Ridichea neagră: aspecte nutriționale
Ridichea neagră constituie o varietate a celei roșii binecunoscute, făcând parte din familia crucifere alături de ridiche-varză de Brussels, spanac, kale și varză și este utilizată ca remediu în tratarea bolilor de mai multe secole.
A fost importată în Europa din Asia în ultima jumătate a secolului 20. Are o formă rotundă sau alungită și, cu toate că nu este extrem de hrănitoare, are în compoziție o multitudine de vitamine și minerale. În acest sens, trebuie în primul rând menționat conținutul său ridicat de vitamina C (ajută la combaterea infecțiilor și a radicalilor liberi). Se mai găsesc în ridichea neagră și majoritatea vitaminelor din complexul B și sulf, dar și potasiu (232 mg), calciu, magneziu și fosfor, cupru, mangan și seleniu.
Când este gătită, coaja îi este de obicei îndepărtată, iar pulpa de culoare albă poate fi fiartă (la fel ca păstârnacul), preparată saute sau gătită la tigaie și, evident, consumată ca atare, fie simplă, fie în salate în combinație cu alte legume; în formă crudă are o savoare puternică, picantă.
Când este utilizată în scop curativ, poate fi stoarsă (devine un tonic excelent cu proprietăți antimicrobiene și antivirale); poate fi achiziționată și sub formă de suplimente. Deși nu multe persoane cunosc acest aspect, și frunzele sale pot fi consumate.
Siropul de ridiche neagră: beneficii
Această legumă este cunoscută încă din timpuri străvechi pentru multiplele sale beneficii aduse organismului uman. Iată câteva dintre acestea:
- Este bună pentru tratarea infecțiilor respiratorii
Desigur, menționăm prima dată această proprietate a sa. Sucul de ridiche neagră (lăsat la macerat peste noapte alături de miere sau zahăr; după mese se ia câte o linguriță din suc, adăugându-se constant zahăr/miere până se usucă leguma) este considerat benefic în timpul lunilor de iarnă când unele persoane sunt predispuse infecțiilor respiratorii.
În Asia a fost folosită pentru tratarea bronșitei și a tusei. Ajută însă și la protejarea sistemului imunitar de afecțiuni cum sunt durerea de gât și infecțiile bacteriene și virale (răceli și gripă). În urma unui studiu s-a constatat că sucul său a conferit o protecție mai mare decât penicilina împotriva bacteriei E coli. Se pare că ingredientele sale stimulează membranele mucoase și ameliorează congestia.
Citește și: Remedii naturale pentru raceala si gripa
- Ajută tractul gastrointestinal
Consumată tot sub formă de suc, această plantă ajută întregul tract gastrointestinal datorită conținutului ridicat de fibre și apă care lubrifiază intestinele, dar și a unei componente care îmbunătățește peristaltismul ajutând avansarea alimentelor digerate în stomac; drept urmare ambele efecte menționate asupra digestiei contribuie la rândul lor la ameliorarea constipației și respectiv a sănătății tranzitului intestinal.
În cadrul unui studiu publicat în revista de Cercetare a Fitoterapiei în noiembrie 2002 care a studiat efectele ridichii negre asupra mucoasei colonului, stratul interior al intestinului, la șoarecii hrăniți cu o alimentație ridicată în grăsimi (care a condus la o alterare a mucoasei epiteliale, un număr redus de eritrocite și celule calciforme și inflamație crescută; eritrocitele sunt celule epiteliale ce absorb nutrimentele din tractul digestiv în timp ce celulele calciforme secretă mucus ce facilitează trecerea materiilor reziduale) s-a observat o creștere a numărului de celule calciforme, o îmbunătățire în structura eritrocitelor și nicio inflamație.
- Detoxifică ficatul
Deoarece conține vitaminele C, B1, magneziu și calciu ce permit plantei să detoxifice ficatul și bila, crescând cantitatea și fluxul acesteia din urmă (ajută și digestia). Prin eliminarea toxinelor din ficat, se elimină și din sistemul circulator (potasiul din compoziție contribuie la reglarea tensiunii) și din întregul organism.
Conform unui studiu publicat în anul 2012 de Jurnalul de Biomedicină și Biotehnologie ce a analizat efectele sucului de ridiche neagră asupra calculilor biliari și a lipidelor la șoareci timp de 6 zile, aceștia au prezentat mai puțini calculi, nivel redus de colesterol, trigliceride și de colesterol HDL.
În plus, datorită conținutului de glucozinolați, când este mestecată ridichea, o enzimă denumită mirosinaza îi degradează în produși cum sunt izotiocianați, asociați cu o sănătate îmbunătățită. În acest sens, un studiu publicat în Revista de Agricultură și Chimie Alimentară în 2007 a concluzionat că enzimele detoxifiante ajută în celulele canceroase hepatice, reducându-le numărul prin inducerea detoxifierii.
Citește și: 5 reguli pentru detoxifierea organismului intr-un mod sanatos
- Luptă împotriva toxicității din măduvă
Un studiu publicat în revista de Nutriție și Cancer din 2012 a examinat efectele protectoare ale ridichii negre asupra celulelor măduvei sub acțiunea unei toxine. Cercetătorii au divizat șoarecii în două grupuri-unul a fost hrănit cu o alimentație conținând ridiche neagră și cel de-al doilea cu o dietă de control timp de 2 săptămâni. O creștere semnificativă în activitatea enzimei detoxifiante a fost observată în primul grup, ambele grupuri fiind expuse unei toxine care țintește celulele măduvei.
Cercetătorii au observat că concentrația de toxină din sângele șoarecilor ce au consumat ridiche neagră a fost semnificativ mai mică decât a șoarecilor ce au consumat dieta de control. În plus, toxina a redus celulele din măduvă într-un grad mai mare la șoarecii cu dieta de control decât la cei hrăniți cu ridiche, concluzionându-se că efectele protectoare se datorează acelorași glucozinolați menționați mai sus.
- Reduce problemele tiroidei
Rafanina constituie o componentă din ridichea neagră cunoscută a echilibra hormonii tiroidieni; se consideră că această substanță este benefică în tratarea bolii Graves, o boală autoimună ce afectează tiroida. Rafanina este considerată de asemenea a reduce simptomele de hipertiroidism (glanda tiroidă hiperactivă).
De asemenea, datorită faptului că nu conține deloc colesterol, în schimb are apă și fibre din abundență, susține procesul de slăbire. De asemenea, sucul său poate fi utilizat local, fie în tratarea problemelor pielii datorită proprietăților antioxidative (pete, acnee, riduri, dar și infecții bacteriene/fungice sau uscăciune/tonus general), dar și ale părului datorită stimulării circulației sanguine la nivelul scalpului (cădere, mătreață și păr gras/uscat).
Citește și: Super alimente sanatoase despre care nu stii ca ar trebui sa le mananci
Ridiche neagră: alte beneficii
- Remediu împotriva căderii părului
Consumul de ridiche neagră ajută la întărirea firului de păr şi stimularea creşterii sale. Se poate face chiar şi o mască de păr cu ridiche neagră. Pentru acest lucru, se pune la fiert o ridiche neagră rasă timp de aproximativ jumătate de oră cu două pahare de apă. Se răceşte, apoi se amestecă cu un gălbenuş de ou şi se aplică pe păr timp de 2 ore. După aceea, se clăteşte părul şi se spală normal.
- Ajută la dezintoxificarea sângelui
Sucul de ridiche neagră este foarte eficient şi pentru curele de dezintoxicare în întregul corp, asigurând o piele mult mai lucioasă şi mai sănătoasă. O piele fină și curată este primul semn că totul în interiorul organismului este în regulă.
- Este binecunoscută și ca afrodisiac
Consumată regulat, ridichea neagră poate crește apetitul sexual, însă atenție, ea poate mări și pofta de mâncare, așadar este recomandat să nu o folosești dacă ești la dietă.
Sirop de ridiche neagră: contraindicații
Sezonul în care poate fi achiziționată ridichea neagră este iarna. Urmărește să dispună de o textură fermă, fără pete. Evită produsele moi sau ridate. Se păstrează, ca și alte rădăcinoase, într-o zonă răcoroasă până la 3 săptămâni. Cu toate beneficiile dovedite pentru sănătate ale ridichii negre, aceasta are și anumite contraindicații:
- Este un potențial alergen
Deoarece conține dialil sulfide (ca și usturoiul) drept bioprodus al glucozinolatului, are potențial alergen și iritant. Alergia începe de obicei la vârful degetelor și nu poate fi prevenită prin utilizarea mănușilor (pătrunde prin ele), cauzând dermatită de contact și astm alergic la persoanele sensibile.
- Poate cauza gușă
La fel ca alte legume crucifere, ridichea neagră poate cauza gușa (mărirea gâtului din cauza glandei tiroide, mai exact din cauza deficienței de iod) deoarece conține glucozinolați, niște aminoacizi modificați. De fapt este vorba de procesul de descompunere menționat mai sus ce implică izotiocianații (ei sunt cauza directă a eventualei îmbolnăviri) prin influențarea producției și secreției de hormoni tiroidieni esențiali; în lipsa acestora abilitatea corpului de a arde și a utiliza energia este periclitată.
- Poate irita tractul digestiv
Cu toate că majoritatea persoanelor pot consuma ridiche neagră fără probleme, în cantități mari poate irita tractul digestiv. Nu în ultimul rând, siguranța ingerării sale în cazul gravidelor și a femeilor care alăptează nu a fost demonstrată, prin urmare este bine să o consumi cu prudență dacă te afli în aceste situații.
- Provoacă respirație urât mirositoare
Ridichea neagră produce respiraţie urât mirositoare şi balonări, de aceea este bine să ceri sfatului medicului înainte de a urma un tratament cu ridiche neagră.
Ridiche neagră rețete
1. Salată de ridiche neagră
Ingrediente:
- o ridiche
- un morcov
- o ceapă mică
- 100 gr. măsline
- 3 linguri ulei
- 2-3 linguri zeamă lămâie
- sare după gust
Mod de preparare:
- Curăță morcovul și ridichea de coajă și rade-le prin răzătoarea fină.
- Adaugă ceapa tăiată mărunt, măslinele, zeama de lămâie, uleiul și sarea după gust. Poți adăuga și un măr ras dacă vrei.
- Amestecă bine ingredientele și servește salata cât timp este proaspătă.
2. Pastă de ridiche neagră
Ingrediente:
- 1 ridiche neagră
- 200 gr smântână
- 2 lunguri ulei măsline
- sare după gust
Mod de preparare:
- Curăță ridichea coajă și spal-o apoi cu apă rece. Rade-o pe răzătoarea fină și frec-o cu sare. Las-o așa timp de aproximativ 20 minute.
- Pune ridichea în blender și amestecă bine până se formează o pastă, apoi adaugă uleiul de măsline și smântâna. Amestecă bine și mai adaugă sare dacă este necesar. Pasta se păstrează la frigider și se servește pe pâine.
Ridiche neagră cu miere
Siropul din ridiche neagră, amestecat cu miere, ajută la tratarea tusei și răgușelii, la combaterea gripei și răcelii. De asemenea, întărește sistemul imunitar, acționând și ca agent antimicrobian. Este foarte simplu de obținut, iată mai jos cum se prepară:
Ingrediente:
- 1 ridiche neagră
- 2-3 linguri de miere de albine
Mod de preparare:
- Spală ridichea foarte bine cu apă rece și apoi șterge-o cu un prosop.
- Taie deasupra (acolo unde au fost frunzele) un capac și, cu o linguriță sau cu un cuțit scobește în interiorul ei și scoate miezul. Ai grijă să lași aproximativ 2 cm de conținut de jur împrejur.
- Pune miere de albine în ridiche până la jumătate, acoperă ridichea cu capacul și apoi lasă așa la macerat peste noapte. Se va forma siropul din suc de ridiche și miere.
- Ia câte 2 linguri din acest sirop dacă tușești sau ești răgușit. Ridichea se folosește până când se înmoaie de tot.
Ridiche neagră Fares
Există și un sirop natural gata preparat pe care-l poți găsi la farmacie sau plafar. Este vorba de siropul de ridiche neagră de la Fares. Acesta este folosit ca suport pentru sănătatea tractului respirator și se recomandă în caz de tuse productivă, răceală, gripă sau bronșită. Nu se recomandă în caz de diabet și se poate consuma de către femeile însărcinate și mamele care alăptează.
Ridiche albă
Și ridichea albă are o mulțime de proprietăți curative, așadar este benefică pentru sănătatea ta. Iată câteva dintre efectele pozitive pe care această legumă le poate avea asupra organismului tău.
- Detoxifiere. Ea elimină toxinele din organism și curăță sângele.
- Ajută la tratarea constipației. Deoarece este bogată în fibre, ridichea albă este bună pentru persoanele care suferă de constipație, dar și de hemoroizi. De asemenea, consumul de ridiche albă ajută la asigurarea unui proces de digestie sănătos.
- Stimulează procesul de oxidare. Ea sporește aportul de oxigen proaspăt, previne distrugerea celulelor roşii din sânge şi stimulează durata acestora de viaţă.
- Ține sub control tensiunea arterială. Este bogată în potasiu, iar acest lucru ajută la menținerea vaselor de sânge sănătoase și la menținerea sub control a tensiunii arteriale.
- Stimulează sistemul imunitar. Este bogată în vitamina C, flavonoide şi acid folic, prin urmare ajută la mențineare unui organism puternic și sănătos.
În concluzie, este important să introduci în dieta ta zilnică atât ridichea neagră, cât și ridichea albă deoarece ele conțin o mulțime de substanțe nutritive care asigură o bună funcționare a organismului.
Surse:
www.healwithfood.org;www.stylecraze.com; www.livestrong.com; www.wisegeekhealth.com; www.curejoy.com; www.healwithfood.org; www.webmd.com; www.dietobio.com
Surse foto: Pexels.com, iStock.com