Apa
Cafeina
Apelati cu precautie la cofeina, un remediu binecunoscut impotriva durerilor de cap (cofeina reduce inflamatia vaselor de sange), deoarece este o sabie cu doua taisuri. Majoritatea preparatelor medicamentoase destinate tratarii acestei probleme contin intr-o anumita proportie cofeina din urmatoarele motive: cofeina grabeste actiunea analgezicelor si le face mai eficiente (in lipsa ei, ar actiona lent si nu ar fi eficiente). Din pacate, cofeina poate sa si provoace dureri de cap cand organismul devine dependent de ea. Astfel, daca sunteti consumatori de cafea si o excludeti brusc din rutina zilnica, durerile de cap pot aparea ca o reactie adversa (este indicata o reducere treptata a dozei). Aceeasi reactie apare si in cazul ingerarii unei cantitati mari de cofeina alaturi de analgezice. Retineti ca si ceaiul negru contine cofeina.Relaxarea
Poate nu pareti convinsi de aceasta solutie, insa cand experimentati o durere de cap este indicat sa va intindeti si sa va relaxati timp de 30 minute. Inchideti obloanele si luminile si concentrati-va pe respiratie (puteti aplica o carpa/masca deasupra ochilor). Incercati sa pastrati la minium nivelul de galagie din jur (daca este posibil) si adormiti un timp daca puteti (verificati daca patul sau canapeaua sunt confortabile si sustin adecvat capul intr-o pozitie care nu aplica tensiune la nivelul gatului). Ajustati temperatura camerei in functie de preferinte (unele persoane se relaxeaza mai bine intr-un mediu racoros, in timp ce altele intr-un mediu mai cald). In perioada de relaxare, puteti intrebuinta si diverse tehnici specifice, cum sunt meditatia, respiratia profunda, vizualizarea, ascultarea de sunete binaurale.Comprese
Aplicati o compresa rece deoarece puteti ajuta vasele de sange de pe frunte sa se contracte, ameliorand intr-o oarecare masura durerea. Aceasta solutie functioneaza in special daca durerea este localizata in tample sau sinusuri. Puteti apela la o carpa cu apa rece pe care sa o reimprospatati imediat ce se incalzeste sau la o compresa creata dintr-o carpa umeda introdusa intr-o punga resigilabila timp de 30 de minute la congelator si amplasata pe frunte (se va pastra rece timp indelungat). Poate fi de ajutor si o compresa rece aplicata pe gat, deoarece uneori durerile de cap isi au originea la baza gatului.
Iata si o alternativa la compresele reci: inmuiati-va mainile in apa rece cat de mult timp rezistati si in acest timp inchideti si deschideti pumnii repetat (apa rece ingusteaza vasele de sange dilatate). Puteti utiliza si o bandana, esarfa sau batic pe care sa o legati in jurul fruntii pana cand resimtiti presiune in jurul capului; reducand fluxul de sange de la cap, veti ameliora durerea cauzata de vasele de sange inflamate (puteti inmuia bandana in otet, un remediu traditional binecunoscut).
Masaj
Masati scalpul, gatul si lobii urechilor. Acest lucru va poate distrage atentia de la durere, imbunatatind circulatia si eliberand tensiunea. Pentru un masaj simplu, apasati usor degetele pe tample si miscati-le in cercuri mici. In cazul unui masaj al scalpului, puteti face un dus si masati pielea capului in timp ce va samponati; daca nu doriti sa va udati, turnati putin ulei de cocos sau de argan pe degete si frecati-l de scalp. Daca va confruntati cu dureri ale sinusurilor, va puteti aseza pe doua mingi de tenis introduse intr-o soseta si amplasate exact la baza craniului, la nivelul osului occipital (veti resimti initial un usor disconfort). Aveti si posibilitatea de a ruga pe cineva sa va maseze gatul si spatele, deoarece atingerea altei persoane are uneori efect calmant mai puternic.
Masati usor puntea nazala pentru a ameliora durerile de sinusuri si migrenele. De asemenea, este indicat sa masati partea moale de carne dintre degetul aratator si cel mare (punctul de acupresiune LIG4), deoarece nervii din acel loc permit contractia vaselor de sange de la nivelul fruntii. Tot o tehnica de acupresiune consta in masarea ferma a fiecarei maini in locul unde degetul mare si cel aratator se intalnesc (al doilea os metacarpian); puteti ruga pe cineva sa va ajute, masand astfel amebele maini concomitent (in caz contrar, alternati mana la fiecare 5 minute).
Uleiuri esentiale
Anumite uleiuri, in special cel de lavanda, pot ameliora tensiunea si inlatura durerea de cap. Masati usor putin ulei de lavanda pe frunte si tample apoi intindeti-va pe spate si relaxati-va inspirand aroma. In plus fata de acesta sau in locul lui puteti folosi ulei de menta (mentolul continut reduce migrenele) a carui aroma intai stimuleaza si apoi relaxeaza nervii. Daca aveti vaporizator, adaugati 7 picaturi de ulei de lavanda si 3 picaturi de ulei de menta; in caz contrar, puteti picura cateva picaturi de ulei de menta pe un servetel/batista si inspirati profund de mai multe ori.Ghimbir
Ghimbirul a fost folosit in mod traditional drept remediu antiinflamator. Pisati o jumatate de lingurita din planta, amestecati-l intr-un pahar de apa si beti acest "suc". Puteti turna o cana de apa fierbinte peste o lingurita de ghimbir proaspat macinat si lasati-l putin sa se raceasca inainte de a-l bea. Ghimbirul este eficient impotriva migrenelor, desi mecanismul sau de actiune nu este bine cunoscut (dar si impotriva starii de greata ce insoteste uneori durerile de cap). Medicii stiu insa ca are un efect asupra prostglandinelor, substante asemanatoare hormonilor, care contribuie la inflamatie.Spilcuta
Este recunoscuta pentru abilitatea de a preveni si opri durerile de cap. Daca mestecati zilnic una sau doua frunze, veti reduce frecventa migrenelor, iar daca totusi apar, vor avea o intensitate redusa. Spilcuta actioneaza in mai multe moduri: limiteaza secretia unui compus care cauzeaza inflamatie, previne contractia vaselor de sange si previne neurotransmitatorul serotonina sa fie eliberat de anumite celule. Unul dintre ingredientele sale active este denumit partenolid si dispune de proprietatile mentionate. In cazul in care apelati la suplimente sub forma de comprimate, doza indicata este de 250 mg pe zi. Are foarte putine efecte adverse (frunzele mestecate crude pot cauza ulceratii bucale. Nu este indicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.Ginko biloba
Ginko biloba este unul dintre cei mai vechi arbori si are originile in China si Japonia, fiind considerat drept una dintre cele mai importante plante medicinale. Poate fi de ajutor in tratamentul migrenelor, imbunatatind circulatia, scazand inflamatia si inhiband productia unei substante denumite factor activator plachetar care poate fi corelat cu migrenele (este cunoscuta pentru un efect pozitiv asupra functionarii creierului ajutand si in imbunatatirea memoriei sau a oboselii mintale).Sfaturi
In cazul in care va confruntati frecvent cu dureri de cap, este important sa le identificati cauza. In acest sens, un jurnal al alimentelor consumate zilnic poate fi de ajutor, deoarece alergiile/sensibilitatile alimentare pot declansa un episod dureros. Durerea similara unei tensiuni poate fi diminuata cu ajutorul plantelor sedative (va vor relaxa, scazand gradul de anxietate) sau antispasmodice (vor relaxa muschii de la cap si gat si pe cei de la nivelul arterelor, prevenind contractia lor). Pentru a obtine ambele efecte, apelati la valeriana, gura-lupului si floarea pasiunii din care puteti prepara un ceai sau o tinctura si consumati o cana sau doua. Puteti include si plante cum sunt lavanda sau lumanarica. In cazul in care aveti nevoie mai degraba de relaxare musculara, adaugati musetel, rozmarin (o cana de apa fiarta peste o lingurita de planta uscata, infuzate 10 minute) sau menta. Efectele adverse ale acestor plante sunt de obicei usoare (tulburari gastro-intestinale sau agitatie).
In final, puteti apela si la o varianta realmente ingenioasa: scufundati-va picioarele in apa fierbinte, deoarece apa va ameliora presiunea de la nivelul vaselor de sange din cap; pentru o durere de cap severa adaugati putin praf de mustar in apa. Clasificandu-va durerile de cap si identificand factorii declansatori puteti sa le evitati si sa optati pentru solutia potrivita de tratament, insa nu uitati ca cea mai buna metoda de tratament este preventia. Prin urmare, mancati la intervale regulate, faceti constant exercitii fizice si hidratati-va corespunzator!
Doamna doctor Alice Sirb, medic ginecolog cu competenta in medicina aero-spatiala, acupunctura si fitoterapie de la Centrul de Sanatate Equilibrium ne precizeaza urmatoarele:
"Vreau sa incep cu definitia acupuncturii, ca sa intelegem cum actioneaza si pe ce principiu se bazeaza. Acupunctura consta in inteparea cu ajutorul acelor speciale a anumitor puncte de pe suprafata corpului, ele fiind manipulate sa imprime stimuli mai mult sau mai putini puternici, in vederea unui scop terapeutic. Punctele de acupunctura sunt pozitionate pe meridiane energetice. Aceste meridiane sunt legate in interiorul corpului cu organele interne, iar la suprafata cu membrele si articulatiile. Functia fiziologica a meridianelor este sa faca sa circule energia si sangele in organism, sa faca legatura intre diferitele parti superficiale si profunde ale corpului si sa il fortifice impotriva factorilor patogeni.
Cefalalgiile sau durerile de cap constituie una dintre cele mai frecvente patologii cu adresabilitate mare in acupunctura. Eficienta acupuncturii este foarte mare aici, deoarece ea actioneaza asupra cauzei cefalalgiilor.
Cauzele durerilor de cap sunt multiple, o sa enumar pe cele mai frecvente si care au rezultate spectaculoase prin tratamentul cu acupunctura:
-discartroza cervicala sau spondiloza cervicala - este foarte frecventa la femei dupa 35 de ani. Ca simptome regasim in afara de cefalee, ameteli, stare generala de rau, astenie, greata, varsaturi, parestezii (amorteli ) la nivelui mainilor.
-patologia biliara
-patologia oculara
-patologie ORL in special sinuzita frontal
-anumite afectiuni psihice
In medicina chineza, patologia dureroasa din zona capului e legata de meridianele stomacului, vezicii biliare, vezicii urinare si meridianului trei focare, astfel ca o serie de 15-20 de sedinte care actioneaza in zonele mentionate, va readuce pacientul la starea de echilibru mult dorit. In cazul afectiunilor psihice, foarte utila este combinatia intre acupunctura si fitoterapie, aceasta din urma potentand efectul acupuncturii si grabind vindecarea.
Ceea ce se intampla in timpul sedintelor de acupunctura nu le pot incadra ca efecte adverse. In timpul primelor trei sedinte pot exista anumite simptome, in sensul exacerbarii durerilor perioade scurte de timp, usoara agitatie sau astenie, perioade de insomnie sau hipersomnie. Pacientul este intotdeauna informat asupra acestor chestiuni si rugat sa mentioneze medicului orice modificare aparuta, astfel eficienta tratamentului crescand.
Acupunctura nu are contraindicatii majore, insa exista unele situatii in care ea nu poate fi initiata: copii mai mici de 7 ani, pacienti foarte agitati, patologie dermatologica acuta si epilepsie. "
Multumim doamnei doctor Alice Sirb pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
Durerile de cap in timpul sarcinii
Surse:
www.besthealthmag.ca; http://health.howstuffworks.com; www.wikihow.com