltimea pe care micutul o va avea la nastere.
Sfaturi Qbebe
• Nu rata niciuna dintre ecografiile recomandate de catre medicul care iti urmareste sarcina. O ecografie poate furniza informatii importante, chiar vitale, referitoare la dezvoltarea bebelusului sau chiar despre sanatatea ta!
• Nu folosi creme sau alte produse cosmetice pentru pielea burticii cu cateva zile inainte de ecografie si urmeaza indicatiile medicului.
• Ecografia fetala reprezinta cea mai sigura metoda de a detecta posibilele anomalii ale bebelusului tau si pentru a obtine informatii despre el, cum ar fi dimensiunile sau pozitia sa in uter. In timpul ecografiei nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii care ar putea sa dauneze fatului sau mamei, prin urmare, nu ai nici un motiv sa o eviti.