Ce trebuie sa stii despre aparate dentare

Ce trebuie sa stii despre aparate dentare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Aparatul dentar este de multe ori privit doar prin prisma unei utilitati cosmetice, desi scopurile sale sunt mult mai diverse. Cand este indicat, cum se monteaza si ce reguli de intretinere sunt necesare acestuia, puteti afla in continuare alaturi de doamna doctor Simona Preoteasa.

Informatii importante

Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat in ortodontica care aliniaza si indreapta dintii, ajutand la repozitionarea lor in ce priveste muscatura (modul in care se imbina dintii superiori si cei inferiori), dar si la imbunatatirea sanatatii dentare. Sunt adeseori necesare pentru a corecta muscaturile reduse, dar si pe cele deschise, profunde, incrucisate, malocluziile, dintii ciobiti si alte defecte ale dintilor si ale maxilarului; se incadreaza in doua mari categorii si anume cosmetice si structurale, fiind utilizate de multe ori in asociere cu alte dispozitive menite sa largeasca palatul/maxilarul si sa sustina modelarea dintilor/maxilarului. Aparatele dentare constau in fire metalice (din diverse materiale) care imbraca dintii, fiind strans legate si actionand in sensul miscarii dintilor in pozitia dorita.

Iata din ce motiv apar muscaturile incorecte (malocluziile): gura mica (un spatiu restrans pentru cresterea dintilor; dintii permanenti sunt inghesuiti), impingerea limbii (scoaterea ei in fata prin presarea de buze cu o forta care imprimata asupra dintilor ii determina sa creasca proeminenti), dinti suplimentari sau insuficienti (pierderea prematura a dintilor temporari sau o leziune traumatica la nivelul fetei/gurii/maxilarului), maxilar si structura osoasa nealiniata (dificultate in mestecat si vorbit; pot aparea si probleme de tip temporo-mandibular si bruxism), obiceiuri functionale musculare slabe (sugerea degetului in copilarie si chiar la maturitate-dezvoltarea dentara si faciala sunt afectate).

In principiu, oricine poate purta aparat dentar insa, retineti faptul ca tipul acestuia poate oferi rezultate diferite de la o persoana la alta si doar medicul ortodont este in masura sa stabileasca care este mai potrivit nevoilor/problemelor voastre. Din punctul de vedere al varstei, nu exista nicio interdictie, insa sunt cunoscute si perioade optime de initiere a tratamentului. Astfel, in jurul varstei de 7 ani (combinatie buna de dantura temporara si permanenta; se observa mai bine dezvoltarea dintilor si modul in care creste maxilarul, anticipandu-se mai bine problemele) este necesara o evaluare pentru a determina necesitatea unui astfel de aparat; o interventie timpurie optimizeaza rezultatele, deoarece tratamentul se bazeaza pe cresterea structurii osoase si poate impune 2 faze: prima este considerata drept interceptiva deoarece presupune interventia asupra inghesuirii dintilor sau a muscaturii defectuoase prin aparate partiale/totale (de exemplu pentru o parte ingusta a aparatmaxilarului superior cu dinti inghesuiti se poate largi cu ajutorul unui dispozitiv special; aceasta largire a palatului se poate realiza doar pana cand osul nu este complet dezvoltat), apoi intervine o perioada de repaus pentru a permite aparitia danturii permanente si de la varsta de 12-13 ani incepe faza a doua in care se poarta aparat dentar complet. In cazul in care fereastra de timp a fost depasita, se pot obtine rezultate doar cu ajutorul unei singure faze; in unele cazuri este necesara extractia dintilor. Retineti prin urmare ca perioada optima de interventie este intre 8-14 ani.

Tipuri de aparate

In prezent exista o gama mult mai larga de aparate decat in urma cu 10 ani, insa trebuie luate in considerare, dupa cum am mentionat, particularitatile individuale. Astfel, exista clasicele aparate metalice (din otel inoxidabil) securizate uneori cu legaturi elastice (bracketi) care sunt mai mici si mai putin observabile decat cele din trecut si, in plus, dispun de fire activate de caldura care ajuta dintii sa se miste mai rapid si mai putin dureros (se rigidizeaza la caldura si se flexibilizeaza la rece); reprezinta o varianta buna din punct de vedere financiar, iar modelele colorate le ofera posibilitatea copiilor de a se exprima, insa raman in continuare categoria cu cele mai vizibile aparate. Aparatele ceramice au aceeasi dimensiune si forma ca cele metalice, insa sunt de culoarea dintilor sau transparente si sunt inobservabile la nivelul dintilor (securizate uneori cu legaturi elastice); avantajul lor este ca misca dintii mult mai repede decat cele din plastic transparent, insa sunt si mult mai scumpe si se pot pata usor daca nu sunt intretinute corespunzator. Aparatele linguale sunt identice cu cele traditionale, insa firele si suportii sunt pozitionati pe interiorul dintilor; sunt invizibile din exterior, insa dificil de curatat si mai scumpe, nefiind indicate in cazuri grave, pot fi inconfortabile la inceput, ajustarile dureaza mai mult si sunt mai dificile. Nu in ultimul rand, exista aparate Invisalign care constau intr-o serie de 18-30 aliniatori similari unei proteze din plastic transparent care se indeparteaza si sunt inlocuiti la fiecare 2 invisalignsaptamani; sunt aproape invizibile, iar pacientii pot manca si bea tot ce doresc, insa nu functioneaza in cazul problemelor dentare grave si nu sunt disponibile pentru copii, sunt scumpe, pot fi usor pierdute, iar tratamentul poate dura mai mult (pot doar roti dintii).

Trebuie sa stiti ca pentru persoanele alergice la diverse metale, exista si varianta aparatelor dentare placate cu aur sau din titaniu (de obicei este vorba de alergie la nichel).

Cum functioneaza si cum se aplica?

Aparatele dentare functioneaza printr-un proces lent si controlat ce utilizeaza forta si presiune constanta. In cazul celor traditionale, firul care este atasat suportilor aplica presiune asupra dintilor pentru a-i misca intr-o anumita directie (dintii se misca printr-un proces biomecanic denumit "remodelare osoasa" (oasele devin mai solide si sunt create unele noi) - cand aparatul imprima presiune asupra dintelui membrana periodontala -inconjoara dintele si il ajuta sa se ancoreze in os - si osul din jur sunt afectate; membrana se intinde pe o parte si se comprima pe cealalta slabind dintele din locas- partea intinsa este locul unde se creeaza os nou). Acest proces trebuie realizat foarte lent (in caz contrar exista riscul de pierdere a dintilor) si de aceea purtarea aparatului dureaza chiar si 2 ani jumatate (dintele se misca cu aproximativ 1 mm pe luna), ajustarile fiind realizate la interval de 3-4 saptamani.

Initial, pentru aplicarea unui aparat dentar, medicul va efectua o evaluare si va preleva mulaje pentru a realiza modele de studiu; sunt necesare si radiografii pentru a verifica pozitiile dintilor. Se realizeaza de asemenea si masuratori ale cavitatii bucale, creandu-se un plan de tratament ce presupune diagnosticul, tratamentul recomandat si timpul estimat de tratament; medicul va prezenta si riscurile, beneficiile si alternativele. Exista in unele clinici si posibilitatea crearii unui model tridimensional al arcadelor pacientului (prin modele gipsate scanate cu laser) si chiar simularea automata a tratamentului pe computer care permite specialistului sa verifice eficacitatea tratamentului. Daca este necesar, extractiile dentare sunt realizate inainte de pozitionarea aparatului; daca varsta este optima, alte dispozitive preced aplicarea aparatului (cum sunt expansoare palatale doar pentru copii, pentru adulti este necesara interventie chirurgicala) pentru a corecta orice problema a dezvoltarii scheletice.

Pentru aparatamplasarea aparatului clasic, suportii sunt legati cu un cement special de dintii din arcada (uscat cu lumina) si in unele cazuri sunt utilizati distantieri elastici intre molari timp de 1-2 saptamani pentru a crea loc benzilor metalice (in jurul ultimilor molari; pot sustine forte de mestecat mai bine decat suportii dintre dinti). Dupa pozitionarea suportilor/benzilor metalice, un fir metalic (arc) este inserat intre suporti (indoit, modelat si strans frecvent) si securizat cu benzi elastice (sunt disponibile in diverse culori) sau prins cu suporti/bracketi autoligaturanti. In cazul aparatelor transparente (de tip Invisalign), procedura de montaj este relativ diferita, insa mulaje dentare sunt de asemenea create pentru a fabrica un set de aliniatori (trasee exacte care se potrivesc peste dinti pentru a obtine miscare; fiecare traseu este purtat o perioada inainte de a trece la urmatorul traseu). Retineti ca inainte de aplicarea aparatului trebuie evaluata starea gingiilor si a oaselor maxilarului; daca aveti gingii nesanatoase, retrase sau pierdere osoasa, aparatul poate fi nerecomandabil deoarece vor aparea complicatii, eventual trebuie tratate bolile si chiar apelat la alti specialisti (implantologi, chirurgi oro-maxilo-faciali etc.). De asemenea, tratamentul ordotontic trebuie realizat de un specialist in ortodontie (aceasta specializare presupune o durata suplimentara de studii - 2-3 ani - fata de stomatologia uzuala).

Durata obisnuita de purtare a aparatului variaza intre 6 luni si 2 ani jumatate in functie de complexitatea si tipul problemelor, respectiv de marimea cavitatii bucale, de distanta pentru care trebuie miscati dintii, de sanatatea gingiilor/oaselor maxilarului, de cat de mult se respecta indicatiile medicului. In cazuri extreme se apeleaza la chirurgie ortognatica. La interval de 3-6 saptamani aparatul trebuie ajustat, ajutandu-se astfel dintii sa ajunga in pozitia corecta (se indeparteaza mai intai ligaturile colorate, arcul ramanand fix; dupa ce arcul este indepartat poate fi inlocuit sau modificat); procedura poate cauza un oarecare disconfort.

In timpul si dupa tratament

Pentru a preveni miscarea dintilor in pozitia originala, pot fi recomandate aparate de fixare (retainer) dupa definitivarea tratamentului cu aparatul dentar. Unii pacienti necesita interventie chirurgicala cum este fiberotomomie sau ridicarea gingiei pentru a pregati dintii pentru utilizarea aparatului de fixare si a imbunatati conturul gingiei. Iata ce complicatii pot aparea: modificari ale fetei, maxilarului si obrajilor, formarea placii bacteriene (cand mancarea este retinuta in si in jurul aparatului) - de aceea este importanta mentinerea igienei orale riguroase prin periaj si folosirea atei dentare (se previn cariile, decalcifierea si modificari ale culorii dintilor). In unele cazuri apare o reactie alergica la elasticele sau la metalul din aparat sau chiar anafilaxie (la latex); retainerexista si materiale alternative ce pot fi folosite. Este esential sa comunicati medicului orice sensibilitati aveti si ca acesta sa va prezinta riscurile/complicatiile asociate fiecarui tip de aparat.

De asemenea, s-au mai observat ulceratii bucale in urma iritatiei de la componentele aparatului; se poate apela la spalaturi bucale (chiar cu apa sarata, ceara dentara sau silicon dentar). In cazul unei depozitari inadecvate, aparatul poate fi deteriorat; este important sa purtati o protectie bucala (gutiera) in cazul in care practicati sport; anumite alimente lipicioase/tari trebuie evitate in acest sens (caramel, morcovi cruzi, covrigei tari, popcorn, mere). Guma de mestecat este indicata de unii medici pentru ameliorarea durerii, insa contraindicata de alti specialisti (afecteaza aparatul dentar).

In timpul tratamentului, aparatul poate sa se rupa din cauza fortelor implicate sau din cauza slabirii cementului, iar medicul trebuie contactat imediat. De asemenea, cand dintii se misca, capatul arcului poate iesi din suport, lovindu-se de obraz; poate fi aplicata ceara dentara, dar daca provoaca ulceratii sau dureri, trebuie indoit. In unele cazuri, dintii raman slabiti un timp prelungit dupa tratament (1-2 ani) si poate aparea o oarecare resorbtie a radacinii (dintele poate cadea sau trebuie extras). Durerea si disconforul sunt comune dupa ajustarea/montarea aparatului si pot cauza dificultate la mancat timp de cateva zile in primul caz pana la cateva saptamani in cel de-al doilea, de aceea se indica alimente moi (se evita presiunea suplimentara asupra dintilor) care trebuie mestecate lent; si indepartarea cementului poate fi dureroasa (trebuie zgariat de pe dinti) sau a benzilor de pe molari (care sunt invelite de gingie in timp). In cazul unei dureri mari, pot fi de ajutor analgezice.

Dupa indepartarea aparatului, dintii vor fi curatati cu atentie si medicul va realiza un alt set de radiografii si mulaje pentru a urmari evolutia dintilor si daca au aparut molarii de minte (pot fi extrasi pentru a preveni o noua miscare a dintilor). De multe ori se recomanda si un aparat fixator (din material acrilic si fire metalice), dupa cum am mentionat, care este detasabil si imbraca suprafata exterioara a dintilor ce trebuie purtat cel putin 6 luni si de obicei doar pe durata somnului; este necesar deoarece oasele, gingiile si muschii au nevoie de timp pentru a se adapta schimbarii si, de altfel, in timp dintii au tendinta sa se miste.

Doamna doctor Simona Preoteasa, medic stomatolog specializat in Ortodontie Dent Estet: 

"Dintii inghesuiti si muscatura incorecta sunt problemele pe care aparatul dentar le poate corecta. Acestea pot fi mostenite genetic, dar de multe ori sunt provocate de traumatisme, obiceiuri vicioase (suptul degetului, buzei, obrajilor, a unor obiecte), respiratia predominant orala sau pierderea prematura sau tarzie a unor dinti de lapte.

Aparatul dentar este cel mai popular accesoriu ortodontic. Presiunea aplicata de aparatul dentar pe dinti ajuta la miscarea dintilor si repozitionarea acestora. Pacientii care poarta aparat dentar trebuie sa viziteze medicul ortodont periodic pentru ajustare.

Daca in urma cu cativa ani, singura optiune pentru pacientii care aveau nevoie de tratament ortodontic era aparatul dentar metalic, astazi tehnologia si tehnicile medicale avansate ofera pacientilor o gama variata de aparate dentare personalizate pentru orice tip de nevoie.

Aparatul dentar mobil este utilizat pentru stimularea cresterii arcadelor sau corectarea formei maxilarelor si a pozitiei unor dinti. Acest aparat este recomandat copiilor si se poarta conform indicatiilor medicului ortodont.

Fiind si cel mai popular, aparatul dentar fix este folosit pentru corectarea pozitiei dintilor. Un astfel de aparat este format din bracket-uri, sarme, arcuri si ligaturi. Aparatul dentar fix este potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Tipuri de aparate dentare fixe

- metalic
Fiind si cel mai cunoscut, aparatul dentar metalic este format din bracketi metalici, fiind si cel mai vizibil. Copii si adolescentii pot apela la bracketi de diferite forme peste care pot aplica elastice colorate pentru a-si personaliza aparatul. medic

- ceramic
Fata de cel metalic, aparatul ceramic are bracketi in nuanta dintilor, ceea ce il face mai putin vizibil. Multi pacienti aleg ca si firele care conecteaza bracketii sa aiba culoarea dintilor.

- safir

Avand aceleasi rezultate ca si cazul celui metalic sau ceramic, aparatul dentar safir are bracketi transparenti ceea ce il face aproape invizibil de la distanta, pastrand insa eficienta sporita a tratamentului.

- lingual
Evolutia tehnologica a permis crearea unui aparat dentar revolutionar care este pozitionat pe fetele nevazute ale dintilor. Chiar daca pretul unui astfel de aparat dentar este mai ridicat, pacientii se bucura de avantajul de a nu fi observat si de o durata mai scazuta de tratament.

Igiena orala in timpul purtarii aparatului dentar necesita o atentie sporita deoarece bracketurile, arcurile, inelele sau aparatele de contentie pot retine resturile de mancare, lucru care poate provoca aparitia cariilor, gingivitelor, respiratiei urat mirositoare sau a altor probleme. Pacientii trebuie sa isi perieze dintii dupa fiecare masa, folosind ata dentara si apa de gura. Pentru igienizarea bracketilor, medicul va recomanda o periuta speciala care curata dintii in profunzime.

Pacientii care poarta aparat dentar mobil trebuie sa curete aparatul de fiecare data cand il scot, insistand in zona marginilor si a suruburilor."

Citeste si:

Suptul degetului vs. suzeta 

Stomatita la copii: cauze, simptome, tratament

Multumim doamnei doctor Simona Preoteasa pentru informatiile oferite.

Surse:

www.colgate.com; www.medicinenet.com; www.oralb.com; www.mouthhealthy.org; http://en.wikipedia.org; www.yourdentistryguide.com

Articolul urmator
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A refuzat să-și deconecteze fiul în comă de la aparate. A așteptat ziua în care să-i spună "mama"
    A refuzat să-și deconecteze fiul în comă de la aparate. A așteptat ziua în care să-i spună "mama"

    Bobby, un băiat în vârstă de 16 ani din Oregon, tocmai se întorcea acasă de la un prieten. Se pregătea să-și parcheze mașina, când a simțit dintr-o dată o...

    O femeie s-a trezit la viață după ce a stat 14 zile în comă și a fost deconectată de la aparate. „Scoate-mă de aici! Vreau să merg acasă!”
    O femeie s-a trezit la viață după ce a stat 14 zile în comă și a fost deconectată de la aparate. „Scoate-mă de aici! Vreau să merg acasă!”

    După 14 zile de comă profundă, multe rugăciuni și versete din Biblie citite de soțul ei, o femeie s-a trezit ca prin minune după ce medicii au deconectat-o de la aparate, fără a-i...

    Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?
    Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?

    Vizitele la medicul stomatolog cu un copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist pot fi o reală provocare. Specialiștii dau sfaturi utile părinților care doresc ca vizitele la...

    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență
    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență

    În ultimii ani, auzim tot mai des de copii care și-au pierdut viața, întrucât s-au înecat în piscine. Recent, un asemenea caz a ajuns iar în atenție...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    © 2025 Qbebe