Negii: tratament naturist

Negii: tratament naturist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Negii constituie mai degraba o problema estetica decat una medicala, insa exista o multime de tratamente naturiste care nu prezinta contraindicatii si nici efecte adverse, singurul inconvenient in utilizarea lor fiind  data de faptul ca dureaza pana observi o imbunatatire. Sa aflam impreuna care sunt cele mai cunoscute tratamente naturiste pentru negi si cum se utilizeaza concret.

Aspecte importante

Trebuie sa retineti in primul rand faptul ca negii (cu denumirea medicala de veruci) sunt cauzati de un virus (HPV) si sunt contagiosi (de obicei pot fi contactati din piscine/bazine de inot publice prin diverse leziuni ale pielii). Apoi, ei dispar de la sine intr-un interval de timp cuprins intre 2 si 18 luni (cu sau fara tratament; atat dureaza ca sistemul imunitar sa-i elimine), insa cele mai multe persoane nu sunt dispuse sa astepte atat de mult.

Tratament

Desi exista o serie de tratamente dermatologice specializate (criogenare, electrocauterizare, terapie laser), sunt disponibile si mai multe variante naturiste. Retineti ca asa-numitele leacuri babesti (linsul cainelui, organe de gaina, melci de gradina, ou crud etc.) nu sunt indicate sub nicio forma din cauza potentialului microbian pe care il prezinta.

Otetul
Acesta constituie o varianta la indemana si putin costisitoare. Puteti folosi fie otet din vin, fie otet de mere (ambele sunt acide) in care aplicati dischete de bumbac pe care le amplasati apoi pe negi, securizand zona cu banda adeziva (scotch). Dimineata, la trezire, puteti renunta la banda si curata zona ca de obicei, observand cum isi va schimba culoarea (devine mai inchis) si se sensibilizeaza negul. Aceasta metoda ofera rezultate in aproximativ 2 saptamani.

Banana
Curatati o portiune din coaja unei banane (suficient de mare cat sa acopere negul) si pozitionati portiunea moale pe partea afectata, izoland-o in mod similar cu procedura descrisa anterior. Poate dura de asemenea cateva saptamani pana veti observa disparitia negului. O alta varianta este sa zdobiti o bucata de banana coapta si sa o aplicati pe neg acoperind cu un plasture. E important sa mentineti locul acoperit cel putin 48 de ore; la sfarsit, spalati cu otet de mere.

Usturoi
Pentru a beneficia la maximum de proprietatile antivirale ale acestuia, taiati in jumatate un catel de usturoi si frecati negul cu fiecare parte, dupa care acoperiti cu un plasture. Retineti ca exista posibilitatea ca usturoiul sa cauzeze o senzatie de arsura, inrosire locala si chiar innegrirea sau inflamarea temporara (va aparea o basica din cauza faptului ca este caustic) a zonei adiacente. In cadrul studiilor clinice, eficienta usturoiului este demonstrata intr-un interval de 2-9 saptamani.

Rostopasca
Puteti unge zona cu negi direct cu sucul de rostopasca al plantei (de culoare portocalie timp de 1 luna) care trebuie lasat sa se usuce. Daca nu dispuneti de planta ca atare, puteti gasi la farmacie/plafar tinctura de rostopasca pe care sa o aplicati (2-3 picaturi) dimineata si seara timp de 3-4 saptamani. Aceasta planta arde neginegii avand si un rol antibiotic. Puteti apela si la utilizarea intregii plante pe care o fixati, la fel ca in cazurile anterioare, cu banda adeziva. Sub nicio forma nu trebuie sa ingerati tinctura sau zeama acestei plante, deoarece este extrem de otravitoare.

Galbenele
De obicei, in cazul acestei plante se apeleaza la solutie macerata, lasandu-se frunzele la inmuiat in otet de mere si tamponand apoi zona (2-3 ori zilnic) pana la disparitia negilor (dureaza aproximativ 30 zile). In cazul in care nu dispuneti de aceasta planta, ca si in cazul rostopascai, o puteti procura sub forma de tinctura la farmacie/plafar. Folositi 2-3 picaturi dimineata si seara pe locul afectat. Exista si posibilitatea sa apelati la ceaiul de galbenele pe care il aplicati local cu o compresa.

Cartof
Decojiti un cartof cu grija (taiati coaja subtire) si frecati zona afectata, de preferat de doua ori pe zi. Persoanele care au incercat metoda au observat ca in decurs de  1-2 saptamani negul s-a innnegrit si a cazut. Se pare ca exista o substanta chimica in cartof care distruge negul si nu da gres niciodata, marele avantaj fiind acela ca nu are un miros dezagreabil.

Ceapa
O metoda simpla si foarte eficienta este reprezenta de ceapa coapta. Coaceti o ceapa mica dupa ce ati indepartat miezul si aplicati-o pe veruca. Lasati ceapa sa fermenteze pana la limita nivelului vostru de toleranta (de preferat pe intreaga durata a noptii), repetand procedura zilnic, timp de 3-5 zile. Tot cu ajutorul cepei puteti crea o solutie macerata (cu bucati de ceapa cruda intr-un vas cu sare lasat peste noapte) pe care sa o aplicati de 2 ori pe zi, aproximativ 1 saptamana.

Nuci verzi
Nucile verzi constituie un alte remediu redutabil impotriva negilor, topindu-i efectiv. In acest caz, folositi coaja de nuci verzi pe care trebuie sa o frecati de zona afectata de 3 ori in fiecare zi timp de aproximativ 10 zile (sau pana se usuca negul). In plus, puteti obtine suc din acestea care este la fel de benefic.

Ulei de ricin
Tamponati zonele cu negi cu ulei de ricin sau aplicati comprese cu acesta solutie timp de cateva luni pentru rezultate cat mai bune. In cazul in care nu observati nicio ameliorare, este indicat ca dupa 15-20 zile sa faceti o pauza (10 zile) reluand apoi aplicarile. Acest ulei are multiple intrebuintari (pentru piele, par) si nu provoaca reactii adverse.

Propolis
In general, propolisul este utilizat in acest caz sub forma de tinctura (disponibila in farmacii/plafare) pe care trebuie sa o aplicati (2-3 picaturi) dimineata si seara, eventual cu o discheta de bumbac, pana cand negii dispar (se usuca si cad). Acesta este extrem de eficient, avand un efect antibiotic puternic si poate fi si consumat ca atare pentru intarirea sistemului imunitar (in cazul in care nu exista reactii alergice la miere si/sau alte produse apicole).

Ulei de tuia
Un alt remediu util este tinctura din tuia pe care o puteti aplica pana la de 4 ori pe zi si in special inainte de culcare, ajutand la cresterea aciditatii pielii. O alta forma de tratament utilizand acelasi preparat: un tampon inmuiat in tinctura de tuia se pune pe locul afectat si deasupra se acopera cu un plasture care sa il fixeze (tamponul de tine 24 de ore dupa care se schimba, tratamentul realizandu-se 14 zile la rand). Retineti ca, pentru un echilibru sanatos al pielii, este important ca aceasta sa fie acida, iar in interiorul corpului usor alcalina.

Alte variante

O metoda simpla si ieftina este chiar aplicarea constanta de banda adeziva (unele persoane au si zgariat in prealabil negul pentru a stimula reactia sistemului imunitar) la interval de 6 zile (apoi curatati locul si aplicati o banda noua), cunoscuta sub denumirea de adezioterapie. Aceasta metoda, desi neconventionala, a demonstrat in cadrul studiilor clinice o eficacitate de 85% in comparatie cu crioterapia (aparand doar o usoara iritare locala). Puteti gasi in comert si diverse uleiuri cum sunt: uleiul de lamaie (sporeste sensibilitatea UV), de arbore de ceai, negialoe vera, uleiul de neem, argint coloidal (are proprietati antivirale), papadie.

In final, trebuie sa retineti ca exista foarte multe remedii pentru aceasta problema insa trebuie sa luati in considerare si locul unde se afla pozitionati negii, consistenta lor (dura sau moale), daca sangereaza sau cauzeaza mancarime. Aveti posibilitatea de a apela in acest sens la un tratament homeopat, insa acesta functioneaza doar daca medicul specialist evalueaza simptomele individuale, tinand cont de intregul organism (tratament constitutional). Homeopatia priveste negii drept o expresie a unui dezechilibru subsecvent: acestia dispar de la sine cand corpul este din nou echilibrat. De aceea, negii nu trebuie tratati homeopat in mod izolat, deoarece aparitia lor poate fi suprimata, insa problema se va adanci in organism.

Cateva metode de prevenire naturala a aparitiei negilor: schimbati-va de doua ori pe zi sosetele (sau cat de des este necesar), nu purtati pantofi cu talpa de cauciuc, deoarce previn aerisirea adecvata a picioarelor si aveti grija cand folositi bai/piscine publice (pentru a evita negii plantari).

Citeste si:

Negii la copii: tratamente eficiente 

Bolile cu transmitere sexuala in timpul sarcinii 

Surse:

www.dailymail.co.uk; www.patient.co.uk; www.dailymail.co.uk; www.naturalhealthanswers.co.uk; www.secretsofnaturalhealth.com/
 

Articolul urmator
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    Bubițe în palmă: cauze și tratament
    Bubițe în palmă: cauze și tratament

    Datorită palmelor reușești să apuci, să ții, să atingi și să simți. Zi de zi, palmele tale vin în contact cu alte persoane, cu mediul înconjurător și cu diverși...

    © 2024 Qbebe