Ghimbirul
In afara de proprietatile antiinflamatorii si de alte beneficii pentru sanatate, ghimbirul ajuta digestia si amelioreaza durerile de stomac. Varianta proaspata are efectul cel mai puternic si trebuie consumata cel mai des sub forma de ceai. Retineti insa faptul ca are un gust pregnant (picant). Prin urmare, daca sunteti deranjati de acesta, puteti apela la suplimente sub forma de comprimate sau de tinctura. Nu este indicat in schimb sa consumati suc de ghimbir din comert si nici bomboane ce-l contin, deoarece de obicei sunt pline de zahar (care poate fermenta in stomac).
Ghimbirul contine substantele sintetizate in mod natural denumite gingerol si shogaol, ce ajuta la relaxarea musculaturii netede (cum este cea din tractul digestiv) si in consecinta amelioreaza crampele si colicile stomacale (dar si starea de greata ce le poate insoti).
Cum se prepara ceaiul din ghimbir? Folositi o bucata de radacina pe care o spalati, decojiti si taiati in bucatele pe care le adaugati in 1-2 cani de apa fiarta, mentinand pe foc inca 3 minute (si lasati sa infuzeze inca 2 minute). Strecurati si adaugati miere pentru un gust mai bun.
Menta
Asemenea ghimbirului, si menta are proprietati terapeutice pentru stomac, cel mai des fiind consumata sub forma de ceai. Aveti si posibilitatea de a mesteca pur si simplu o frunza proaspata, menta crescand peste tot in jurul nostru (relaxeaza muschii stomacului). De asemenea, o puteti gasi si sub forma de suplimente (comprimate) sau bomboane (pot contine zahar, prin urmare verificati ingredientele inainte de a le achizitiona).
Menta ajuta digestia, stimuleaza apetitul si este un remediu excelent pentru crampele menstruale (in special sub forma de ceai), dar contribuie si la imbunatatirea fluxului bilei (ce ajuta in procesul de digestie, mai ales cand suferiti de indigestie si gaze/balonare). Pentru a prepara un ceai de menta puteti folosi un pumn de frunze proaspete sau 1-2 lingurite din planta uscata pe care le adaugati la 1 cana de apa fiarta, lasandu-le sa infuzeze 5-10 minute. Strecurati si consumati ceaiul cald.
Lemn dulce sau fenicul
Desi cele doua sunt plante diferite, au gusturi asemanatoare, fiind incluse in multe ceaiuri de plante (alaturi de anason), dar si sub forma de suplimente. In cazul in care tolerati feniculul crud, puteti mesteca o felie proaspata din bulb pentru a usura digestia sau balonarea dupa masa. De asemenea, puteti mesteca seminte de fenicul (1/2-1 lingurita dupa masa mestecate bine) care contin anetol, un ulei volatil care stimuleaza secretia de sucuri digestive utile in tranzitul intestinal normal (in plus calmeaza inflamatia si reduce durerea, fiind util in gastrita- inflamatia stomacului). Retineti ca feniculul nu este recomandat femeilor gravide. Lemnul dulce este considerat a creste tensiunea si a irita ulcerele, dar numai in cantitati mari. Forma cea mai des utilizata este cea de lemn dulce deglicirhizinat (capsule sau pulbere din care lipseste glicirhizina responsabila de cresterea tensiunii); consumati doua comprimate sau o lingurita de pulbere cu 15 minute inainte de o masa consistenta.Musetelul
Aceasta planta amelioreaza durerile de stomac si calmeaza nervii, fiind util si in insomniile asociate deseori problemelor digestive. Functioneaza ca agent antiinflamator (impotriva inflmatiei cauzate de gastrita de exemplu) si relaxeaza musculatura tractului digestiv superior (contractiile ce imping alimentele prin sistem sunt incetinite si se reduc crampele si spasmele resimtite local). Il puteti consuma sub forma uscata, fiind usor de achizitionat din plafare/farmacii, dar si din magazine obsinuite si puteti adauga pentru gust putina lamaie. Pentru a prepara un ceai de musetel, utilizati un pliculet de ceai sau 1-2 lingurite din planta uscata pe care le acoperiti cu apa fiarta intr-o cana timp de 10 minute (15-20 de minute pentru musetel uscat).
Citeste si:
Cele mai bune ceaiuri pentru gastrita
Apa cu lamaie
Lamaia reprezinta unul dintre cele mai versatile fructe pe care le puteti gasi. In lipsa remediilor mentionate anterior, puteti stoarce o jumatate de lamaie intr-o cana de apa calda (puteti apela si la apa minerala, mai ales daca ati mancat excesiv, carbonatarea din apa minerala va va ajuta sa ragaiti; acest remediu este util in dispepsie- indigestia uzuala si constipatie). Daca nu aveti lamaie proaspata, puteti folosi suc de lamaie, insa adaugati doar cateva lingurite. Acest remediu este util pentru indigestie, deoarece nivelul ridicat de aciditate pe care il prezinta stimuleaza productia de acid clorhidric (descompune alimentele ingerate), usurand astfel procesul digestiv. Obtineti insa si un plus de hidratare, util pentru curatarea si buna funtionare a organismului.Apa calda cu sare
Aceasta varianta este eficienta in deranjamentele stomacale. Se prepara usor: o cana de apa calda cu o lingurita de sare, iar pentru rezultate optime, este indicat sa o consumati cat de repede posibil. Nu se recomanda acest remediu in cazul in care suferiti de alte probleme de sanatate, in special de hipertensiune.Bicarbonat de sodiu
Si bicarbonatul de sodiu ajuta in arsurile stomacale sau in indigestie. In cazul in care nu stiati, majoritatea medicamentelor antiacide contin de fapt doar bicarbonat de sodiu. Amestecati o lingurita (sau doua, depinde de cat de tare doriti sa fie) intr-o cana de apa calda. Ajuta si in tratamentul senzatiei de greata.Siropul de cola
Este utilizat de multa vreme in deranjamentele stomacale in special datorita gustului placut si pentru ca este sigur si in tratamentul copiilor. Are consistenta unui lichid gros si gustul identic cu cel al bauturii binecunoscute, fiind util si in ameliorarea starii de greata. Este insa mai dificil de achizitionat. Ingerati 1-2 lingurite la fiecare cateva ore.Orez
Apa de orez (mucilagiu) este ceea ce ramane dupa ce gatiti orezul (cand il fierbeti). Actioneaza ca un calmant, ameliorand inflamatia prin formarea unui fel de bariera creata deasupra mucoasei stomacale. Pentru a o prepara, aveti nevoie de ½ cana de orez alb, 2 cani de apa si o cratita. Fierbeti orezul cu o cantitate dubla de apa fata de cat folositi de obicei la temperatura scazuta. Cand incepe sa se inmoaie (verificati bobul de orez), indepartati de la aragaz si lasati-l 3 minute. Scurgeti si beti apa calda, adaugand putina miere daca doriti. Puteti folosi orezul pentru a prepara o masa ulterioara.Comprese calde
Puteti pozitiona o plosca, punguta sau sticla calda pe stomac pentru o calmare temporara. Desi se pare ca in unele cazuri poate conduce la greata, o puteti folosi daca stiti ca functioneaza la voi. Ajuta la slabirea si relaxarea muschilor, indepartand crampele. Este indicat sa apelati la apa calduta si nu fierbinte timp de 15 minute sau cat considerati necesar, reincalzind daca este cazul recipientul. O varianta a aceluiasi remediu consta in comprese calde cu orez. Puteti folosi in acest sens o soseta groasa intacta pe care sa o umpleti cu orez negatit. Nu-l strangeti prea tare pentru a permite boabelor sa se miste. Legati la capat si introduceti la microunde timp de un minut, asigurandu-va ca nu este prea fierbinte. Puteti apela si la seminte de in care se incalzesc insa mai greu (remediul este eficient si pentru dureri musculare). Daca doriti si o aroma relaxanta, adaugati cateva flori uscate de lavanda sau de musetel. Poate fi de ajutor si o concentrare pe respiratie, respirand intai rapid si superficial, apoi incet si profund si incercati sa va relaxati, poate chiar sa adormiti.Paine prajita
Carbunele este utilizat frecvent in spitale pentru intoxicatii alimentare sau alcoolice deoarece dispune de capacitatea de a neutraliza toxinele din organism, o consistenta similara acestuia fiind remarcata si in cazul painii bine prajite. Si ceaiul negru actioneaza in mod similar (si orice aliment cu taninuri in afara de vin, desigur). Painea prajita face parte de altfel din binecunoscutul regim diareic (alaturi de banana, orez, mere coapte) pentru copii.Otet de mere
Poate fi folosit ca dezinfectant natural sau antiseptic, dar si pentru digestiei. Otetul de mere contribuie la buna asimilare a nutrimentelor si la calmarea durerilor de stomac. Adaugati cateva lingurite intr-un pahar de apa rece sau calda si, de preferat, consumati-l inainte de masa. Asigurati-va ca este otet de mere si nu de altceva!Suc de aloe vera
Este util in multe probleme intestinale, in special in tratarea constipatiei, ajutand in eliminarea gazelor, la diaree si crampe. Nu este vorba de sucul direct obinut de la planta, ci de cel special preparat, un supliment disponibil in farmacii/plafare.
In final trebuie sa retineti si faptul ca pe perioada episoadelor in care va confuntati cu dureri de stomac trebuie sa va modificati alimentatia, inlaturand alimentele deranjante (daca le cunoasteti). Renuntati la iritantii gastro-intestinali cum sunt alimentele picante si la cele grase (greu digerabile) si consumati alimente in cantitate moderata (nu sariti insa peste mese). Cresteti treptat cantitate de fibre ajutand organismul sa-si revina. Evitati fructele problematice cum sunt merele sau pepenele rosu (aceste fructe pot varia de la o persoana la alta) si legumele (broccoli, conopida, varza de Brussels, fasolea, mazarea).
Este de preferat sa nu consumati alimente solide cand aveti crampe si chiar cateva ore dupa, iar cand reveniti la alimentatia uzuala optati pentru produse fade cum sunt orezul, bananele, painea prajita sau biscuitii. Nu consumati produse lactate sau acide (rosii) si nici mancare de tip fast food. In cazul in care durerile de stomac persista, se agraveaza sau apar si alte simptome, trebuie sa apelati la un medic. Retineti ca durerile de stomac pot avea cauze diverse, putand ascunde afectiuni serioase (ulcer, gastrita etc.) si indiferent de tipul de tratamant pentru care optati, cunoasterea cauzei este esentiala pentru stabilirea corecta a tratamentului.
Doamna doctor Alice Sirb, medic ginecolog cu competenta in medicina aero-spatiala, acupunctura si fitoterapie de la Centrul de Sanatate Equilibrium ne precizeaza urmatoarele:
"Gastralgiile pot avea cauze functionale si cauze organice. De aceea, in fata unei dureri abdominale se impune diagnosticul diferential inainte de inceperea oricarei terapii. Acupunctura se adreseaza numai cauzelor functionale. Sunt trei afectiuni care se pot trata cu succes prin acupunctura:
Sindromul dureros din regiunea gastrica-stomacul este frecvent sediul unor dureri surde sau acute sub forma de junghiuri si sensibilitate la palpare. Aceste dureri au de cele mai multe ori origine gastro-hepatica.
Gastrita acuta este provocata de ingestia unor alimente contaminate, foarte iuti sau a unor bauturi iritante. Simptomele principale sunt: greata, varsaturi, dureri puternice in epigastru, cefalee etc.
Gastrita cronica are simptomatologie mai surda: durerile epigastrice sunt continue, cu acutizari in special primavara si toamna, lipsa poftei de mancare, digestie lenta, eructatii si eventual scadere ponderala.
Nevroza gastrica este o alta afectiune care se trateaza cu succes prin acupunctura. Ea evolueaza prin crize dureroase cu remisiuni spontane. Se manifesta prin dureri epigastrice puternice, eructatii, balonare, diaree, varsaturi postprandiale, borborisme.
Stimularea prin acupunctura in cazurile de mai sus se face moderat in situatiile cronice si mai puternic (implicit mai des) in situatiile acute. Se indica o combinatie de ceaiuri cu efect calmant (ex: galbenele, musetel, busuioc) si de asemenea cateva suplimente nutritive care sa creasca eficienta acupuncturii (ex: obligeana, ghintura, lucerna). Numarul minim de sedinte este 12, de 3 ori pe an."
Multumim doamnei doctor Alice Sirb pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
Reflux gastroesofagian: tratament naturist si alimentatie
Cel mai bun tratament naturist pentru gastrita
Tratamente naturiste pentru balonare
Tratament naturist pentru giardia
Surse:
http://health.howstuffworks.com; www.wisebread.com; www.wikihow.com; http://everydayroots.com